
Bulgur kan best nog wat publiciteit gebruiken. Het klinkt als de naam van een vreemd wezen uit Star Wars, maar het is een tarweproduct. Bulgur is ideaal om rijst of couscous te vervangen, en het product werkt ook inspirerend om vegetarisch aan de slag te gaan.
In dit recept bak je van bulgur cakes of kleine burgers, en die serveer je naar keuze als warm hapje, als voorgerecht of als hoofdgerecht. En voor wie er liever vlees bij eet: Ze smaken ook prima als garnituur bij bijvoorbeeld een kipgerecht.
Om erbij de serveren: bvb. een salade naar keuze
Ingrediënten
- 100 g bulgur
- 200 g spinazie
- 1 ui
- 1 teentje look
- 40 g gember
- 0.5 chilipeper
- 90 g paneermeel
- olijfolie
- zout
- peper
- 200 g yoghurt
- 1 eetlepel tandoori-pasta
- limoensap
- 0.5 teentje look
- 0.5 bussel koriander
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een keukenmachine met hakmolen
- 2 metalen dresseerringen (diameter ong. 5 tot 7 cm)
Bereiding
De bulgurcakes
Weeg de bulgur en doe dit tarweproduct in een hoge pan, of een kookpot.
Voeg per 100 g bulgur, 2 dl water toe. Gebruik dus 1 deel bulgur, en twee delen water.
Breng de bulgur aan de kook op een matig vuur. De bulgur absorbeert het vocht. Na enkele minuten zet je de pot weg van het vuur. Laat de hete bulgur verder wellen.
Schil intussen het stukje gember en pel de look en de ui.
Snij de gember, de ui, de knoflook én het stukje chilipeper in grove stukjes. (Gebruik een hoeveelheid straffe chilipeper naar smaak.)
Spoel de spinazie schoon in ruim water. Verwijder de taaiste stelen en bladnerven. Laat de groente grondig uitlekken.
Doe een scheutje olie in een ruime pan en stoof er de stukjes ui, look, gember, chilipeper in. Voeg na een paar minuten de uitgelekte spinazie toe en stoof de bladgroente kort mee. Kruid de groente met een beetje zout en peper van de molen.
Doe de helft van de gewelde bulgur en alle gestoofde groenten in de hakmolen van de keukenmachine. Laat het toestel twee minuten draaien tot je een fijn ‘bulgurgehakt’ krijgt.
Voeg nu de rest van de bulgur toe, samen met het paneermeel en 2 eieren. Laat de machine kort draaien.
Proef het mengsel en kruid het naar smaak met peper en zout. Voeg enkel paneermeel toe wanneer de massa niet stevig genoeg is om er straks kleine ‘burgers’ van te bakken. Zet het mengsel intussentijd even in de koelkast.