dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool (thumbnail)Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool

Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool

1u
19
-
6.3K
Recepten

Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool

Echte, ouderwetse dagelijkse kost kan ook vegetarisch zijn. Falafel van pompoen bijvoorbeeld met stevige stoemp en uiensaus.
Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool (thumbnail)Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool

Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool

1u
19
-
6.3K
Recepten

Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool

Echte, ouderwetse dagelijkse kost kan ook vegetarisch zijn. Falafel van pompoen bijvoorbeeld met stevige stoemp en uiensaus.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u
Ingrediënten19
Beoordeling-
Aantal likes6.3K

Ingrediënten

4 personen
Gedroogde kikkererwten
400 g
Butternuts
500 g
Look
3 teentjes
Peper
Zout
Olijfolie
Peterselie
0,5 bosjes
Nootmuskaat
Boerenkolen
500 g
Aardappelen
600 g
Boter
Ajuinen
3
Bloem
2 el
Rodenbachbier
2 flesjes
Laurier
Tijm
Rozemarijn
Mosterd
1 el
Perensiroop
1 el

Benodigdheden

Hakmolen, een hakmolen met s vormig mes, een friteuse, wat keukenpapier

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De voorbereiding

400 g gedroogde kikkererwten
1
Laat de kikkererwten een nacht weken in water.
TIPOm falafel te maken, gebruik je altijd droge kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De falafels vallen uit elkaar als je kikkererwten uit blik gebruikt.

De falafel van pompoen

2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
500 g butternuts, 2 teentjes Look
3
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Kneus en pel de knoflook.
peper, zout, olijfolie
4
Leg de blokjes pompoen en de knoflook op een bakplaat. Kruid met peper en zout. Sprenkel er olijfolie over.
5
Laat de pompoen 30 minuten garen in de voorverwarmde oven.
6
Giet de kikkererwten af. Laat even uitlekken. Mix ze in de hakmolen fijn.
0,5 bosjes peterselie
7
Hak de peterselie fijn.
nootmuskaat
8
Doe de geroosterde pompoen, knoflook en peterselie bij de gemalen kikkererwten. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
9
Laat het mengsel een beetje opstijven in de koelkast.
10
Verwarm de friteuse.
11
Rol balletjes van het mengsel en frituur ze goudbruin. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.

De stoemp

12
Breng gezouten water aan de kook.
500 g boerenkolen
13
Scheur de bladeren van de groene kool en spoel ze in water. Kook de boerenkool 7 minuten in het water. Haal de bladeren met een tang uit het water.
600 g aardappelen
14
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in het water van de boerenkool. Giet af.
boter
15
Smelt een klont boter in een kookpot.
1 ajuin
16
Pel en snipper de ui. Stoof de ui in de boter.
1 teentje Look
17
Pel en snipper de knoflook. Plet fijn met een mes en doe bij de ui.
18
Doe er de boerenkool bij en zet een deksel op de kookpot. Laat stoven op een laag vuur.
19
Doe de aardappelen bij de kool. Plet met een pureestamper tot puree. Voeg er een klontje boter aan toe en breng op smaak met nootmuskaat.

De uiensaus

boter
20
Smelt een klont boter in een pan.
2 ajuinen
21
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve maantjes. Bak ze goed bruin in de boter.
2 el bloem, 2 flesjes Rodenbachbier
22
Strooi bloem over de uien en laat even mee bakken. Giet er het bier bij. Roer de aanbaksels los.
TIPJe kunt het bier eventueel vervangen door groentebouillon.
laurier, tijm, rozemarijn, 1 el mosterd, 1 el perensiroop
23
Leg laurier, tijm en rozemarijn in de pan. Breng op smaak met mosterd, perensiroop, peper en zout. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.

Afwerken en serveren

24
Serveer de stoemp met falafel en uiensaus.
1
Laat de kikkererwten een nacht weken in water.

Instructies

De voorbereiding

400 g gedroogde kikkererwten
1
Laat de kikkererwten een nacht weken in water.
TIPOm falafel te maken, gebruik je altijd droge kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De falafels vallen uit elkaar als je kikkererwten uit blik gebruikt.

De falafel van pompoen

2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
500 g butternuts, 2 teentjes Look
3
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Kneus en pel de knoflook.
peper, zout, olijfolie
4
Leg de blokjes pompoen en de knoflook op een bakplaat. Kruid met peper en zout. Sprenkel er olijfolie over.
5
Laat de pompoen 30 minuten garen in de voorverwarmde oven.
6
Giet de kikkererwten af. Laat even uitlekken. Mix ze in de hakmolen fijn.
0,5 bosjes peterselie
7
Hak de peterselie fijn.
nootmuskaat
8
Doe de geroosterde pompoen, knoflook en peterselie bij de gemalen kikkererwten. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
9
Laat het mengsel een beetje opstijven in de koelkast.
10
Verwarm de friteuse.
11
Rol balletjes van het mengsel en frituur ze goudbruin. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.

De stoemp

12
Breng gezouten water aan de kook.
500 g boerenkolen
13
Scheur de bladeren van de groene kool en spoel ze in water. Kook de boerenkool 7 minuten in het water. Haal de bladeren met een tang uit het water.
600 g aardappelen
14
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in het water van de boerenkool. Giet af.
boter
15
Smelt een klont boter in een kookpot.
1 ajuin
16
Pel en snipper de ui. Stoof de ui in de boter.
1 teentje Look
17
Pel en snipper de knoflook. Plet fijn met een mes en doe bij de ui.
18
Doe er de boerenkool bij en zet een deksel op de kookpot. Laat stoven op een laag vuur.
19
Doe de aardappelen bij de kool. Plet met een pureestamper tot puree. Voeg er een klontje boter aan toe en breng op smaak met nootmuskaat.

De uiensaus

boter
20
Smelt een klont boter in een pan.
2 ajuinen
21
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve maantjes. Bak ze goed bruin in de boter.
2 el bloem, 2 flesjes Rodenbachbier
22
Strooi bloem over de uien en laat even mee bakken. Giet er het bier bij. Roer de aanbaksels los.
TIPJe kunt het bier eventueel vervangen door groentebouillon.
laurier, tijm, rozemarijn, 1 el mosterd, 1 el perensiroop
23
Leg laurier, tijm en rozemarijn in de pan. Breng op smaak met mosterd, perensiroop, peper en zout. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.

Afwerken en serveren

24
Serveer de stoemp met falafel en uiensaus.
1
Laat de kikkererwten een nacht weken in water.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool (thumbnail)Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool
4 personen
1u
Ingrediënten
Gedroogde kikkererwten
400 g
Butternuts
500 g
Look
3 teentjes
Peper
Zout
Olijfolie
Peterselie
0,5 bosjes
Nootmuskaat
Boerenkolen
500 g
Aardappelen
600 g
Boter
Ajuinen
3
Bloem
2 el
Rodenbachbier
2 flesjes
Laurier
Tijm
Rozemarijn
Mosterd
1 el
Perensiroop
1 el

Falafel van pompoen met uiensaus en stoemp van boerenkool

Echte, ouderwetse dagelijkse kost kan ook vegetarisch zijn. Falafel van pompoen bijvoorbeeld met stevige stoemp en uiensaus.
Instructies

De voorbereiding

400 g gedroogde kikkererwten
1
Laat de kikkererwten een nacht weken in water.
TIPOm falafel te maken, gebruik je altijd droge kikkererwten en geen kikkererwten uit blik. De falafels vallen uit elkaar als je kikkererwten uit blik gebruikt.

De falafel van pompoen

2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
500 g butternuts, 2 teentjes Look
3
Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in stukken. Kneus en pel de knoflook.
peper, zout, olijfolie
4
Leg de blokjes pompoen en de knoflook op een bakplaat. Kruid met peper en zout. Sprenkel er olijfolie over.
5
Laat de pompoen 30 minuten garen in de voorverwarmde oven.
6
Giet de kikkererwten af. Laat even uitlekken. Mix ze in de hakmolen fijn.
0,5 bosjes peterselie
7
Hak de peterselie fijn.
nootmuskaat
8
Doe de geroosterde pompoen, knoflook en peterselie bij de gemalen kikkererwten. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
9
Laat het mengsel een beetje opstijven in de koelkast.
10
Verwarm de friteuse.
11
Rol balletjes van het mengsel en frituur ze goudbruin. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.

De stoemp

12
Breng gezouten water aan de kook.
500 g boerenkolen
13
Scheur de bladeren van de groene kool en spoel ze in water. Kook de boerenkool 7 minuten in het water. Haal de bladeren met een tang uit het water.
600 g aardappelen
14
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in het water van de boerenkool. Giet af.
boter
15
Smelt een klont boter in een kookpot.
1 ajuin
16
Pel en snipper de ui. Stoof de ui in de boter.
1 teentje Look
17
Pel en snipper de knoflook. Plet fijn met een mes en doe bij de ui.
18
Doe er de boerenkool bij en zet een deksel op de kookpot. Laat stoven op een laag vuur.
19
Doe de aardappelen bij de kool. Plet met een pureestamper tot puree. Voeg er een klontje boter aan toe en breng op smaak met nootmuskaat.

De uiensaus

boter
20
Smelt een klont boter in een pan.
2 ajuinen
21
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve maantjes. Bak ze goed bruin in de boter.
2 el bloem, 2 flesjes Rodenbachbier
22
Strooi bloem over de uien en laat even mee bakken. Giet er het bier bij. Roer de aanbaksels los.
TIPJe kunt het bier eventueel vervangen door groentebouillon.
laurier, tijm, rozemarijn, 1 el mosterd, 1 el perensiroop
23
Leg laurier, tijm en rozemarijn in de pan. Breng op smaak met mosterd, perensiroop, peper en zout. Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.

Afwerken en serveren

24
Serveer de stoemp met falafel en uiensaus.