Witte pens met spruitjes in kaassaus en gekookte aardappelen
Witte pens met spruitjes in kaassaus en gekookte aardappelen
Witte pens met spruitjes in kaassaus en gekookte aardappelen
Witte pens met spruitjes in kaassaus en gekookte aardappelen
Ingrediënten
4 personen
Pensen
4
Aardappelen
800 g
Spruiten
1.000 g
Boter
30 g
Boter
Bloem
40 g
Melk
0,7 l
Gemalen kaas
50 g
Citroenen
0,5
Nootmuskaat
Peper
Zout
Benodigdheden
Een garde
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 Pensen
1
Haal de pensen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
800 g aardappelen
2
Spoel de aardappelen schoon. Schil ze, snijd ze in stukken en kook ze gaar in water met een snuif zout.
3
Breng een tweede pot met water aan de kook om de spruiten te garen.
1.000 g spruiten
4
Maak de spruitjes een voor een schoon. Verwijder (indien nodig) de buitenste blaadjes van elk minikooltje. Snijd het ‘kontje’ van elke spruit bij en kerf ook een kruisje in de onderzijde van elke spruit. Dit is een truc om het taaie onderste deel van de kooltjes wat sneller gaar te krijgen.
5
Drop de spruitjes in het kokende water en laat ze koken tot ze beetgaar zijn.
De kaassaus
30 g boter, 40 g bloem
6
Maak een roux. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.
7
Laat het mengsel al roerend een beetje ‘opdrogen’, tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
0,7 l melk
8
Schenk de melk bij de geurige roux. Blijf geduldig roeren met een garde tot de saus pruttelt en bindt tot een gladde bechamelsaus.
50 g gemalen kaas
9
Roer de gemalen kaas door de warme bechamelsaus.
TIPVoor je de kaas toevoegt moet de saus echt heet zijn, zodat de kaas goed kan smelten.
0,5 citroenen, nootmuskaat, peper, zout
10
Knijp een beetje citroensap in de kaassaus en kruid ze met een snuif zout, wat peper van de molen en flink wat versgeraspte nootmuskaat.
Afwerken en serveren
boter
11
Smelt een klont boter in een pan. Bak de pensen op een zacht vuur.
nootmuskaat, peper, zout
12
Giet de spruiten af. Schenk er de kaassaus over. Kruid opnieuw met nootmuskaat, peper en zout.
13
Giet de aardappelen af.
14
Serveer iedereen een gebakken pens, enkele stukjes gekookte aardappel en een flinke schep spruitjes in kaassaus.
4 Pensen
1
Haal de pensen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
800 g aardappelen
2
Spoel de aardappelen schoon. Schil ze, snijd ze in stukken en kook ze gaar in water met een snuif zout.
3
Breng een tweede pot met water aan de kook om de spruiten te garen.
1.000 g spruiten
4
Maak de spruitjes een voor een schoon. Verwijder (indien nodig) de buitenste blaadjes van elk minikooltje. Snijd het ‘kontje’ van elke spruit bij en kerf ook een kruisje in de onderzijde van elke spruit. Dit is een truc om het taaie onderste deel van de kooltjes wat sneller gaar te krijgen.
5
Drop de spruitjes in het kokende water en laat ze koken tot ze beetgaar zijn.
De kaassaus
30 g boter, 40 g bloem
6
Maak een roux. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.
7
Laat het mengsel al roerend een beetje ‘opdrogen’, tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
0,7 l melk
8
Schenk de melk bij de geurige roux. Blijf geduldig roeren met een garde tot de saus pruttelt en bindt tot een gladde bechamelsaus.
50 g gemalen kaas
9
Roer de gemalen kaas door de warme bechamelsaus.
TIPVoor je de kaas toevoegt moet de saus echt heet zijn, zodat de kaas goed kan smelten.
0,5 citroenen, nootmuskaat, peper, zout
10
Knijp een beetje citroensap in de kaassaus en kruid ze met een snuif zout, wat peper van de molen en flink wat versgeraspte nootmuskaat.
Afwerken en serveren
boter
11
Smelt een klont boter in een pan. Bak de pensen op een zacht vuur.
nootmuskaat, peper, zout
12
Giet de spruiten af. Schenk er de kaassaus over. Kruid opnieuw met nootmuskaat, peper en zout.
13
Giet de aardappelen af.
14
Serveer iedereen een gebakken pens, enkele stukjes gekookte aardappel en een flinke schep spruitjes in kaassaus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Pensen
4
Aardappelen
800 g
Spruiten
1.000 g
Boter
30 g
Boter
Bloem
40 g
Melk
0,7 l
Gemalen kaas
50 g
Citroenen
0,5
Nootmuskaat
Peper
Zout
Witte pens met spruitjes in kaassaus en gekookte aardappelen
Als klein manneke leerde Jeroen spruiten eten in een lichte kaassaus. Zo smaakten die minikooltjes meteen wat kindvriendelijker. Serveer er een gekookt patatje en witte pens bij.Instructies
4 Pensen
1
Haal de pensen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
800 g aardappelen
2
Spoel de aardappelen schoon. Schil ze, snijd ze in stukken en kook ze gaar in water met een snuif zout.
3
Breng een tweede pot met water aan de kook om de spruiten te garen.
1.000 g spruiten
4
Maak de spruitjes een voor een schoon. Verwijder (indien nodig) de buitenste blaadjes van elk minikooltje. Snijd het ‘kontje’ van elke spruit bij en kerf ook een kruisje in de onderzijde van elke spruit. Dit is een truc om het taaie onderste deel van de kooltjes wat sneller gaar te krijgen.
5
Drop de spruitjes in het kokende water en laat ze koken tot ze beetgaar zijn.
De kaassaus
30 g boter, 40 g bloem
6
Maak een roux. Smelt de boter in een kookpot op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de garde.
7
Laat het mengsel al roerend een beetje ‘opdrogen’, tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
0,7 l melk
8
Schenk de melk bij de geurige roux. Blijf geduldig roeren met een garde tot de saus pruttelt en bindt tot een gladde bechamelsaus.
50 g gemalen kaas
9
Roer de gemalen kaas door de warme bechamelsaus.
TIPVoor je de kaas toevoegt moet de saus echt heet zijn, zodat de kaas goed kan smelten.
0,5 citroenen, nootmuskaat, peper, zout
10
Knijp een beetje citroensap in de kaassaus en kruid ze met een snuif zout, wat peper van de molen en flink wat versgeraspte nootmuskaat.
Afwerken en serveren
boter
11
Smelt een klont boter in een pan. Bak de pensen op een zacht vuur.
nootmuskaat, peper, zout
12
Giet de spruiten af. Schenk er de kaassaus over. Kruid opnieuw met nootmuskaat, peper en zout.
13
Giet de aardappelen af.
14
Serveer iedereen een gebakken pens, enkele stukjes gekookte aardappel en een flinke schep spruitjes in kaassaus.