
Soep maak je best altijd in een ruime hoeveelheid. Niets doet meer deugd dan een ketel verse soep op het fornuis, klaar voor elke hunker naar een tussendoortje. Deze keer krijgt de courgette de hoofdrol. En om de zachte smaak van de groente een duwtje in de rug te geven, gaat er een portie blauwe kaas in de soep.
Ingrediënten
- 3 liter groentebouillon
- 5 courgette
- 3 aardappel
- 3 ui
- 2 teentje look
- 8 takje tijm
- 4 blaadje laurier
- 1 bussel waterkers
- boter
- peper
- zout
- 100 g blauwe kaas
- 1 eetlepel mosterd
- peper
- zout
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een staafmixer
Bereiding
De voorbereiding
Ontdooi een portie groentebouillon of vul je voorraad aan met een verse portie.
De soep
Verwarm op het gemak de groentebouillon.
Zet een ruime stoofpot op het vuur en smelt er een klontje boter in.
Pel de uien en snij ze grof. Pel ook de look en plet de teentjes tot pulp.
Stoof de stukken ui en de look in de hete boter. Roer regelmatig even.
Spoel de courgetten en snij het topje en het steelstukje eraf. Hou één courgette opzij. Al de rest gaat meteen in de soepketel. Snij de groenten overlangs in twee en vervolgens in dikke schijfjes.
Laat de stukken courgette meestoven.
Spoel de waterkers schoon in ruim water. Pluk de blaadjes los en hou de steeltjes bij.
Snipper de steeltjes van de waterkers grof en stoof ze mee met de groenten. Zet het vuur zacht en laat de soepgroenten enkele minuten garen.
Laat de blaadjes waterkers uitlekken en zet ze apart.
Schil intussen de aardappelen, snij ze grof en doe de ‘piepers’ in de stoofpot.
Schenk er kort nadien de groentebouillon bij, roer even en laat de soep pruttelen.
Knutsel nog een groot bouquet garni in mekaar met enkele blaadjes laurier en voldoende takjes tijm. Bind de kruiden samen met een eindje keukentouw en drop de kruidentuil in de soep.
Proef en kruid de soep alvast met een beetje peper van de molen en een snuifje zout. (De verse bouillon is niet gekruid.)
Snij de overgebleven courgette in drie stukken, of stukken van 7-8 centimeter.
Snij elk stuk groente in de lengte in dunne plakken. Snij die plakken vervolgens in lange luciferdunne reepjes. Zet deze even opzij.
Laat de soep een kwartiertje pruttelen, tot alle groenten en de aardappelen door en door gaar zijn.
Ga op zoek naar het bouquet garni en haal het uit de pot met soep. Mix de soep glad met de staafmixer.