Crème brûlée

Als er één dessertje weinig introductie nodig heeft, is het wel crème brûlée. Het is een bommetje, maar dan wel eentje dat fenomenaal lekker is. Om dit gerecht perfect te maken, doe je er wel goed aan om te investeren in een kleine gasbrander waarmee je een perfect krokant suikerlaagje kan maken.

Ingrediënten

 • 25 cl room
 • 25 cl melk
 • 2 vanillestokje
 • 12 ei
 • 100 g kristalsuiker
 • 2 eetlepel bruine suiker
 • 2 eetlepel kristalsuiker

Benodigdheden

 • een laag schaaltje (ook te koop als crème brûléeschaaltjes)
 • een gasbrandertje (kan je vinden vanaf 15 euro)
 • een zeefje
 • een blender of koffiemolen

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De crème

Giet de room en de melk in een kookpot.

Snij de vanillestokken overlangs door en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peulen. Voeg deze toe aan het mengsel van room en melk. Voeg ook de peulen toe aan het mengsel, want ze geven extra smaak.

Verwarm het mengsel op een matig vuur, zodat de vanille smaak kan afgeven. Roer regelmatig eens met de garde. Het mengsel hoeft niet te koken!

Neem twee mengschalen. Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Doe dat zorgvuldig en let erop dat er geen stukjes eierschaal in de eigelen belanden. Het eiwit gebruiken we niet voor deze bereiding.

tip Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding. Je kan het eiwit ook invriezen

Klop de dooiers los met de garde en voeg er de suiker aan toe. Meng alles zorgvuldig, maar let erop dat je het mengsel niet bleek en schuimig klopt.

Giet het warme mengsel van melk en room al roerend bij het mengsel van eigeel en suiker. Verwijder de peulen van de vanillestokken.

Laat dat mengsel nu rusten tot het beetje schuim op het mengsel verdwenen is (ongeveer 20 tot 30 minuten).

tip Dit mengsel kan je gerust een dag op voorhand maken.

Verwarm de oven voor op 90°C.

Vul de schaaltjes met het eiermengsel en plaats ze op de ovenschaal.

Bak de crèmes brûlées gedurende minstens 1 uur in de oven van 90°C. 

Door even met de schaaltjes te schudden kan je de stevigheid van de crème testen.  Laat de schaaltjes goed afkoelen. Serveer een crème brûlée niet koelkastkoud.

Het suikerlaagje

Meng de kristalsuiker en de bruine suiker in een blender of een koffiemolen. Maal alle suiker fijn. Nu heb je de ideale suikermix om straks voor het krokante laagje te zorgen. Een overschotje kan je bewaren voor later.

Afwerking

Strooi een fijn laagje van de suikermix over het oppervlak van elk schaaltje met crème. Gebruik een zeefje om een egaal laagje te verkrijgen.

Smelt de suiker met behulp van de gasbrander. De suiker moet smelten en carameliseren, maar mag niet verbranden!  Werk de crèmes één voor één af.  Strooi dus telkens de suiker over één schaaltje en carameliseer de suiker meteen daarna.

Crème brûlée