Erwtenrisotto met rookworst en varkensschenkel

Dit is een schitterende combinatie van winterse snert en risotto. Jeroen gebruikt erwtjes, een lekker stuk varkensschenkel waar onbeschrijfelijk veel smaak uit komt en echte rookworst om dit one pot wonder mee te bereiden. Basta!

Ingrediënten

  • 2 stengel selder
  • 2 wortel
  • 1 ajuin
  • 2 liter water
  • enkele takken tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 1 varkenshammetje
  • enkele jeneverbessen
  • enkele kruidnagels
  • enkele peperbolletjes
  • 0.5 look
  • flinke snuif keukenzout
  • een snuif bicarbonaat
  • 200 g diepvrieserwten
  • een flinke klont boter
  • 3 ajuin
  • 2 teentje look
  • 1 soeplepel bouillon
  • 200 g risottorijst
  • 4 dl bouillon
  • 1 rookworst
  • enkele takjes bonenkruid
  • 100 g parmezaan
  • 1 dl bouillon
  • een klontje boter
  • peper
  • keukenzout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Snijd de ui, wortel en selder grof en doe in een grote pot met het water. Voeg er de tijm, rozemarijn, laurier en het hammetje aan toe en breng de bouillon aan de kook.

Kneus de jeneverbessen, peperbolletjes en de kruidnagels in de vijzel en voeg ze toe, samen met een flinke snuif zout. Kneus de look en doe ze ongepeld bij de bouillon. Laat het hammetje ongeveer twee uur zachtjes garen.

ERWTENPUREE

Breng een pot water met een snuif bicarbonaat aan de kook en kook de erwtjes gaar.

Laat een flinke klont boter smelten in een grote pot. Pel de ui en de look en stoof ze aan in de boter.

Giet de erwtjes af door een zeef. Schep ze in de pot van de blender en voeg er de helft van de gebakken uien en de look aan toe. Voeg er een soeplepel van de bouillon bij en mix het geheel tot een stevige erwtenpuree.

RISOTTO

Voeg de risottorijst toe aan de rest van de gestoofde ui en look in de pot en laat de korrels even meestoven. Voeg de bouillon van het hammetje toe door een zeef en breng het geheel aan de kook.

Zet een deksel op de pan en laat de risotto 10 minuten op een zacht vuurtje garen.

AFWERKING

Pluk ondertussen het vlees van het hammetje en snijd het vlees in stukjes. Snijd ook de rookworst in stukjes en meng alles in een kom. Snipper wat bonenkruid fijn en voeg het toe aan het vlees.

Rasp de parmezaan.

Haal het deksel na 10 minuten van de rijst, roer voorzichtig. Giet er extra bouillon bij door een zeef.

Meng de erwtenpuree, de rest van de diepvrieserwtjes, de geraspte parmezaan en een klontje boter door de risotto. Werk af met het vlees van het hammetje en de rookworst en breng het geheel op smaak met peper en zout.

Erwtenrisotto met rookworst en varkensschenkel