Tarwekorrels met lentegroenten en een koude kruidensaus
Tarwekorrels met lentegroenten en een koude kruidensaus
Tarwekorrels met lentegroenten en een koude kruidensaus
Tarwekorrels met lentegroenten en een koude kruidensaus
Ingrediënten
4 personen
Kleine rapen
2
Fijne olijfolie
0,1 l
Groentebouillon
3 l
Tarwe korrelsvoorgestoomd, bv Ebli
250 g
Jonge wortels
4
Bloemkooljong
1
Broccoli
1
Sperzieboontjesextra fijn
150 g
Bloem
40 g
Boter
40 g
Peper
Zout
Dragon
6
Platte peterselie
6
Basilicum
6
Benodigdheden
Blender, een blender of staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Ontdooi wat groentebouillon.
2
Plaats een fles olijfolie in de koelkast een laat ze flink afkoelen.
3
Breng de (voorgestoomde) tarwekorrels aan de kook in de pot met bouillon. Kook de granen beetgaar binnen de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Giet de tarwe door een zeef en spaar de smakelijke bouillon. (Die gebruik je straks opnieuw.)
De tarwe en verse groenten
4
Snij het loof van de wortelen en spoel ze grondig. De jonge penen hoef je niet te schillen. Snij de wortelen eerst overlangs in twee en vervolgens in grove, hapklare stukken.
5
Schil de raapjes en snij ze ook in grove stukken die ongeveer net zo groot zijn als de stukken wortel.
6
Spoel de sperziebonen en snij of knijp de steelstukjes van de fijne groente. Snij elk boontje vervolgens in 4 gelijke stukken.
7
Spoel de bloemkool en de broccoli en maak de groenten schoon. Snij de twee gezonde familieleden in fijne roosjes.
8
Breng de groentebouillon opnieuw aan de kook. Kruid de bouillon met wat peper van de molen en een snuifje zout.
9
Strooi de stukken groenten in de warme bouillon en kook ze beetgaar. (in ong. 7 tot 10 minuten)
De kruidenolie
10
Spoel de kruiden en doe de groene takjes in de beker van de blender.
11
Schenk de fijne en ijskoude olijfolie in de beker en laat alles op volle snelheid draaien, tot je een fijne grasgroene salsa hebt.
12
Proef het kruidensausje en breng het op smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.
De saus
13
Laat de boter smelten in een ruime stoofpot op een matig vuur.
14
Schep de bloem bij de hete boter en roer met de garde tot je een roux krijgt. Laat het korrelig mengsel heel kort ‘bakken’ tot je een biscuitgeur ruikt.
15
Schenk een vijfde van de hete bouillon erbij en blijf roeren met de garde tot je een gladde bechamelsaus krijgt, vrij van klontertjes. Voeg meer bouillon toe als de saus te compact is.
16
Een rest bouillon kan je later gebruiken om bijvoorbeeld soep te bereiden.
De afwerking
17
Roer de gare groenten doorheen de bechamelsaus op basis van groentebouillon.
18
Voeg ook de tarwekorrels toe en proef. Kruid de bereiding naar smaak met peper van de molen en wat zout.
19
Serveer het vegetarisch gerecht met een schep groene kruidensaus erbovenop.
Voorbereiding
1
Ontdooi wat groentebouillon.
2
Plaats een fles olijfolie in de koelkast een laat ze flink afkoelen.
3
Breng de (voorgestoomde) tarwekorrels aan de kook in de pot met bouillon. Kook de granen beetgaar binnen de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Giet de tarwe door een zeef en spaar de smakelijke bouillon. (Die gebruik je straks opnieuw.)
De tarwe en verse groenten
4
Snij het loof van de wortelen en spoel ze grondig. De jonge penen hoef je niet te schillen. Snij de wortelen eerst overlangs in twee en vervolgens in grove, hapklare stukken.
5
Schil de raapjes en snij ze ook in grove stukken die ongeveer net zo groot zijn als de stukken wortel.
6
Spoel de sperziebonen en snij of knijp de steelstukjes van de fijne groente. Snij elk boontje vervolgens in 4 gelijke stukken.
7
Spoel de bloemkool en de broccoli en maak de groenten schoon. Snij de twee gezonde familieleden in fijne roosjes.
8
Breng de groentebouillon opnieuw aan de kook. Kruid de bouillon met wat peper van de molen en een snuifje zout.
9
Strooi de stukken groenten in de warme bouillon en kook ze beetgaar. (in ong. 7 tot 10 minuten)
De kruidenolie
10
Spoel de kruiden en doe de groene takjes in de beker van de blender.
11
Schenk de fijne en ijskoude olijfolie in de beker en laat alles op volle snelheid draaien, tot je een fijne grasgroene salsa hebt.
12
Proef het kruidensausje en breng het op smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.
De saus
13
Laat de boter smelten in een ruime stoofpot op een matig vuur.
14
Schep de bloem bij de hete boter en roer met de garde tot je een roux krijgt. Laat het korrelig mengsel heel kort ‘bakken’ tot je een biscuitgeur ruikt.
15
Schenk een vijfde van de hete bouillon erbij en blijf roeren met de garde tot je een gladde bechamelsaus krijgt, vrij van klontertjes. Voeg meer bouillon toe als de saus te compact is.
16
Een rest bouillon kan je later gebruiken om bijvoorbeeld soep te bereiden.
De afwerking
17
Roer de gare groenten doorheen de bechamelsaus op basis van groentebouillon.
18
Voeg ook de tarwekorrels toe en proef. Kruid de bereiding naar smaak met peper van de molen en wat zout.
19
Serveer het vegetarisch gerecht met een schep groene kruidensaus erbovenop.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Kleine rapen
2
Fijne olijfolie
0,1 l
Groentebouillon
3 l
Tarwe korrelsvoorgestoomd, bv Ebli
250 g
Jonge wortels
4
Bloemkooljong
1
Broccoli
1
Sperzieboontjesextra fijn
150 g
Bloem
40 g
Boter
40 g
Peper
Zout
Dragon
6
Platte peterselie
6
Basilicum
6
Tarwekorrels met lentegroenten en een koude kruidensaus
Vegetarisch, smeuïg en smakelijk: een groentestoofpot met tarwekorrels.Instructies
Voorbereiding
1
Ontdooi wat groentebouillon.
2
Plaats een fles olijfolie in de koelkast een laat ze flink afkoelen.
3
Breng de (voorgestoomde) tarwekorrels aan de kook in de pot met bouillon. Kook de granen beetgaar binnen de tijd die op de verpakking staat aangegeven. Giet de tarwe door een zeef en spaar de smakelijke bouillon. (Die gebruik je straks opnieuw.)
De tarwe en verse groenten
4
Snij het loof van de wortelen en spoel ze grondig. De jonge penen hoef je niet te schillen. Snij de wortelen eerst overlangs in twee en vervolgens in grove, hapklare stukken.
5
Schil de raapjes en snij ze ook in grove stukken die ongeveer net zo groot zijn als de stukken wortel.
6
Spoel de sperziebonen en snij of knijp de steelstukjes van de fijne groente. Snij elk boontje vervolgens in 4 gelijke stukken.
7
Spoel de bloemkool en de broccoli en maak de groenten schoon. Snij de twee gezonde familieleden in fijne roosjes.
8
Breng de groentebouillon opnieuw aan de kook. Kruid de bouillon met wat peper van de molen en een snuifje zout.
9
Strooi de stukken groenten in de warme bouillon en kook ze beetgaar. (in ong. 7 tot 10 minuten)
De kruidenolie
10
Spoel de kruiden en doe de groene takjes in de beker van de blender.
11
Schenk de fijne en ijskoude olijfolie in de beker en laat alles op volle snelheid draaien, tot je een fijne grasgroene salsa hebt.
12
Proef het kruidensausje en breng het op smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.
De saus
13
Laat de boter smelten in een ruime stoofpot op een matig vuur.
14
Schep de bloem bij de hete boter en roer met de garde tot je een roux krijgt. Laat het korrelig mengsel heel kort ‘bakken’ tot je een biscuitgeur ruikt.
15
Schenk een vijfde van de hete bouillon erbij en blijf roeren met de garde tot je een gladde bechamelsaus krijgt, vrij van klontertjes. Voeg meer bouillon toe als de saus te compact is.
16
Een rest bouillon kan je later gebruiken om bijvoorbeeld soep te bereiden.
De afwerking
17
Roer de gare groenten doorheen de bechamelsaus op basis van groentebouillon.
18
Voeg ook de tarwekorrels toe en proef. Kruid de bereiding naar smaak met peper van de molen en wat zout.
19
Serveer het vegetarisch gerecht met een schep groene kruidensaus erbovenop.