Bakharingen en geplette aardappelen met witte asperges en postelein

Bakharing is een zuiver en eerlijk product dat helaas teveel in onbruik geraakt is. Het is een ‘vissig viske’ voor de echte liefhebber of de nostalgische ziel. Zij komen nooit bedrogen uit, zeker niet in combinatie met een flinke schep geplette aardappelen met seizoensgroenten en een lepel kappertjesboter.

Ingrediënten

 • 8 bakharingfilet
 • 800 g aardappel
 • bussel asperge
 • 150 g postelein
 • 2 sjalot
 • 0.5 citroen
 • scheutje olijfolie
 • klontje boter
 • peper
 • zout

Benodigdheden

 • evt. een keukenpincet

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voor de bakharingen en geplette aardappelen met witte asperges en postelein

Schil de aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook ze gaar in water met een snuif zout. Giet de knollen nadien af en hou ze warm.

tip Deze bereiding kan je ook klaarmaken met kleine primeuraardappelen of ratte-aardappeltjes.

Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje, en rits de schil er in fijne slierten van af. Breek vervolgens het ‘kontje’ van de asperges af. (Dan zal je ook meteen merken of de stengels zorgvuldig geschild zijn.)

Vul een (gepaste) kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe. Doe de geschilde asperges erin en breng het aan de kook op een matig vuur. Laat het kort bubbelen en zet de pot nadien weg van het vuur.

Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken hiervoor 5 tot 10 minuten voor een flinke portie.

Controleer of de asperges de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de beetgare stengels uit het water en laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee, vervolgens in lange slierten en tenslotte in matig fijne stukjes.

Verhit wat olijfolie in een ruime pot op een matig vuur. Stoof de reepjes sjalot glazig.

Spoel de fijne winterpostelein voorzichtig en laat het groen uitlekken.

Schep de gare aardappelen bij de gestoofde sjalotten. Prak ze met een vork, zonder ze in puree te veranderen. Voeg wat zout toe naar persoonlijke smaak.

Laat de gare witte asperges uitlekken. Snij de delicate kopjes eraf en leg ze even opzij. Snij de rest van de stengels in stukken van ongeveer 2 centimeter lang en roer ze door de geprakte aardappelen met sjalot.

Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur.

Kruid de haringfilets met versgemalen peper en wat zout.

tip In de haringfilets kan je hele fijne graten ontdekken. Deze kan je in principe opeten, maar wie dat wenst kan ze (mits een beetje geduld) verwijderen met een keukenpincet.

Leg de visfilets op de velzijde in de hete boter. Druk ze even aan met een spatel zodat het visvel bakt en de filets niet spontaan opkrullen. Zet het vuur na een minuut wat zachter en laat de vis rustig garen, van onder naar boven. Lepel er af en toe wat braadvet overheen. (Na 3 tot 4 minuten zijn de haringfilets wellicht voldoende gebakken.)

Leg de gebakken haring op een bord en schep de kappertjes in de pan. Voeg ook wat citroensap toe. Laat alles even sissen en zet de pan weg van het vuur.

tip Werk niet met verbrande boter. Vervang ze desnoods door een verse klont.

Meng de fijne postelein door de aardappelbereiding en laat de blaadjes wat warmte opnemen.

tip In het geval de aardappelmengeling te droog is, voeg dan een scheutje fijne olijfolie toe.

Serveer iederen een schep geprakte aardappelen met asperges en postelein. Leg er enkele kopjes van de asperges bovenop, samen met gebakken haringfilets en lepel er kappertjesboter overheen.

Bakharingen en geplette aardappelen met witte asperges en postelein