Chorizoburgers met zuiderse mayonaise
Chorizoburgers met zuiderse mayonaise
Een burger met wat Spaanse zon erin, dat zet Jeroen op het menu. Het gehakt vermengt hij met blokjes gebakken chorizo, de bekende kruidige rode Spaanse worst. En tussen de twee halve broodjes presenteert hij ook een flinke lik zuiderse mayonaise met geroosterde rode paprika en een selectie verse groenten. En zo kan je terecht spreken van een ‘ereburger’!
Chorizoburgers met zuiderse mayonaise
Chorizoburgers met zuiderse mayonaise
Een burger met wat Spaanse zon erin, dat zet Jeroen op het menu. Het gehakt vermengt hij met blokjes gebakken chorizo, de bekende kruidige rode Spaanse worst. En tussen de twee halve broodjes presenteert hij ook een flinke lik zuiderse mayonaise met geroosterde rode paprika en een selectie verse groenten. En zo kan je terecht spreken van een ‘ereburger’!
Ingrediënten
4 personen
Paprika's
3
Gemengd gehakt
500 g
Chorizo
200 g
Paneermeel
30 g
Oregano
2 snuifjes
Olijfolie
1 scheutje
Boter
Olijven
50 g
Arachideolie
0,3 l
Azijn
1 el
Tomatenpuree
1 el
Harissa
Hamburgerbroodjes
4
Avocado's
0,5
Uien
0,5
Kropsla
1
Limoenen
0,5
Basilicum
Zeezout
1 snuifje
Eieren
2
Benodigdheden
Hakmolen
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
3 paprika's
1
Rooster de hele paprika’s in een oven van 180°C, tot ze plat en gaar zijn. Dit kan een uur duren. Laat de malse stukken rode paprika nadien afkoelen.
De burgers
500 g gemengd gehakt, 200 g chorizo, 30 g paneermeel, 1 snuifje oregano, 1 scheutje olijfolie, boter
2
Snij de chorizo in gelijke blokjes van een halve centimeter breed. Schenk een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur en bak de blokjes Spaanse worst zacht-krokant.
3
Doe de blokjes worst in een zeef, vang het rode braadvet op en bewaar het voor straks. (bereiding mayonaise)
4
Doe het gehakt in een mengschaal. Voeg een dooier toe en meng. Strooi er een beetje paneermeel bij en ook de uitgelekte blokjes gebakken chorizo.
5
Kruid het hamburgermengsel met een snuif gedroogde oregano en (indien nodig) extra peper en zout.
6
Spoel je handen en kneed het gehakt tot gelijke hamburgers. Rol eerst een bal en druk die dan wat plat. TIP: Werk met natte handen, zo zal het gehakt niet aan je vingers kleven.TIP: Maak er geen te grote platte schijf van. Een echte burger mag voldoende dik zijn. Een drooggebakken pannenkoek van gehakt is niet smakelijk.
7
Leg de burgers op een bord en laat ze even afkoelen en opstijven in de koelkast. Verwerk intussen de stukken paprika voor de zuiderse mayonaise.
De zuiderse mayonaise
50 g olijven, 0,3 l arachideolie, 1 el azijn, 1 el Tomatenpuree, Harissa, 1 snuifje oregano, 2 eieren
8
Verwijder de dunne maar taaie schil van de paprika’s en laat ook de pitjes links liggen. Snij het geroosterde vruchtvlees in stukken en doe ze in de hakmolen.
9
Giet het (gezeefde) braadvet van de chorizo erbij (chorizo-olie) en mix alles glad in een hakmolen of met de staafmixer. Zet de paprikamix even opzij.
10
Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in een mengbeker. Voeg een klein scheutje lauw water toe, een scheutje azijn en een toef pikante harissa. (gebruik een hoeveelheid Tunesische pepersaus naar smaak)
11
Mix met de staafmixer terwijl je er de neutraal smakende olie bijschenkt. Beweeg de mixer op en neer tot je een stevige gebonden mayonaise verkrijgt.
12
Verwijder de olijfpitten (indien nodig) en doe de zwarte olijven bij de mayonaise. Schep de helft van de gepureerde rode paprika erbij en voeg een snuifje gedroogde oregano toe. Mix de saus, proef en beslis of je extra paprikapuree wil toevoegen.
TIPBewaar een overschot gemixte paprika in de koelkast. Serveer dit bij bv. een gegrilde entrecote.
De burgers bakken, afwerken en serveren
4 hamburgerbroodjes, 0,5 avocado's, 0,5 uien, 1 kropsla, 0,5 limoenen, basilicum, 1 snuifje zeezout
13
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur en voeg ook een scheutje olijfolie toe.
14
Bak de burgers rustig en geduldig, tot ze een goudbruin korstje hebben en binnenin gaar en toch nog sappig zijn. Ga niet overhaast te werk.
15
Verwarm de oven tot 180°C of zet de grill op.
16
Snij de avocado in kwarten en trek de taaie schil eraf. Verdeel het vruchtvlees dat je nodig hebt in gelijke plakjes.
17
Pel de rode ui en snij hem in fijne (halve) ringen. Spoel enkele blaadjes kropsla.
18
Snij de burgerbroodjes open en druppel een beetje olijfolie over het broodkruim. Leg ze enkele minuten in de oven zodat ze wat opwarmen een een klein beetje krokant worden.
19
Leg de onderste helften van de broodjes op je werkplank. Smeer een laag van de zuiderse mayonaise over het brood. Leg er een blad kropsla en enkele fijne uiringen bovenop.
20
Nu is de versgebakken chorizoburger aan de beurt. Leg er plakjes avocado bovenop en druppel er een beetje limoensap op.
21
Strooi kristallen grof zout over de avocado en schik er een paar blaadjes basilicum op.
22
Lepel ook een laagje van de mayonaise op de hoed van de broodjes, zet ze bovenop de rijkelijke burgers en serveer.
TIPBewaar de rest van de mayonaise gekoeld in een bokaal. Ze is smakelijk op 1000-en-1 manieren.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voorbereiding
3 paprika's
1
Rooster de hele paprika’s in een oven van 180°C, tot ze plat en gaar zijn. Dit kan een uur duren. Laat de malse stukken rode paprika nadien afkoelen.
De burgers
500 g gemengd gehakt, 200 g chorizo, 30 g paneermeel, 1 snuifje oregano, 1 scheutje olijfolie, boter
2
Snij de chorizo in gelijke blokjes van een halve centimeter breed. Schenk een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur en bak de blokjes Spaanse worst zacht-krokant.
3
Doe de blokjes worst in een zeef, vang het rode braadvet op en bewaar het voor straks. (bereiding mayonaise)
4
Doe het gehakt in een mengschaal. Voeg een dooier toe en meng. Strooi er een beetje paneermeel bij en ook de uitgelekte blokjes gebakken chorizo.
5
Kruid het hamburgermengsel met een snuif gedroogde oregano en (indien nodig) extra peper en zout.
6
Spoel je handen en kneed het gehakt tot gelijke hamburgers. Rol eerst een bal en druk die dan wat plat. TIP: Werk met natte handen, zo zal het gehakt niet aan je vingers kleven.TIP: Maak er geen te grote platte schijf van. Een echte burger mag voldoende dik zijn. Een drooggebakken pannenkoek van gehakt is niet smakelijk.
7
Leg de burgers op een bord en laat ze even afkoelen en opstijven in de koelkast. Verwerk intussen de stukken paprika voor de zuiderse mayonaise.
De zuiderse mayonaise
50 g olijven, 0,3 l arachideolie, 1 el azijn, 1 el Tomatenpuree, Harissa, 1 snuifje oregano, 2 eieren
8
Verwijder de dunne maar taaie schil van de paprika’s en laat ook de pitjes links liggen. Snij het geroosterde vruchtvlees in stukken en doe ze in de hakmolen.
9
Giet het (gezeefde) braadvet van de chorizo erbij (chorizo-olie) en mix alles glad in een hakmolen of met de staafmixer. Zet de paprikamix even opzij.
10
Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in een mengbeker. Voeg een klein scheutje lauw water toe, een scheutje azijn en een toef pikante harissa. (gebruik een hoeveelheid Tunesische pepersaus naar smaak)
11
Mix met de staafmixer terwijl je er de neutraal smakende olie bijschenkt. Beweeg de mixer op en neer tot je een stevige gebonden mayonaise verkrijgt.
12
Verwijder de olijfpitten (indien nodig) en doe de zwarte olijven bij de mayonaise. Schep de helft van de gepureerde rode paprika erbij en voeg een snuifje gedroogde oregano toe. Mix de saus, proef en beslis of je extra paprikapuree wil toevoegen.
TIPBewaar een overschot gemixte paprika in de koelkast. Serveer dit bij bv. een gegrilde entrecote.
De burgers bakken, afwerken en serveren
4 hamburgerbroodjes, 0,5 avocado's, 0,5 uien, 1 kropsla, 0,5 limoenen, basilicum, 1 snuifje zeezout
13
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur en voeg ook een scheutje olijfolie toe.
14
Bak de burgers rustig en geduldig, tot ze een goudbruin korstje hebben en binnenin gaar en toch nog sappig zijn. Ga niet overhaast te werk.
15
Verwarm de oven tot 180°C of zet de grill op.
16
Snij de avocado in kwarten en trek de taaie schil eraf. Verdeel het vruchtvlees dat je nodig hebt in gelijke plakjes.
17
Pel de rode ui en snij hem in fijne (halve) ringen. Spoel enkele blaadjes kropsla.
18
Snij de burgerbroodjes open en druppel een beetje olijfolie over het broodkruim. Leg ze enkele minuten in de oven zodat ze wat opwarmen een een klein beetje krokant worden.
19
Leg de onderste helften van de broodjes op je werkplank. Smeer een laag van de zuiderse mayonaise over het brood. Leg er een blad kropsla en enkele fijne uiringen bovenop.
20
Nu is de versgebakken chorizoburger aan de beurt. Leg er plakjes avocado bovenop en druppel er een beetje limoensap op.
21
Strooi kristallen grof zout over de avocado en schik er een paar blaadjes basilicum op.
22
Lepel ook een laagje van de mayonaise op de hoed van de broodjes, zet ze bovenop de rijkelijke burgers en serveer.
TIPBewaar de rest van de mayonaise gekoeld in een bokaal. Ze is smakelijk op 1000-en-1 manieren.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Paprika's
3
Gemengd gehakt
500 g
Chorizo
200 g
Paneermeel
30 g
Oregano
2 snuifjes
Olijfolie
1 scheutje
Boter
Olijven
50 g
Arachideolie
0,3 l
Azijn
1 el
Tomatenpuree
1 el
Harissa
Hamburgerbroodjes
4
Avocado's
0,5
Uien
0,5
Kropsla
1
Limoenen
0,5
Basilicum
Zeezout
1 snuifje
Eieren
2
Chorizoburgers met zuiderse mayonaise
Een burger met wat Spaanse zon erin, dat zet Jeroen op het menu. Het gehakt vermengt hij met blokjes gebakken chorizo, de bekende kruidige rode Spaanse worst. En tussen de twee halve broodjes presenteert hij ook een flinke lik zuiderse mayonaise met geroosterde rode paprika en een selectie verse groenten. En zo kan je terecht spreken van een ‘ereburger’!Instructies
Voorbereiding
3 paprika's
1
Rooster de hele paprika’s in een oven van 180°C, tot ze plat en gaar zijn. Dit kan een uur duren. Laat de malse stukken rode paprika nadien afkoelen.
De burgers
500 g gemengd gehakt, 200 g chorizo, 30 g paneermeel, 1 snuifje oregano, 1 scheutje olijfolie, boter
2
Snij de chorizo in gelijke blokjes van een halve centimeter breed. Schenk een scheutje olijfolie in een braadpan op een matig vuur en bak de blokjes Spaanse worst zacht-krokant.
3
Doe de blokjes worst in een zeef, vang het rode braadvet op en bewaar het voor straks. (bereiding mayonaise)
4
Doe het gehakt in een mengschaal. Voeg een dooier toe en meng. Strooi er een beetje paneermeel bij en ook de uitgelekte blokjes gebakken chorizo.
5
Kruid het hamburgermengsel met een snuif gedroogde oregano en (indien nodig) extra peper en zout.
6
Spoel je handen en kneed het gehakt tot gelijke hamburgers. Rol eerst een bal en druk die dan wat plat. TIP: Werk met natte handen, zo zal het gehakt niet aan je vingers kleven.TIP: Maak er geen te grote platte schijf van. Een echte burger mag voldoende dik zijn. Een drooggebakken pannenkoek van gehakt is niet smakelijk.
7
Leg de burgers op een bord en laat ze even afkoelen en opstijven in de koelkast. Verwerk intussen de stukken paprika voor de zuiderse mayonaise.
De zuiderse mayonaise
50 g olijven, 0,3 l arachideolie, 1 el azijn, 1 el Tomatenpuree, Harissa, 1 snuifje oregano, 2 eieren
8
Verwijder de dunne maar taaie schil van de paprika’s en laat ook de pitjes links liggen. Snij het geroosterde vruchtvlees in stukken en doe ze in de hakmolen.
9
Giet het (gezeefde) braadvet van de chorizo erbij (chorizo-olie) en mix alles glad in een hakmolen of met de staafmixer. Zet de paprikamix even opzij.
10
Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in een mengbeker. Voeg een klein scheutje lauw water toe, een scheutje azijn en een toef pikante harissa. (gebruik een hoeveelheid Tunesische pepersaus naar smaak)
11
Mix met de staafmixer terwijl je er de neutraal smakende olie bijschenkt. Beweeg de mixer op en neer tot je een stevige gebonden mayonaise verkrijgt.
12
Verwijder de olijfpitten (indien nodig) en doe de zwarte olijven bij de mayonaise. Schep de helft van de gepureerde rode paprika erbij en voeg een snuifje gedroogde oregano toe. Mix de saus, proef en beslis of je extra paprikapuree wil toevoegen.
TIPBewaar een overschot gemixte paprika in de koelkast. Serveer dit bij bv. een gegrilde entrecote.
De burgers bakken, afwerken en serveren
4 hamburgerbroodjes, 0,5 avocado's, 0,5 uien, 1 kropsla, 0,5 limoenen, basilicum, 1 snuifje zeezout
13
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur en voeg ook een scheutje olijfolie toe.
14
Bak de burgers rustig en geduldig, tot ze een goudbruin korstje hebben en binnenin gaar en toch nog sappig zijn. Ga niet overhaast te werk.
15
Verwarm de oven tot 180°C of zet de grill op.
16
Snij de avocado in kwarten en trek de taaie schil eraf. Verdeel het vruchtvlees dat je nodig hebt in gelijke plakjes.
17
Pel de rode ui en snij hem in fijne (halve) ringen. Spoel enkele blaadjes kropsla.
18
Snij de burgerbroodjes open en druppel een beetje olijfolie over het broodkruim. Leg ze enkele minuten in de oven zodat ze wat opwarmen een een klein beetje krokant worden.
19
Leg de onderste helften van de broodjes op je werkplank. Smeer een laag van de zuiderse mayonaise over het brood. Leg er een blad kropsla en enkele fijne uiringen bovenop.
20
Nu is de versgebakken chorizoburger aan de beurt. Leg er plakjes avocado bovenop en druppel er een beetje limoensap op.
21
Strooi kristallen grof zout over de avocado en schik er een paar blaadjes basilicum op.
22
Lepel ook een laagje van de mayonaise op de hoed van de broodjes, zet ze bovenop de rijkelijke burgers en serveer.
TIPBewaar de rest van de mayonaise gekoeld in een bokaal. Ze is smakelijk op 1000-en-1 manieren.