Chocolade met studentenhaver

De combinatie van specerijen en chocolade is de laatste jaren populairder geworden. Met chocolade mag er best wel eens een experimentje gedaan worden. Je gebruikt een notenmengeling, gedroogde abrikozen, chocolade en een poeder van aromatische specerijen om een bijzonder snoepje voor tussendoor te maken.

extra materiaal:

  • een koffiemolen
  • een vel bakpapier of een siliconenmatje 

Ingrediënten

  • 400 g chocolade
  • 100 g abrikoos
  • 150 g notenmix
  • 1 steranijsje
  • 5 peperbolletje
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 2 pili pili pepertje

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De chocolade met studentenhaver

Smelt 2/3 van de chocolade ‘au bain-marie’. Vul daarvoor een grote pot voor een deel met water en hang daarin een kleiner exemplaar. Zet het waterbad op een matig vuur. Breek de chocolade in stukjes en laat ze rustig smelten in de kleinste pot.
Doe het kaneelstokje, het steranijs, de kruidnagel, de peperbolletjes en de pili pili-peper in je elektrische koffiemolen. Gebruik minder pili pili als je minder ‘vuur’ wil proeven in het resultaat.
Maal alle specerijen tot een zeer fijn poeder. Je zult merken dat het krachtig spul is. Wrijf niet in je ogen.
Strooi de notenmix op je snijplank en hak alles fijn met het koksmes. Zorg ervoor dat niet alle stukjes even klein zijn. (Het kan ook in de blender, al heb ik de indruk dat de noten er minder knapperig uitkomen.)
Snij de gedroogde abrikozen in fijne stukjes.
Neem de pot met gesmolten chocolade uit de bain-marie.
Breek het overgebleven derde van de chocolade in stukjes. Strooi ze bij de gesmolten chocolade en roer tot je een egale massa krijgt.
Voeg voorzichtig een snuifje van de specerijenmix toe en proef. Het is de bedoeling om een subtiele kruidige en gepeperde smaak waar te nemen, helemaal op het einde van de proeverij.
Meng de stukjes abrikoos door de chocolade, samen met de helft van de gehakte noten.
Neem een vlakke (oven)schaal en leg daarop een vel bakpapier of een siliconenmatje. Stort de chocolade erop en strijk ze open tot een dik en egaal vlak.
Strooi er nu de rest van de gehakte nootjes over en zet de tablet studentenhaver in de koelkast.
TIP: Hou de restjes van je persoonlijke specerijenmix bij in een afgesloten potje. Je kunt er vast nog gerechten mee kruiden, zoals bv. een tajine met lamsvlees.
Laat de chocolade opstijven in de koelkast en breek de tablet daarna in stukken. Bewaar de bijzondere snoepjes in een afgesloten bokaal of doos.
Chocolade met studentenhaver