Chocoladeparfait met vanillesaus en Hasseltse speculaas

Poepsimpel, maar ook zo lekker! Deze zijdezachte ijstaart van chocolade met vanillesaus, Hasseltse speculaas en speculaaskruimels is 'parfait' om het nieuwe jaar in te zetten.

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 2.5 dl room
  • 200 g melkchocolade
  • 3 dooier
  • 150 g witte suiker
  • 500 g mascarpone
  • 3 dl melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 g speculaas
  • 2 dooier
  • 75 g witte suiker
  • 50 g bloemsuiker
  • 2 dl room

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • bakvorm (rechthoekige cakevorm)
  • steelpan
  • zeef
  • garde
  • weegschaal
  • maatbeker

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Week de gelatineblaadjes in koud water.

Doe de room in een steelpannetje en breek er de chocolade bij. Warm de room op en laat de chocolade erin smelten.

Doe de dooiers met de suiker in de kom van de keukenmachine en klop ze tot ruban. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze al roerend op in de room.

Giet de room met de chocolade bij de ruban en laat de machine nog even draaien. Schep de mascarpone erbij en meng alles goed.

Leg een stuk plasticfolie in een bakvorm. Gier de parfait erin en plooi de folie toe zodat er geen lucht meer bij kan. Laat de parfait minstens 3 uur opstijven in de diepvries.

De vanillesaus

Doe de melk in een steelpan en voeg er de zaadjes en de peul van een vanillestok aan toe. Breng de melk op een zacht vuur aan de kook. Breek de speculaas in stukjes en voeg ze toe aan de melk. Laat de speculaas oplossen in de melk.

Doe de dooiers met de suiker in een kom en meng goed.

Haal de peul uit de hete melk en giet een deel bij de ruban. Roer alles los. Giet de losgeklopte ruban terug bij de rest van de melk op het vuur en blijf roeren tot je een licht gebonden vanillesaus hebt. Zeef de saus en laat afkoelen.

Afwerken en serveren

Klop de slagroom met de suiker stijf.

Neem een kom met heet water en dompel de bevroren parfait net niet helemaal onder. Draai de parfait om op een bord en laat hem uit de vorm zakken.

Schep een lepel vanillesaus in een bordje. Snijd een dikke plak van de parfait en leg ze in het midden van de saus. Werk de parfait af met wat verkruimelde speculaas en de zoete slagroom.

Chocoladeparfait met vanillesaus en Hasseltse speculaas