Caesar kebab met gerookte kip

Geroosterd Turks brood afgewerkt met een originele versie van de bekende caesarsalade. Dat wil zeggen heerlijke stukjes licht gerookte kip vanop de barbecue, knapperige blaadjes Romeinse sla, gebakken spekjes, caesardressing, hardgekookte eitjes en krullen parmezaan. Over een topsnack gesproken! 

Ingrediënten

  • 5 dl water
  • 100 g keukenzout
  • 100 g witte suiker
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kaneelstokje
  • een snuif kippenkruiden
  • 500 g ijsblokjes
  • 2 kipfilet
  • 100 g houtsnippers
  • 4 ei
  • 1 Romeinse sla
  • 2 dooier
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 rode chilipeper
  • 1 scheutje dragonazijn
  • 1 scheutje Engelse saus
  • 3 ansjovisfilet
  • 150 g parmezaan
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 dl olie met neutrale smaak
  • 1 dl yoghurt
  • 200 g gerookt spek
  • 1 Turks brood
  • 4 stengel lente-ui
  • 0.5 bussel bieslook
  • 2 eetlepel jalapeño

Benodigdheden

  • Universele smokerbox
  • staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Breng het water met de suiker, het zout, de kippenkruiden, het kaneelstokje, enkele blaadjes laurier en enkele takken rozemarijn en tijm aan de kook. Voeg er vervolgens de ijsblokjes aan toe wanneer het water met de kruiden gekookt heeft. 

Leg de kipfilets in de pekel en laat 2 uur pekelen. Laat de bbq voorverwarmen tot ongeveer 150°C. Laat vervolgens de grillfunctie van de oven voorverwarmen.

Vul het bakje voor het roken met houtsnippers en zet het bakje op de vlammen van de bbq. Laat de houtsnippers een kwartiertje opwarmen en al lichtjes roken.

tip Laat de houtsnippers een nachtje weken in water.

Haal de kip uit de pekel. Leg de kip op het rooster recht boven het rooktoestel. Draai het vuur van onder het rooktoestel laag. Laat de kipfilets ongeveer 25 minuten (afhankelijk van de dikte van de filet) zachtjes garen onder een gesloten deksel.

Kook 4 eitjes bijna hard in 8 minuten 

Kuis en was de Romeinse sla en snijd fijn.

Doe de dooiers in een maatbeker. Pel de look en rasp erbij. Snipper de chilipeper fijn en voeg toe. Voeg vervolgens de mosterd en de ansjovis eraan toe. Snijd de helft van de parmezaan fijn en voeg toe, gevolgd door de dragonazijn en de Engelse saus. Zet de mixer in de maatbeker.

Giet de olie er in straaltje bij tot je een gebonden mayonaise hebt. Schep de yoghurt erbij en mix nog eens.

Laat een pan heet worden op het vuur. Snijd het spek in reepjes en bak ze krokant in het vetstof.

Spoel de eitjes kort onder koud water en pel ze.

Snijd het brood overlangs in twee en leg de onderste helft op een ovenplaatje. Sprenkel er flink wat olijfolie over en rooster het brood 2 minuten in de oven.  

Snipper de lente-ui fijn en de bieslook in staafjes.

Leg het geroosterde brood op een plank en bedek het brood met de saus. Verdeel er vervolgens wat Romeinse sla over.

Haal de gerookte kip van de bbq, laat de kip een beetje afkoelen en snijd ze in repen. Verdeel vervolgens de kip over de sla. Strooi de snippers gebakken spek over de kip en de sla. Snijd de eitjes in stukjes en schik ze tussen de kip. Strooi er tot slot wat lente ui en bieslook over en schraap er wat parmezaan over. 

Werk af met wat plakjes groene jalapeño en wat extra dressing.

Caesar kebab met gerookte kip