
Een empanada is een deeg met vulling uit de Argentijnse keuken. Het deeg is heel eenvoudig en met de vulling kun je blijven experimenteren.
Ingrediënten
- 300 g bloem
- 100 g boter
- zout
- boter
- 4 plakjes pancetta
- 300 g shiitake
- 2 sjalot
- 1 teen knoflook
- 60 g zongedroogde tomaten
- een scheutje sherry
- 0.5 bussel peterselie
- peper
- zout
- 100 g pecorino
- 1 eierdooier
Benodigdheden
- een keukenmachine met K-vormig hulpstuk
- huishoudfolie
- een hakmolen met S-vormig mes
- Bakpapier of een siliconen mat
Bereiding
De voorbereiding
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Het deeg
Kneed de bloem met de boter en een snuifje zout tot een glad deeg in de keukenmachine. Voeg eventueel een scheutje water toe als het deeg te droog is.
Maak een bol van het deeg en verpak het in huishoudfolie. Laat rusten in de koelkast.
De vulling
Smelt een klontje boter in een pan.
Snijd de pancetta fijn en bak in de boter.
Snijd de shiitake's kleiner en bak ze met de pancetta.
Pel en snipper de sjalotten. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen fijn en plet met een mes. Doe de sjalotten en de knoflook in de pan en laat mee bakken.
Snijd de zongedroogde tomaten fijner. Bak ze mee. Voeg eventueel een scheutje sherry toe.
Snipper de peterselie en doe hem in de pan. Breng de vulling op smaak met peper en zout.
Snijd de pecorino in stukjes en doe hem bij het mengsel.
Doe alles in de hakmolen en cutter niet te fijn.
Laat het mengsel wat afkoelen.
Afwerken en serveren
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg tot ongeveer een halve centimeter dikte uit.
Snijd rondjes uit het deeg met een uitsteekring of een kommetje. Leg er een lepel van de vulling op.
Vouw de rondjes in twee en druk de randen dicht met een vork.
Klop de eierdooier los met een scheutje water.
Bestrijk de empanada’s met de eierdooier (doreren).
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen mat.
Bak de empanada’s ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer de empanada’s warm of koud.