
Gerookte sprot is een heerlijk stukje vis. In West-Vlaanderen wordt de sprot ambachtelijk gerookt, waardoor de vis een delicate smaak krijgt. Dit product is ideaal om er een heerlijk aperitiefhapje mee te bereiden op basis van guacamole en een tomatensalsa.
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 0.5 dl sherryazijn
- 2 avocado
- 0.5 limoen
- peper
- zout
- 0.5 knoflook
- 6 trostomaat
- peper
- zout
- 1 scheutje bleke azijn
- olijfolie
- 0.5 bussel kervel
- 60 g pijnboompitten
- 1 stokbrood
- 12 gerookte sprot
Benodigdheden
Bereiding
De gemarineerde sjalotringen
De guacamole
De tomatensalsa
Verdeel elke tomaat in 4 partjes en snij er vervolgens de zaadlijst eruit. Plaats het lemmet van je mes vlak boven de schil en snij deze weg, net zoals je vis zou fileren. Snij ten slotte het vruchtvlees van de tomaten in heel kleine blokjes (brunoise).
Tip: Je kan de tomaten ook makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen. Snij vooraf de top van elke tomaat in met een kruisje. Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water. Verwijder nu het vel. Deze techniek heet emonderen.
Doe de tomatenblokjes in een schaaltje en kruid ze met wat peper van de molen en een snuifje zout.
Schenk een beetje (bleke) azijn en wat olijfolie over de stukjes tomaat.
Hak de verse kervel fijn en en meng de kruiden voorzichtig onder de tomaat.
Verhit een pan op een matig vuur. Strooi de pijnboompitjes in de hete pan en laat ze goudbruin kleuren. Schud de pitjes regelmatig even op. (Let op: Blijf bij de pan, want de pitjes kunnen snel verbranden.)
Laat de gebruinde pitjes afkoelen en meng ze vervolgens onder de tomatensalsa.