Braadworst en bloemkoolstoemp met pickles en waterkers

Met dit gerecht doet Jeroen de naam van zijn programma alle eer aan. Hij bakt worsten en serveert er een stoemp bij met gekarameliseerde ui, stukjes bloemkool en pittige waterkers. Een beetje pickles geeft de stoemp net dat beetje extra. Kortom, een maaltijd zonder complexen om gewoon van te genieten.

Ingrediënten

 • 4 braadworst
 • 1 kg aardappel
 • 1 bloemkool
 • 2 ui
 • 2 waterkers
 • 2 pickles
 • boter
 • 2 ei
 • scheutje melk
 • zout

Benodigdheden

 • een aardappelstamper

Partners

Bereiding

Bereiding

Leg de braadworsten tijdig uit de koelkast. Zo kan je het vlees straks met succes bakken. Een ijskoude worst in heet braadvet leggen eindigt meestal met een flinke barst.  Kook de aardappelen.

Pel de uien, snij ze eerst in kwarten en vervolgens in grove stukjes. Je mag de ui proeven én zien in de stoemp.

Zet een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klont boter in.

Stoof de stukken ui in de pot. Roer regelmatig en laat de uien rustig aan kleuren. Jeroen is op zoek naar die typische smaak van ‘hamburgerajuin’. Een dikke 10 minuten later is de ui perfect gekarameliseerd.

Verwijder de loofbladeren van de bloemkool. Snij grote roosjes los van de steel. Hou de steel bij en spoel de bloemkool schoon.

Snij de steel in kleine stukjes. Deze zit boordevol bloemkoolsmaak. Daarna zijn de roosjes aan de beurt. Zet er het mes in en snij ze in hapklare stukjes.

Roer de stukjes bloemkool doorheen de uien. Laat de groente een minuut mee stoven en schenk er vervolgens water bij tot de inhoud half onder staat.

Zet het deksel op de pot en laat de bloemkool zo’n 10 minuten garen.

Spoel de takjes waterkers in ruim water. Doe het voorzichtig, want de blaadjes kunnen gemakkelijk kneuzen. Breek de taaiste en dikste bladstengels weg. Laat de waterkers goed uitlekken.

Neem het deksel van de pot en laat het meeste vocht uit de stoofpot verdampen. Minder dan 10 minuten later kan je de aardappelen met bloemkool stampen.

Prik enkele gaatjes in elke braadworst.

Smelt een klont boter in een braadpan op een matig-hoog vuur. Draai het vlees een paar minuten later om. Zet het vuur lager zodra de worst langs beide zijden een bruin korstje heeft.

Laat de worsten nu een paar minuten op het gemak verder garen. Zo bak je ze tot in de kern, zonder dat de buitenzijde verbrandt. Gehakt heeft z’n tijd nodig om te garen.

Zet gerust een deksel op de braadpan, waardoor je een klein oventje creërt. Eenkele minuten later zijn ze ongetwijfeld doorbakken.

Scheid de eieren en doe de dooiers in de pot met stoemp. Voeg ook een klont boter en een scheutje melk toe. Stamp verder en proef. Voeg wat zout toe naar smaak.

Schep de pickles bij de stoemp en roer.

Snijd de blaadjes waterkers in grove stukken en roer ze doorheen de warme bloemkoolstoemp. Het groen is meteen gaar.

Schep op ieders bord een gulzige schep stoemp. Leg er een versgebakken worst bovenop en lepel er wat pickles bij.

Braadworst en bloemkoolstoemp met pickles en waterkers