Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
Ingrediënten
4 personen
Gemengd gehakt
800 g
Paneermeel
4 el
Boter
1
Peper
1 bosje
Zout
Gezouten spek
200 g
Selder
2 stengel
Wortels
2
Uien
3
Look
2 teentjes
Rozemarijn
1 takje
Dragon
4 takjes
Salie
1 takje
Tijm
4 takjes
Laurier
2 blaadje
Tomatenstukjes
800 g
Tomatenpulp
500 g
Tomatenpuree
80 g
Water
1
Bloem
1 el
Sambal
1 tl
Olijfolie
Suikerklontjes
2
Noordkrieken op sap
1.000 g
Puddingpoeder
2
Bruine broden
Aardappelen
1.000 g
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
1 snuifje
Eieren
2
Benodigdheden
Staafmixer, een eindje keukentouw, een staafmixer, een grote zeef, een aardappelstamper
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
0
Balletjes met krieken- en tomatensaus
800 g gemengd gehakt, 4 el paneermeel, 1 boter, 1 bosje peper, zout, 2 eieren
1
Breng een pot water met een snuif zout aan de kook.
2
Stort het gehakt in een ruime mengschaal. Breek er de eieren in en meng beide met een vork.
3
Strooi het paneermeel erin en meng opnieuw. Bepaal een juiste balans: het vleesmengsel moet stevig zijn en tegelijk nog voldoende sappig.
4
Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper en wat zout toe. (Elke slager kruidt z’n gehakt naar persoonlijke smaak. Beslis zelf of het vlees er behoefte aan heeft.)
TIPRol balletjes met natte handen. Dan kleeft het mengsel niet vast.
5
Meng het vlees een laatste keer en rol er gelijke balletjes van met een diameter van zo’n 3 centimeter.
6
Leg de gehaktballen in het kokende water en gaar ze gedurende 5 tot 7 minuten. Schep het vlees uit de pot en laat de balletjes uitlekken op een schone doek.
7
Smelt een klont boter in een ruime braadpan. Bak de balletjes rondomrond goudbruin. Bak grote hoeveelheden vlees eventueel in meedere beurten.
De tomatensaus
200 g Gezouten spek, 2 stengel selder, 2 Wortels, 3 uien, 2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, 4 takjes dragon, 1 takje Salie, 4 takjes tijm, 2 blaadje laurier, 800 g tomatenstukjes, 500 g tomatenpulp, 80 g Tomatenpuree, 1 Water, 1 el bloem, 1 tl sambal, olijfolie, 2 suikerklontjes, zout
8
Pel de uien en snij ze in halve ringen. Pel en kneus de teen look.
9
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot en verhit ze op een matig vuur.
10
Bak de lap spek kort in de hete olie. Draai het vlees tussendoor om. Doe dan de uisnippers en de look in de pot.
TIP Snij het stuk spek eventueel in enkele grote stukken.
11
Schil de wortelen en spoel de selderstengels. Snij de groenten in matig fijne stukken en laat ze meestoven met de uien.
12
Verzamel takjes rozemarijn, dragon en salie. (Gebruik verse groene kruiden, of kies desgewenst voor de droge gemalen versie.)
13
Neem er verse tijm en laurierblad bij en bind de hele bundel kruiden tot een dikke tuil. Gebruik hiervoor wat keukentouw.
14
Doe de kruidentuil in de pot, schep er wat geconcentreerde tomatenpuree bij, roer en laat de puree kort meebakken.
15
Lepel een bescheiden beetje sambal in de pot en bepoeder de inhoud met een laagje bloem.
16
Schenk een flinke scheut water in de saus. Roer langs de bodem van de pot en voeg de tomatenstukjes en de tomatenpulp toe.
17
Eindig met een beetje suiker en een snuif zout.
18
Zet het deksel gekanteld op de pot en laat de saus minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
19
Verwijder de kruidentuil én het uitgekookte spek uit de pot saus.
20
Mix de saus glad met de staafmixer. Roer ze nadien door een grote zeef. Gebruik de bolle zijde van een pollepel om de klus te klaren.
21
Verwarm de gezeefde saus in een pot op een zacht vuur. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Leg de gebakken gehaktballen in de saus en geef ze even de tijd om op temperatuur te komen.
De kriekensaus
1.000 g Noordkrieken op sap, 2 puddingpoeder
22
Doe de krieken en het vocht waarin ze opgelegd zijn in een ruime pot. Breng ze rustig aan de kook.
23
Schep het puddingpoeder in een kop, voeg wat water toe en los het poeder erin op.
24
Naar smaak kan je een mengeling van puddingpoeder en maiszetmeel gebruiken.
25
Roer met mengsel door de hete krieken, tot de saus wat bindt.
26
Leg de gebakken gehaktballen in de saus en laat ze nog even opwarmen.
27
Serveer de balletjes met krieken met vers bruin brood besmeerd met een beetje boter. (Of kies voor een aardappelbereiding naar keuze.)
1.000 g aardappelen, 1 scheutje melk, boter, 1 snuifje nootmuskaat, zout
28
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
29
Stamp ze fijn en voeg een klont boter toe, een ei en een scheutje melk. Roer tot je een smeuïge puree krijgt.
30
Proef en kruid de aardappelbereiding met zout en eventueel wat vers geraspte nootmuskaat.
31
Serveer de balletjes in tomatensaus met een schep verse puree.
0
Balletjes met krieken- en tomatensaus
800 g gemengd gehakt, 4 el paneermeel, 1 boter, 1 bosje peper, zout, 2 eieren
1
Breng een pot water met een snuif zout aan de kook.
2
Stort het gehakt in een ruime mengschaal. Breek er de eieren in en meng beide met een vork.
3
Strooi het paneermeel erin en meng opnieuw. Bepaal een juiste balans: het vleesmengsel moet stevig zijn en tegelijk nog voldoende sappig.
4
Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper en wat zout toe. (Elke slager kruidt z’n gehakt naar persoonlijke smaak. Beslis zelf of het vlees er behoefte aan heeft.)
TIPRol balletjes met natte handen. Dan kleeft het mengsel niet vast.
5
Meng het vlees een laatste keer en rol er gelijke balletjes van met een diameter van zo’n 3 centimeter.
6
Leg de gehaktballen in het kokende water en gaar ze gedurende 5 tot 7 minuten. Schep het vlees uit de pot en laat de balletjes uitlekken op een schone doek.
7
Smelt een klont boter in een ruime braadpan. Bak de balletjes rondomrond goudbruin. Bak grote hoeveelheden vlees eventueel in meedere beurten.
De tomatensaus
200 g Gezouten spek, 2 stengel selder, 2 Wortels, 3 uien, 2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, 4 takjes dragon, 1 takje Salie, 4 takjes tijm, 2 blaadje laurier, 800 g tomatenstukjes, 500 g tomatenpulp, 80 g Tomatenpuree, 1 Water, 1 el bloem, 1 tl sambal, olijfolie, 2 suikerklontjes, zout
8
Pel de uien en snij ze in halve ringen. Pel en kneus de teen look.
9
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot en verhit ze op een matig vuur.
10
Bak de lap spek kort in de hete olie. Draai het vlees tussendoor om. Doe dan de uisnippers en de look in de pot.
TIP Snij het stuk spek eventueel in enkele grote stukken.
11
Schil de wortelen en spoel de selderstengels. Snij de groenten in matig fijne stukken en laat ze meestoven met de uien.
12
Verzamel takjes rozemarijn, dragon en salie. (Gebruik verse groene kruiden, of kies desgewenst voor de droge gemalen versie.)
13
Neem er verse tijm en laurierblad bij en bind de hele bundel kruiden tot een dikke tuil. Gebruik hiervoor wat keukentouw.
14
Doe de kruidentuil in de pot, schep er wat geconcentreerde tomatenpuree bij, roer en laat de puree kort meebakken.
15
Lepel een bescheiden beetje sambal in de pot en bepoeder de inhoud met een laagje bloem.
16
Schenk een flinke scheut water in de saus. Roer langs de bodem van de pot en voeg de tomatenstukjes en de tomatenpulp toe.
17
Eindig met een beetje suiker en een snuif zout.
18
Zet het deksel gekanteld op de pot en laat de saus minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
19
Verwijder de kruidentuil én het uitgekookte spek uit de pot saus.
20
Mix de saus glad met de staafmixer. Roer ze nadien door een grote zeef. Gebruik de bolle zijde van een pollepel om de klus te klaren.
21
Verwarm de gezeefde saus in een pot op een zacht vuur. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Leg de gebakken gehaktballen in de saus en geef ze even de tijd om op temperatuur te komen.
De kriekensaus
1.000 g Noordkrieken op sap, 2 puddingpoeder
22
Doe de krieken en het vocht waarin ze opgelegd zijn in een ruime pot. Breng ze rustig aan de kook.
23
Schep het puddingpoeder in een kop, voeg wat water toe en los het poeder erin op.
24
Naar smaak kan je een mengeling van puddingpoeder en maiszetmeel gebruiken.
25
Roer met mengsel door de hete krieken, tot de saus wat bindt.
26
Leg de gebakken gehaktballen in de saus en laat ze nog even opwarmen.
27
Serveer de balletjes met krieken met vers bruin brood besmeerd met een beetje boter. (Of kies voor een aardappelbereiding naar keuze.)
1.000 g aardappelen, 1 scheutje melk, boter, 1 snuifje nootmuskaat, zout
28
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
29
Stamp ze fijn en voeg een klont boter toe, een ei en een scheutje melk. Roer tot je een smeuïge puree krijgt.
30
Proef en kruid de aardappelbereiding met zout en eventueel wat vers geraspte nootmuskaat.
31
Serveer de balletjes in tomatensaus met een schep verse puree.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 20m
Ingrediënten
Gemengd gehakt
800 g
Paneermeel
4 el
Boter
1
Peper
1 bosje
Zout
Gezouten spek
200 g
Selder
2 stengel
Wortels
2
Uien
3
Look
2 teentjes
Rozemarijn
1 takje
Dragon
4 takjes
Salie
1 takje
Tijm
4 takjes
Laurier
2 blaadje
Tomatenstukjes
800 g
Tomatenpulp
500 g
Tomatenpuree
80 g
Water
1
Bloem
1 el
Sambal
1 tl
Olijfolie
Suikerklontjes
2
Noordkrieken op sap
1.000 g
Puddingpoeder
2
Bruine broden
Aardappelen
1.000 g
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
1 snuifje
Eieren
2
Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
Lang leve de gehaktbal. Jeroen maakt de twee populairste bereidingen klaar in één aflevering. Aan u de keuze: Ga voor balletjes met warme krieken en een verse bruine boterham met boter. Of laat de balletjes dobberen in een verse smaakvolle tomatensaus en serveer er aardappelpuree bij. Oerklassiek, traditioneel en geliefd bij jong en oud.Instructies
0
Balletjes met krieken- en tomatensaus
800 g gemengd gehakt, 4 el paneermeel, 1 boter, 1 bosje peper, zout, 2 eieren
1
Breng een pot water met een snuif zout aan de kook.
2
Stort het gehakt in een ruime mengschaal. Breek er de eieren in en meng beide met een vork.
3
Strooi het paneermeel erin en meng opnieuw. Bepaal een juiste balans: het vleesmengsel moet stevig zijn en tegelijk nog voldoende sappig.
4
Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak versgemalen peper en wat zout toe. (Elke slager kruidt z’n gehakt naar persoonlijke smaak. Beslis zelf of het vlees er behoefte aan heeft.)
TIPRol balletjes met natte handen. Dan kleeft het mengsel niet vast.
5
Meng het vlees een laatste keer en rol er gelijke balletjes van met een diameter van zo’n 3 centimeter.
6
Leg de gehaktballen in het kokende water en gaar ze gedurende 5 tot 7 minuten. Schep het vlees uit de pot en laat de balletjes uitlekken op een schone doek.
7
Smelt een klont boter in een ruime braadpan. Bak de balletjes rondomrond goudbruin. Bak grote hoeveelheden vlees eventueel in meedere beurten.
De tomatensaus
200 g Gezouten spek, 2 stengel selder, 2 Wortels, 3 uien, 2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, 4 takjes dragon, 1 takje Salie, 4 takjes tijm, 2 blaadje laurier, 800 g tomatenstukjes, 500 g tomatenpulp, 80 g Tomatenpuree, 1 Water, 1 el bloem, 1 tl sambal, olijfolie, 2 suikerklontjes, zout
8
Pel de uien en snij ze in halve ringen. Pel en kneus de teen look.
9
Schenk een scheut olijfolie in een stoofpot en verhit ze op een matig vuur.
10
Bak de lap spek kort in de hete olie. Draai het vlees tussendoor om. Doe dan de uisnippers en de look in de pot.
TIP Snij het stuk spek eventueel in enkele grote stukken.
11
Schil de wortelen en spoel de selderstengels. Snij de groenten in matig fijne stukken en laat ze meestoven met de uien.
12
Verzamel takjes rozemarijn, dragon en salie. (Gebruik verse groene kruiden, of kies desgewenst voor de droge gemalen versie.)
13
Neem er verse tijm en laurierblad bij en bind de hele bundel kruiden tot een dikke tuil. Gebruik hiervoor wat keukentouw.
14
Doe de kruidentuil in de pot, schep er wat geconcentreerde tomatenpuree bij, roer en laat de puree kort meebakken.
15
Lepel een bescheiden beetje sambal in de pot en bepoeder de inhoud met een laagje bloem.
16
Schenk een flinke scheut water in de saus. Roer langs de bodem van de pot en voeg de tomatenstukjes en de tomatenpulp toe.
17
Eindig met een beetje suiker en een snuif zout.
18
Zet het deksel gekanteld op de pot en laat de saus minstens 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
19
Verwijder de kruidentuil én het uitgekookte spek uit de pot saus.
20
Mix de saus glad met de staafmixer. Roer ze nadien door een grote zeef. Gebruik de bolle zijde van een pollepel om de klus te klaren.
21
Verwarm de gezeefde saus in een pot op een zacht vuur. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Leg de gebakken gehaktballen in de saus en geef ze even de tijd om op temperatuur te komen.
De kriekensaus
1.000 g Noordkrieken op sap, 2 puddingpoeder
22
Doe de krieken en het vocht waarin ze opgelegd zijn in een ruime pot. Breng ze rustig aan de kook.
23
Schep het puddingpoeder in een kop, voeg wat water toe en los het poeder erin op.
24
Naar smaak kan je een mengeling van puddingpoeder en maiszetmeel gebruiken.
25
Roer met mengsel door de hete krieken, tot de saus wat bindt.
26
Leg de gebakken gehaktballen in de saus en laat ze nog even opwarmen.
27
Serveer de balletjes met krieken met vers bruin brood besmeerd met een beetje boter. (Of kies voor een aardappelbereiding naar keuze.)
1.000 g aardappelen, 1 scheutje melk, boter, 1 snuifje nootmuskaat, zout
28
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout.
29
Stamp ze fijn en voeg een klont boter toe, een ei en een scheutje melk. Roer tot je een smeuïge puree krijgt.
30
Proef en kruid de aardappelbereiding met zout en eventueel wat vers geraspte nootmuskaat.
31
Serveer de balletjes in tomatensaus met een schep verse puree.