Filodeegpakketjes met geitenkaas en vijgen

Filodeegpakketjes met een vulling van zachte geitenkaas en gedroogde vijgen. Dit hapje maakt deel uit van het aperitieftrio van het Nationale Kerstmenu 2023. Ontdek de twee andere feestelijke hapjes ook: krabsla met avocado-komkommercoulis en gegratineerde mosselen met pastis

Ingrediënten

  • 1 pakje filodeeg
  • 0.5 sjalot
  • een flinke scheut rode wijnazijn
  • 200 g geitenkaas
  • 100 g gedroogde vijg
  • 50 g notenmix
  • 1 dooier
  • een scheut olijfolie
  • 1 eetlepel witte sesamzaadjes
  • 0.5 bakje tuinkers
  • 1 eetlepel maanzaad

Benodigdheden

  • papieren cakevormpje,

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Ontdooi het filodeeg tijdig.

Pel de sjalot, snijd in halve ringen en laat marineren in een kommetje met rode wijnazijn.

Mix de gedroogde vijgen en de notenmix kort in de blender. Doe de mengeling in een kom en brokkel er de verse geitenkaas bij.

Leg een vel filodeeg open op je werkvlak en snijd het vel in twee. Kluts de dooier met een scheutje water. Leg een hoopje van de vulling aan de onderkant van het vel, strijk de rest van het vel in met het eimengsel en wikkel het geheel tot een soort loempia.

Bak de pakketjes goudbruin in een flinke scheut hete olie. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm met de gemarineerde sjalot.

Rol van de rest van de geitenkaas balletjes. Meng de sesamzaadjes met het maanzaad in een kommetje. Haal de balletjes door de mengeling en serveer ze in een papieren cakevormpje met de gemarineerde sjalot en wat tuinkers.

Filodeegpakketjes met geitenkaas en vijgen