Boterhammen met choco

Wie lust er nu geen boterhammen met choco? Misschien moet je al naar Mars vliegen om zo iemand te vinden. Maar had je er ooit aan gedacht om die boterhammen met choco een keer helemaal zelf te maken? Moeilijk is het niet, maar om een vers brood te bakken heb je wel een beetje geduld nodig. De chocopasta is een stuk sneller klaar. Wedden dat je eigen boterhammen met choco dubbel zo lekker smaken?

(Wanneer kinderen aan de slag gaan in de keuken, dan is er best een volwassene in de buurt om een oogje in het zeil te houden. Messen zijn scherp, pannen en ovens zijn heet. Maar, al doende leert men. Veel plezier!)

Ingrediënten

 • 45 cl water
 • 750 g bloem
 • 15 g gist
 • 10 g boter
 • 15 g zout
 • 200 g chocolade
 • 30 cl melk
 • 2 eetlepel hazelnootpasta
 • 100 g boter
 • 75 g hazelnoten

Benodigdheden

 • een keukenmachine met een kneedhaak
 • een koffiemolen of een hakmolentje

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Een broodje bakken

Haal de boter een uurtje op voorhand uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt.

Wanneer we gaan bakken, dan is het enorm belangrijk om alle ingrediënten zorgvuldig te wegen en af te meten.

Neem een ruime mengschaal, bij voorkeur de mengpot van de keukenmachine.

Giet er het water in en verbrokkel er de verse gist in. Roer en los de gist op in het water.

Weeg de bloem nauwkeurig en doe ze bij het water met de gist. Gebruik een bloem die geschikt is voor brood en banket.

Doe ook de malse boter in de pot en het zout.

Zet de pot in de keukenmachine en kneed alles met de kneedhaak. Kneed het deeg een kwartier lang tot een egale malse bol.

Was je handen en strooi een beetje bloem op je werkplank. Trek het deeg van de kneedhaak en schep het uit de pot. Laat het dolgedraaide deeg 5 minuten rusten op je werkplank. Leg er een vochtige handdoek over.

Strooi nog wat bloem op je werkvlak en kneed het deeg een paar minuutjes met de hand. Maak er een mooie egale bol van. Poeder een beetje bloem over de bol deeg en leg er de vochtige handdoek over. Zet het 15 minuten opzij.

Opmerking: Een brooddeeg moet 2 keer rijzen. Dit is de eerste beurt. Leg het deeg op een plek in huis waar het niet tocht en de temperatuur constant blijft.

Kneed het deeg een paar minuten en druk er alle gasbellen uit die tijdens het rijzen gevormd werden. Als het deeg te kleverig is, dan strooi je er best nog een beetje bloem over. Nu het deeg nog even ‘bollen’ tot het een perfecte ronde vorm heeft.

Leg een vel bakpapier (of een siliconenmatje) op een bakplaat, en leg er de bol brooddeeg op.

Maak met een mesje kruisgewijs enkele ondiepe insnijdingen in de bovenkant van het deeg.

Leg het bolletje opnieuw onder de vochtige handdoek en laat het 40 minuten rijzen op een plek in huis waar geen tocht is en de kamertemperatuur constant blijft.

Verwarm de oven voor op 220°C. Plaats ook een ondiep schaaltje op de bodem van de oven.

Schuif het brooddeeg in de oven van 220 °C en giet wat water in het schaaltje. De hete waterdamp zal zorgen voor een mooie broodkorst. Doe voorzichtig en let op dat je je niet verbrandt! Bak het brood 45 minuten.

LET OP: Open na 30 minuten de oven en laat de ovendeur op een kiertje staan. Klem bv. een metalen of houten spatel tussen de ovendeur. Laat het brood nog 15 minuten verder bakken.

Laat het brood afkoelen en snij er nadien dikke malse boterhammen van. Gebruik hiervoor een broodmes.

De chocopasta

Zet een hoog pannetje op een zacht vuur. Giet de gecondenseerde melk erin en schep er de hazelnootpasta bij. (Die kan je kopen in speciaalzaken, of bv. in een patisserie of een pralinewinkel.)

Breek de chocolade in stukjes en doe die in de warme gecondenseerde melk. Blijf roeren met een pannenlikker tot de chocolade gesmolten is.

Ook de malse boter gaat nu in de pan. Roer regelmatig.

Maal de hazelnootjes fijn in een hakmolentje of in de blender.

Zet een pan op een matig vuur en giet er de gemalen nootjes in. Na één tot 2 minuten ruik je de nootjes al, en zijn ze voldoende geroosterd. Roer af en toe even door de nootjes en laat ze zeker niet verbranden!

Schep (een deel van) de geroosterde stukjes hazelnoot door de warme chocopasta. Voeg er zoveel toe als je zelf lekker vindt. (Een restje nootjes kan je gebruiken om over een ijsje de strooien.)

Lepel de chocopasta in bolkaaltjes en laat ze afkoelen en opstijven in de koelkast.

Boterhammen met choco