Bloemkoolgratin met linzen en andijvie

Een heerlijke ovenschotel in laagjes op basis van andijvie, linzen en bloemkoolroosjes. Op en top vegetarisch comfort food afgewerkt met een zalige bechamelsaus met blauwe kaas en een krokant broodkruimkorstje.

Ingrediƫnten

  • 300 g linzen
  • 1 andijvie
  • 2 ajuin
  • 2 teentjes look
  • boter
  • 1 bloemkool
  • peper
  • zout
  • een snuif komijn
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele blaadjes laurier
  • 70 g bloem
  • 50 g boter
  • 1 liter melk
  • 100 g blauwe kaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0.25 citroen
  • peper
  • een snuif nootmuskaat
  • 150 g panko
  • een scheut olijfolie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideoā€™s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De bloemkool en de linzen

Week de linzen op voorhand. Kijk op de verpakking voor verdere instructies.

Was de andijvie en laat goed uitlekken. Snipper de bladgroente fijn.

Schil de ajuinen en snijd ze fijn. Pel en plet de look.

Verwarm een klont boter in een grote pan en stoof de ajuinen en de look aan.

Snijd de bloemkool in roosjes en gaar ze in kokend water.

Stoof de andijvie mee aan met de ajuinen gedurende ongeveer 8 minuten. Kruid met peper en zout. Verdeel de andijvie daarna op de bodem van de ovenschotel.

Doe de geweekte linzen in de pan waar je de andijvie net in hebt aangestoofd. Voeg wat kookvocht van de bloemkool toe tot de linzen onder staan en laat ze garen. Kruid met peper, zout, rozemarijn, laurier en komijn.

Giet de bloemkoolroosjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water. Laat daarna goed uitlekken.

De bechamelsaus met blauwe kaas

Maak een roux met de boter en de bloem. Giet de melk erbij en roer geduldig tot je een gebonden witte bechamelsaus krijgt.

Snijd de blauwe kaas in blokjes en laat de kaas zachtjes smelten in de bechamelsaus.

Haal de pot van het vuur en doe de mosterd en het citroensap bij de saus. Kruid met peper en nootmuskaat.

De afwerking

Giet de linzen af wanneer ze gaar zijn. Verdeel ze over de andijvie in de ovenschotel.

Verdeel vervolgens de bloemkoolroosjes erbovenop.

Giet de kaassaus over de bloemkool.

Meng de panko met een scheut olijfolie en verdeel het broodkruim over de ovenschotel.

Zet de bloemkoolschotel nog even onder de grill voor een krokant korstje. Serveer er eventueel een frisse salade met waterkers en hazelnoot bij. Smakelijk!

Bloemkoolgratin met linzen en andijvie