Classic BLT sandwich en aardappelchips

Met een eenvoudige en logische afkorting geven Britten en Amerikanen een simpele lekkere snack ook een catchy naam, 'BLT sandwich'. ‘BLT’ staat voor ‘Bacon’, ‘Lettuce’ en ‘Tomato’: Spek, sla en tomaat. En zondig in één keer goed, en doe er ongegeneerd verse aardappelchips bij. Lekker op elk moment van de dag!

Ingrediënten

 • 12 sneetje toastbrood
 • 16 sneetje spek
 • 2 tomaat
 • 0.5 kropsla
 • 4 eetlepel mayonaise
 • olijfolie
 • peper
 • zout
 • 2 frietaardappelen
 • zout

Benodigdheden

 • een bakmatje of een vel bakpapier
 • 16 tandenstokers
 • een mandoline (of Chinese mandoline)
 • een friteuse met olie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De BLT

Het loont zeker de moeite om met verse mayonaise te werken.
Controleer de sneetjes spek en snij het zwoerd en eventuele stukjes kraakbeen weg.
Leg een bakmatje of een vel bakpapier op de vlakke ovenschaal.
Zet de grill van de oven op en leg de sneetjes spek op het bakmatje of het bakpapier.
Schuif de lapjes spek onder de hete grill. Na zo’n 10 tot 12 minuten is het spek voldoende geroosterd. Laat de lapjes spek even uitlekken op een vel keukenpapier.
Laat de grill aan. Druppel een klein beetje olijfolie op de beide kanten van de sneetjes toastbrood.
Schuif de sneetjes brood onder de hete grill. Na zo’n 4 tot 5 minuten draai je de sneetjes toast even om. Nog eens 3 minuten later zijn ze gebruiksklaar.
Steek het taaie kroontje uit de tomaten. Snij de vruchten vervolgens in dunne plakjes. Dit gaat het gemakkelijkst met een fijn gekarteld mes.
Pluk de knapperigste bladeren van de krop sla en spoel ze in ruim water. Laat de sla uitlekken in een vergiet. De rest van de sla kan je gebruiken voor een (begeleidens) slaatje, zo je wenst. Laat het spoelwater nog even in de pompbak staan.
Voor elke BLT heb je 3 sneetjes toast nodig. Neem de eerste toast en smeer een een likje mayonaise op.
Leg wat blaadjes frisse sla op het brood, en daarboven enkele schijfjes tomaat. Strooi er een beetje peper van de molen en een piepklein beetje grof zout over.
Dan zijn twee lapjes krokant spek aan de beurt, gevolgd door de tweede toast. Herhaal de volgorde nog eens: mayonaise, sla, tomaat met wat peper en zout, en tenslotte spek.
Smeer een beetje mayonaise op de onderzijde van toast nummer drie en plaats het brood bovenop de sandwich. Druk de BTL even aan, en druk een tandenstoker in het midden van elke zijde van de toast, telkens een paar centimer weg van de rand. (4 tandenstokers per BLT)

De aardappelchips

Haal je mandoline boven en regel het snijmes af. Het is de bedoeling om de aardappelen in flinterdunne, bijna doorschijnende schijfjes te snijden. (Dit lukt ook met een eenvoudige ‘Chinese mandoline, met vast snijblad. Mogelijk zijn de chips dan wel ietsje dikker.)
Spoel het overtollige zetmeel van de chips. Leg de aardappelschijfjes op een schone handdoek en dep ze droog.
Verhit de friteuse tot ongeveer 140-150 °C. Gebruik vloeibare frituurolie.
Laat een deel van de aardappelschijfjes voorzichtig in de hete frituuolie glijden. Nu kunnen ze rustig bakken en veranderen knapperige chips. Gebruik een keukentang om de chips die gaar zijn op een vel keukenpapier te leggen. Bak de chips in meerdere beurten, want anders gaan ze gemakkelijk aan elkaar kleven.
Strooi een beetje grof zout over de chips, alvorens ze voor de hongerige leeuwen gegooid worden.

De afwerking

Zaag met een gekarteld mes (bv. broodmes) de hardste korstjes van de toasts weg. Snij de BLT vervolgens in puntige kwartjes. Snij hiervoor twee keer van hoek naar hoek.
Leg de kleurige driehoekjes BTL op een bord. Je mag er de tandenstokers naar keuze wel of niet uittrekken.
Strooi temidden van de partjes sandwich een hoopje verse aardappelchips.
Classic BLT sandwich en aardappelchips