Consommé en ravioli van ossenstaart met boschampignons
Consommé en ravioli van ossenstaart met boschampignons
Ingrediënten
4 personen
Prei
4 stengels
Selder
6 stengels
Wortels
5
Ajuinen
4
Look
0,5 bol
Tijm
4 takjes
Peterselie
1 bosje
Laurier
4 blaadjes
Rozemarijn
2 takjes
Zwarte peperbollen
15
Kruidnagels
2
Ossenstaart
1
Semola
200 g
Olijfolie
Zout
Knolselders
0,5
Eiwitten
6
Rundergehakt
200 g
Tomatenpuree
40 g
Peper
Diepvrieserwten
150 g
Boschampignons
200 g
Kervel
handvol
Benodigdheden
Hakmolen, een zeef, een puntzeef, een neteldoek, een keukenmachine met k vormig hulpstuk, een hakmolen met s vormig mes, plasticfolie, deegwieltje, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bouillon
4 stengels prei, 6 stengels selder, 4 Wortels, 4 ajuinen
1
Maak de prei, selder en wortelen schoon. Pel de uien. Snijd alles in grote stukken.
0,5 bol Look
2
Snijd de bol knoflook middendoor.
3
Breng het water aan de kook in een grote soepketel. Doe de groenten bij het kokende water.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
4 takjes tijm, 1 bosje peterselie, 4 blaadjes laurier, 2 takjes rozemarijn, 15 Zwarte peperbollen, 2 kruidnagels
4
Leg de tijm, peterselie, laurier, rozemarijn, peperbollen en kruidnagels in de soepketel.
1 ossenstaart
5
Doe er de ossenstaart bij en zet een deksel op de ketel. Laat de bouillon minstens 4 uur trekken op een zacht vuur.
Raviolideeg
200 g semola, olijfolie, zout
6
Doe de semola met een snuifje zout en de eieren in de kom van de keukenmachine. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en kneed tot pastadeeg met de keukenmachine.
7
Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Clariffe
0,5 knolselders, 1 Wortel
8
Schil de helft van de knolselder en snijd hem in blokjes. Schil de wortel en snijd in stukken.
6 eiwitten, 200 g rundergehakt, 40 g Tomatenpuree, peper
9
Cutter de knolselder en de wortel met de eiwitten, het gehakt en de tomatenpuree in de hakmolen. Kruid met peper en zout. Dat is de clariffe die dient om de bouillon te ‘klaren’.
10
Haal de ossenstaart uit de bouillon en houd apart.
11
Doe de clariffe in een hoge kookpot. Zet een zeef op de pot en giet er de bouillon door.
12
Breng de bouillon aan de kook. Op die manier komen de onreinheden uit de bouillon bovendrijven als een gestolde koek.
Ravioli
13
Bestuif het werkblad met bloem.
14
Rol het pastadeeg met de pastamachine tot dunne lappen.
15
Pluk het vlees van de ossenstaart. Meng het los in de keukenmachine (met K-vormig hulpstuk) tot je draadjes hebt.
16
Leg een reep uitgerold pastadeeg op het werkblad. Verdeel er kleine hoopjes vlees over. Leg een tweede vel pastadeeg op het eerste. Duw de lucht rond de hoopjes vlees goed weg en snijd de ravioli uit met een deegwieltje.
TIPJe kunt de ravioli ook van tevoren maken en zelfs bewaren in de diepvries.
Afwerken en serveren
17
Breng water aan de kook.
150 g diepvrieserwten
18
Snijd de rest van de knolselder in fijne staafjes en dan in kleine blokjes (brunoise). Kook ze kort. Doe er de diepvrieserwtjes bij en laat heel kort blancheren. Giet af en spoel meteen onder koud water. Laat uitlekken.
19
Zet een puntzeef in een grote pot. Maak een neteldoek nat en wring uit. Leg de vochtige neteldoek in de puntzeef. Schep met een pollepel de bouillon door de vochtige neteldoek.
200 g boschampignons
20
Breng een beetje van de consommé aan de kook in een steelpan. Maak de boschampignons schoon en kook ze kort in de consommé.
21
Kook de ravioli gaar in wat gezouten water.
22
Doe de boschampignons in een soepterrine. Doe er de knolselder en de erwtjes bij. Giet er de hete consommé over.
handvol kervel
23
Leg in elk bord een ravioli. Schenk er wat consommé over en werk af met enkele blaadjes kervel en een draai van de pepermolen.
Bouillon
4 stengels prei, 6 stengels selder, 4 Wortels, 4 ajuinen
1
Maak de prei, selder en wortelen schoon. Pel de uien. Snijd alles in grote stukken.
0,5 bol Look
2
Snijd de bol knoflook middendoor.
3
Breng het water aan de kook in een grote soepketel. Doe de groenten bij het kokende water.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
4 takjes tijm, 1 bosje peterselie, 4 blaadjes laurier, 2 takjes rozemarijn, 15 Zwarte peperbollen, 2 kruidnagels
4
Leg de tijm, peterselie, laurier, rozemarijn, peperbollen en kruidnagels in de soepketel.
1 ossenstaart
5
Doe er de ossenstaart bij en zet een deksel op de ketel. Laat de bouillon minstens 4 uur trekken op een zacht vuur.
Raviolideeg
200 g semola, olijfolie, zout
6
Doe de semola met een snuifje zout en de eieren in de kom van de keukenmachine. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en kneed tot pastadeeg met de keukenmachine.
7
Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Clariffe
0,5 knolselders, 1 Wortel
8
Schil de helft van de knolselder en snijd hem in blokjes. Schil de wortel en snijd in stukken.
6 eiwitten, 200 g rundergehakt, 40 g Tomatenpuree, peper
9
Cutter de knolselder en de wortel met de eiwitten, het gehakt en de tomatenpuree in de hakmolen. Kruid met peper en zout. Dat is de clariffe die dient om de bouillon te ‘klaren’.
10
Haal de ossenstaart uit de bouillon en houd apart.
11
Doe de clariffe in een hoge kookpot. Zet een zeef op de pot en giet er de bouillon door.
12
Breng de bouillon aan de kook. Op die manier komen de onreinheden uit de bouillon bovendrijven als een gestolde koek.
Ravioli
13
Bestuif het werkblad met bloem.
14
Rol het pastadeeg met de pastamachine tot dunne lappen.
15
Pluk het vlees van de ossenstaart. Meng het los in de keukenmachine (met K-vormig hulpstuk) tot je draadjes hebt.
16
Leg een reep uitgerold pastadeeg op het werkblad. Verdeel er kleine hoopjes vlees over. Leg een tweede vel pastadeeg op het eerste. Duw de lucht rond de hoopjes vlees goed weg en snijd de ravioli uit met een deegwieltje.
TIPJe kunt de ravioli ook van tevoren maken en zelfs bewaren in de diepvries.
Afwerken en serveren
17
Breng water aan de kook.
150 g diepvrieserwten
18
Snijd de rest van de knolselder in fijne staafjes en dan in kleine blokjes (brunoise). Kook ze kort. Doe er de diepvrieserwtjes bij en laat heel kort blancheren. Giet af en spoel meteen onder koud water. Laat uitlekken.
19
Zet een puntzeef in een grote pot. Maak een neteldoek nat en wring uit. Leg de vochtige neteldoek in de puntzeef. Schep met een pollepel de bouillon door de vochtige neteldoek.
200 g boschampignons
20
Breng een beetje van de consommé aan de kook in een steelpan. Maak de boschampignons schoon en kook ze kort in de consommé.
21
Kook de ravioli gaar in wat gezouten water.
22
Doe de boschampignons in een soepterrine. Doe er de knolselder en de erwtjes bij. Giet er de hete consommé over.
handvol kervel
23
Leg in elk bord een ravioli. Schenk er wat consommé over en werk af met enkele blaadjes kervel en een draai van de pepermolen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Prei
4 stengels
Selder
6 stengels
Wortels
5
Ajuinen
4
Look
0,5 bol
Tijm
4 takjes
Peterselie
1 bosje
Laurier
4 blaadjes
Rozemarijn
2 takjes
Zwarte peperbollen
15
Kruidnagels
2
Ossenstaart
1
Semola
200 g
Olijfolie
Zout
Knolselders
0,5
Eiwitten
6
Rundergehakt
200 g
Tomatenpuree
40 g
Peper
Diepvrieserwten
150 g
Boschampignons
200 g
Kervel
handvol
Consommé en ravioli van ossenstaart met boschampignons
De bouillon én de consommé maak je natuurlijk van tevoren klaar. Je werkt hem op het feest af met wat fijne groenten en een ravioli gevuld met ossenstaart.Instructies
Bouillon
4 stengels prei, 6 stengels selder, 4 Wortels, 4 ajuinen
1
Maak de prei, selder en wortelen schoon. Pel de uien. Snijd alles in grote stukken.
0,5 bol Look
2
Snijd de bol knoflook middendoor.
3
Breng het water aan de kook in een grote soepketel. Doe de groenten bij het kokende water.
4 takjes tijm, 1 bosje peterselie, 4 blaadjes laurier, 2 takjes rozemarijn, 15 Zwarte peperbollen, 2 kruidnagels
4
Leg de tijm, peterselie, laurier, rozemarijn, peperbollen en kruidnagels in de soepketel.
1 ossenstaart
5
Doe er de ossenstaart bij en zet een deksel op de ketel. Laat de bouillon minstens 4 uur trekken op een zacht vuur.
Raviolideeg
200 g semola, olijfolie, zout
6
Doe de semola met een snuifje zout en de eieren in de kom van de keukenmachine. Voeg een klein scheutje olijfolie toe en kneed tot pastadeeg met de keukenmachine.
7
Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
Clariffe
0,5 knolselders, 1 Wortel
8
Schil de helft van de knolselder en snijd hem in blokjes. Schil de wortel en snijd in stukken.
6 eiwitten, 200 g rundergehakt, 40 g Tomatenpuree, peper
9
Cutter de knolselder en de wortel met de eiwitten, het gehakt en de tomatenpuree in de hakmolen. Kruid met peper en zout. Dat is de clariffe die dient om de bouillon te ‘klaren’.
10
Haal de ossenstaart uit de bouillon en houd apart.
11
Doe de clariffe in een hoge kookpot. Zet een zeef op de pot en giet er de bouillon door.
12
Breng de bouillon aan de kook. Op die manier komen de onreinheden uit de bouillon bovendrijven als een gestolde koek.
Ravioli
13
Bestuif het werkblad met bloem.
14
Rol het pastadeeg met de pastamachine tot dunne lappen.
15
Pluk het vlees van de ossenstaart. Meng het los in de keukenmachine (met K-vormig hulpstuk) tot je draadjes hebt.
16
Leg een reep uitgerold pastadeeg op het werkblad. Verdeel er kleine hoopjes vlees over. Leg een tweede vel pastadeeg op het eerste. Duw de lucht rond de hoopjes vlees goed weg en snijd de ravioli uit met een deegwieltje.
TIPJe kunt de ravioli ook van tevoren maken en zelfs bewaren in de diepvries.
Afwerken en serveren
17
Breng water aan de kook.
150 g diepvrieserwten
18
Snijd de rest van de knolselder in fijne staafjes en dan in kleine blokjes (brunoise). Kook ze kort. Doe er de diepvrieserwtjes bij en laat heel kort blancheren. Giet af en spoel meteen onder koud water. Laat uitlekken.
19
Zet een puntzeef in een grote pot. Maak een neteldoek nat en wring uit. Leg de vochtige neteldoek in de puntzeef. Schep met een pollepel de bouillon door de vochtige neteldoek.
200 g boschampignons
20
Breng een beetje van de consommé aan de kook in een steelpan. Maak de boschampignons schoon en kook ze kort in de consommé.
21
Kook de ravioli gaar in wat gezouten water.
22
Doe de boschampignons in een soepterrine. Doe er de knolselder en de erwtjes bij. Giet er de hete consommé over.
handvol kervel
23
Leg in elk bord een ravioli. Schenk er wat consommé over en werk af met enkele blaadjes kervel en een draai van de pepermolen.