Chocoladetruffels

“Een praline met een onregelmatige vorm van pure chocolade, gevuld met een zachte botercrème en meestal omhuld met cacaopoeder.” Zo omschrijft een bekende fabrikant van pralines een chocoladetruffel. Maar het belangrijkste is natuurlijk het plezier om thuis een keertje helemaal zelf zo’n praline te maken. Moeilijk is het niet, en wellicht smaakt de truffel nadien eens zo goed.

Ingrediënten

 • 1 dl room
 • 50 g boter
 • 200 g chocolade
 • 75 g hazelnoot
 • 1 scheutje cognac
 • 150 g chocolade
 • 20 g cacaopoeder

Benodigdheden

 • een prikvork
 • een pannenlikker
 • een blender
 • cutter of koffiemolen

Partners

Bereiding

De vulling

Neem een maatbeker en meet de hoeveelheid room af. Breng de room vervolgens aan de kook in een pannetje.

Weeg de nodige hoeveelheid boter en voeg ze toe aan de room. Laat de boter smelten in de warme room.

tip Je kunt creatief zijn en bv. een steranijs meekoken in de room voor een lichte anijssmaak. Het is allemaal afhankelijk van je persoonlijke smaak.

Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een mengkom.

Giet de kokende room met gesmolten boter op de stukjes chocolade. Meng met de garde tot de chocolade gesmolten is. Het resultaat is een ‘ganache’, en dat wordt de vulling van de truffel.

Doe de hazelnoten in de blender (of je koffiemolen) en maal ze fijn. Er mogen wel nog kleine stukjes noot overblijven na het malen. Dat geeft wat ‘crunch’.

Doe de gemalen nootjes bij de chocolade.

Je kunt de truffelvulling een aroma geven met een voorzichtig scheutje sterke drank of likeur. Ik gebruik cognac. Het kan ook met bv. Amaretto, Grand Marnier, …

Meng het chocolademengsel en dek het af met een vel vershoudfolie. Je mag de folie tegen het mengsel aan drukken. Laat de vulling opstijven in de koelkast. Dit duurt minstens een uur.

Het omhulsel

Wanneer de vulling opgesteven is, kan je verder werken. Breek de donkere chocolade voor het omhulsel in stukjes. Leg ze in een bain-marie. Verwarm hiervoor een bodem water in een pot en plaats daar een tweede kleinere pot in. Doe dit op een matig vuur.
Smelt de stukjes chocolade en roer ze om met een pannenlikker.
Doe het cacaopoeder in een schaaltje en vul een beker met warm water.

De afwerking

Haal de opgesteven vulling uit de koelkast. Schep met een verwarmd koffielepeltje een portie van de vulling, ter grootte van je ideale truffel. Laat het lepeltje tussendoor opwarmen in het water, zodat je keer op keer een mooi balletje vulling kan scheppen.
Wentel het ovale balletje even door de gesmolten chocolade. Haal het snel en voorzichtig uit de chocolade, met behulp van een prikvork.
Vervolgens verhuist de truffel naar het schaaltje met cacaopoeder. Rol elke truffel door het poeder.
Laat het jasje van chocolade en cacaopoeder opstijven en serveer de truffels.
De overschotjes cacaopoeder en chocolade kan je nog gebruiken voor verse chocolademelk.
Chocoladetruffels