Flatbread met pulled lamb en gepickelde witte kool

Geïnspireerd door Dieric Bouts, de Leuvense meester die Het Laatste Avondmaal schilderde, maakt Jeroen vandaag een Dagelijkse kost-versie van dat laatste avondmaal in de vorm van traag gegaard lamsvlees met knapperig flatbread en gemarineerde witte kool.

Ingrediënten

  • 2 eetlepel bruine suiker
  • eetlepel grof zout
  • 1 eetlepel lookpoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 kg lamsschouder
  • 2 dl appelsap
  • 240 g Griekse yoghurt
  • 200 g zelfrijzende bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • een snuifje grof zout
  • een scheutje olijfolie
  • 3 dl water
  • 2 eetlepel kristalsuiker
  • 1 dl rijstazijn
  • flinke snuif kurkuma
  • 250 g witte kool
  • 0.5 limoen
  • 1 teentje look
  • 1 koffielepel honing
  • 1 snuif komijnpoeder
  • 1 snuif kaneelpoeder
  • peper
  • keukenzout
  • een flinke klont boter
  • enkele takjes koriander
  • 1 bussel rucola

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • mandoline

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Pulled lamb

Laat de oven voorverwarmen tot 150 °C (hetelucht).

Meng de kruiden met de bruine suiker. Wrijf de lamsschouder volledig in met de kruidenmengeling en leg de schouder in een ovenschaal. 

Giet het appelsap erbij, dek af met aluminiumfolie en schuif de schaal 3 uur in de oven.

Flatbread met witte kool en yoghurtsaus

Doe de Griekse yoghurt met de bloem, het bakpoeder, grof zout en een scheutje olijfolie in een mengkom en kneed tot een elastisch deeg. Leg het deeg voor het flatbread 25 minuten rusten onder een schone handdoek.

Breng in een steelpan het water met de suiker, azijn en kurkuma aan de kook.

Snijd of rasp de witte kool in flinterdunne reepjes en doe ze in een kom. Jeroen gebruikt de mandoline.

Giet het kokende mengsel op de witte kool en dek af met vershoudfolie. Laat afkoelen.

Schep de Griekse yoghurt in een kommetje, pers er het limoensap bij. Pel de look en rasp hem erbij.

Meng de honing eronder. Breng op smaak met komijn, kaneel, peper en zout. Zet het yoghurtsausje koel.

Bestuif je werkoppervlak met bloem en maak een worst van het deeg. Snijd het in porties van ongeveer 5 cm.

Leg de stukjes deeg op hun kant en duw ze plat met je hand tot de gewenste grootte van flatbread. Laat de porties deeg nog eens 10 minuten rusten.

Afwerken

Haal het lamsvlees uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Pluk het vlees van het been en doe het in een kom. Trek het vlees uiteen met een vork of een vleestang. Voeg er naar smaak wat extra braadvocht aan toe.

Smelt een flinke klont boter in een pan op het vuur. Rol de flatbreads nog een keer dun uit en bak ze om beurten aan beide kanten goudbruin in de boter. Laat het gebakken broodje uitlekken op wat keukenpapier en bak ondertussen de volgende.

Tijd om te serveren. Leg een flatbread op een bord en verdeel er wat rucola en wat pulled lamsvlees over. Werk af met de gemarineerde kool, het yoghurtsausje en enkele pluksels koriander.  

Flatbread met pulled lamb en gepickelde witte kool