
Jeroen bakt Libanese balletjes op basis van gemalen kikkererwten. In deze vegetarische bereiding zorgen de kruiden en de specerijen voor smaak en karakter. Serveer de goudgeel gebakken balletjes met een frisse yoghurtdip. Een heerlijk hapje voor bij het aperitief of tussendoor, en bovendien 100% veggie.
Let wel: Gebruik gedroogde kikkererwten die je vooraf een nacht in water laat wellen.
Ingrediënten
- 500 g kikkererwten
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 1 takje munt
- koriander
- 1 koffielepel tandoori-pasta
- 1 snuifje komijnpoeder
- 1 snuifje chilipoeder
- sesamolie
- 1 snuifje zout
- 250 g Griekse yoghurt
- 20 g gember
- 0.5 teentje look
- koriander
- 15 g sesamzaadjes
- sesamolie
- 1 snuifje chilipoeder
- 1 snuifje komijnpoeder
- zeste
Benodigdheden
- een keukenmachine met hakmolen
- een fijne rasp
- een friteuse met arachideolie
Bereiding
Voorbereiding
De falafels
Met dit recept maak je +/- 5 falafels per persoon.
Giet het water uit de pot met gewelde kikkererwten. Spoel ze even onder stromend water en laat de erwten goed uitlekken.
Doe de kikkererwten in de hakmolen en maal ze al een eerste keer. Roer af en toe even in de kom van de hakmolen zodat je fijngemalen kikkererwten verkrijgt. (Je moet dit kunnen bewerken zoals een deeg.)
Pel de look, en plet het teentje tot pulp. Pel de sjalot en snij ze in grove stukken. Spoel de munt en de koriander en pluk de blaadjes en fijnste takjes los. Doe de lookpulp, de sjalot en de verse kruiden bij de gemalen kikkererwten.
Geef de bereiding extra smaak met wat tandooripasta (een Indiase pasta met specerijen), een snuifje zout, een snuif komijnpoeder en een klein beetje chilipoeder.
Durf voldoende te kruiden!
Voeg ten slotte een voorzichtig scheutje sesamolie toe, voor een zachte ‘geroosterde’ smaaktoets.
Laat de machine opnieuw op volle toeren draaien tot de kruiden en specerijen fijngemixt zijn in het mengsel. (Schep tussendoor even door de kikkererwtenpasta, zodat de volledige inhoud van de pot perfect gemengd is.)
Zet de falafelpasta in de koelkast en bereid de yoghurtdip.