Gazpacho van tomaat en watermeloen

Wie kent er gazpacho niet, de klassieke koude tomatensoep? Onder de brandende Spaanse zon slurpen horden toeristen en Spanjaarden dit vitaminerijke goedje bij sloten naar binnen. Jeroen pimpt het traditionele recept met wat zachte toetsen van watermeloen en pittige geitenkaas. Hou er wel rekening mee dat de soep een uur of twee moet afkoelen voor het serveren.

Ingrediënten

  • 2 tomaat
  • 1 kg watermeloen
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 0.5 chilipeper
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0.5 bussel basilicum
  • 2 sneetje brood
  • 50 g geitenkaas
  • 2 eetlepel sherryazijn
  • 1 dl olijfolie
  • 5 cl witte wijn
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een passe-vite (of als het moet: een blender)
  • een zeef

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Gazpacho van tomaat en watermeloen

Was alle groenten in ruim water of onder stromend water.

Kneus de look en hak het teentje grof met de vlakke kant van de snede van je keukenmes.

Snij de paprika middendoor en verwijder de zaadlijsten en het steeltje. Snij het vruchtvlees in grove stukken.

Snij de tomaten in grove stukken.

Snij de chilipeper overlangs en haal er de meeste zaadjes uit. Snij het pepertje in stukjes.

Pel de ui en snij hem in grove stukken.

Hak de watermeloen in hanteerbare stukken en snij de dikke schil eraf. Snij het vruchtvlees in grove stukken.

Neem een ruime mengschaal en verzamel al de ingrediënten die je hebt versneden erin.

Schenk de olijfolie in de mengschaal met groenten en fruit, samen met een flinke scheut witte wijn en de tomatenpuree.

Snij de korsten van het wit brood en scheur het broodkruim in stukjes. Doe ze in de mengschaal. Het brood zorgt voor binding.

Spoel de blaadjes basilicum, scheur ze grof en voeg ze toe. Roer alles om.

Sprenkel naar wens nog een extra scheutje olijfolie over de mengeling, samen met een scheutje azijn.

Dek de schaal af met een vel vershoudfolie en zet ze een tweetal uurtjes in de koelkast. Doe intussen iets leuks!

Zet de passe-vite bovenop een ruime pot of schaal. Gebruik een inzetstuk met brede gaatjes en pureer alle ingrediënten. Voeg de inhoud van de mengschaal in delen toe en draai ze fijn. Neem daar even de tijd voor. De droge vezelige resten die je overhoudt, zijn voor de composthoop.

Om het moeilijk (maar ook zoveel smakelijker) te maken: druk de gepureerde koude soep nog even door een fijne zeef. Zo krijg je een echt fijn soepje. Ook de rest die je nu overhoudt, mag op de composthoop.

Proef de soep en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.

Serveer de soep met wat verbrokkelde verse geitenkaas en enkele druppels fijne olijfolie.

Tip: Je kan de koude soep ook serveren met fijne snippers ham.

Gazpacho van tomaat en watermeloen