Frambozenparfait

Een ijsbereiding maken zonder dat je een ijsmachine bezit is zeker mogelijk. Jeroen maakt geen ijsroom, maar een parfait. Het koele dessert is de ideale afsluiter van een feestelijke maaltijd, maar het smaakt net zo goed op elk moment van een warme dag.

In het filmpje bereidt Jeroen dit gerecht voor 8 personen.

Ingrediënten

  • 1.5 eierdooier
  • 58 g kristalsuiker
  • 250 g room
  • 150 g framboos
  • 5 cl frambozencoulis
  • framboos
  • bloemsuiker

Benodigdheden

  • een keukenmachine met klopper
  • een keukenweegschaal
  • een zeefje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Frambozenparfait

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en strooi de korrels in een diepe steelpan.

Voeg de eieren en de extra dooiers toe en klop alles meteen los met de garde, zodat er alvast wat lucht onder het mengsel zit.

Zet de pan op een zacht vuur en blijf kloppen tot je een luchtige sabayon krijgt. Klop in een 8-vorm of draai je pan van links naar rechts tijdens het klopwerk. Dit vraagt flink wat inspanning...

tip Een conische pan is handig voor deze bereiding. Dankzij de afgeronde bodem kan je het mengsel gemakkelijk luchtig kloppen met de garde.

Werk tijdens het kloppen vanuit de pols. Hou het vuur onder controle zodat de eigelen niet in een omelet veranderen. Blijf doorgaan tot je een schuimige massa krijgt waarin de garde sporen achterlaat. Proef het resultaat.

Schep de luchtige eiermousse in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de klopper in het toestel en laat de machine draaien tot de mousse afgekoeld is. Tegelijkertijd wordt het schuim extra luchtig. Geef de machine hiervoor de nodige tijd.

Giet intussen de volle room in een diepe mengkom en klop met de garde tot de room de dikte heeft van yoghurt of mayonaise. Dus: lobbige, maar geen stijve slagroom.

Hou een beetje frambozen opzij om het dessert later af te werken. Plet de grootste hoeveelheid frambozen met een vork en stort het rood fruit in de afgekoelde mousse van ei en suiker.

Schep de lobbige slagroom erbij en spatel tot je een egaal mengsel krjgt.

Neem een bakvorm voor cake en wat vershoudfolie.

Drapeer één of meer vellen vershoudfolie over de bodem en de randen van de vorm. Om het plastic keurig om zijn plaats te houden, strijk je de vorm vooraf in met een beetje boter of olie.

Laat de vershoudfolie over de randen heen hangen.

Spatel de parfait met framboizen in de vorm. Strijk het oppervlak plat met een spatel.

Plooi het plastic over de parfait, zodat er geen lucht bij kan.

Zet de frambozenparfait meteen in de diepvriezer. Hoe sneller je de bereiding kan invriezen, hoe minder ijskristallen er zich kunnen vormen. (Denk maar aan wat er gebeurt met een restje ijsroom.)

Geef de schaal met parfait de nodige tijd om degelijk te vervriezen. Maak het dessert bij voorkeur minstens een halve dag op voorhand.

Serveren

Breng water aan de kook, of gebruik heet kraantjeswater.
Giet het in een ruime schaal en plaats de parfait kort in het warm bad. Vul ook een beker met warm water.
Stort de parfait uit, verwijder (een deel van) de vershoudfolie.
Verwarm een koksmes in de beker met water en snij schijfjes parfait van ongeveer 2 centimeter dik.
Giet een beetje frambozencoulis op elk bord. Wees gerust een beetje decoratief, maar overdrijf niet met de hoeveelheid.
Leg een portie parfait op elk bord en leg er enkele verse frambozen bovenop. Doe wat bloemsuiker in een zeefje en bepoeder de borden met een laagje van het wit poeder.
Frambozenparfait