
Baked Alaska of een ‘omelette sibérienne’ is een ijsgerecht dat vaak als dessert wordt gegeten. De opbouw is altijd dezelfde: een bolle vorm met langs de buitenkant een laag van simpele quatre-quart cake, gevuld met heerlijk ijs waarvan je de smaak zelf kiest. In dit recept verwerken we kersen en als ijs kiezen we voor pistache. Het geheel wordt afgewerkt met een heerlijke gebrande meringue en voor het extra showelement, en ook voor de smaak, flamberen we nog met kirsch. Makkelijk om te maken en je zult gegarandeerd scoren bij je gasten!
Ingrediënten
- 400 g kers
- scheut kersenlikeur
- flinke scheut kersenlikeur
- 100 g pistachenoten
- scheut olijfolie
- 1 quatre quarts cake
- 4 eetlepel kersenconfituur
- 1 liter pistache-ijs
- 2 eetlepel witte suiker
- 150 g witte suiker
- een halve citroen
- 3 ei
- 5 cl kirsch
Benodigdheden
- Bunsenbrander
Bereiding
Bereiding
Ontpit de verse kersen. Snijd de kersen in stukken, doe ze in een kommetje en laat wat weken met een scheutje kersenlikeur. Vervolgens kan je ook de pistachenootjes fijn snijden.
Neem een metalen kom met mooie ronde vorm en smeer ze in met olijfolie. Leg er vervolgens plasticfolie in zodat de hele kom bedekt is. Zorg ervoor dat er nog plasticfolie over de rand van de kom hangt om het geheel straks ook te kunnen afsluiten met de folie.
Snijd de cake in lange, dunne plakken en smeer er een dun laagje kersenconfituur op. Leg de plakjes in de kom tot deze volledig bedekt is. Overlap tussen de plakken cake mogen. Gebruik nog niet alle plakken cake, straks moeten we ook de bovenkant nog kunnen bedekken met cake.
Doe het pistache-ijs in een mengkom en plet het. Doe de fijngesneden pistachenootjes erbij en een deel van de kersen. Meng het goed onder elkaar zodat de kersen mooi verdeeld zijn. Doe het geheel vervolgens in de metalen kom op de cake.
Bedek de bovenkant van de metalen kom opnieuw zoals daarnet, met cake en een dun laagje kersenconfituur, tot alles mooi bedekt is. Plooi de plasticfolie toe en laat afkoelen in de diepvriezer voor ongeveer twee uur.
Doe de andere helft van de kersen in een pannetje met de suiker, het sap van de citroen en een goede scheut kersenlikeur. Laat het geheel op een zacht vuurtje garen tot een coulis.
Doe de eiwitten in een mengkom en klop ze op. Weeg de suiker af en doe ze lepel per lepel bij de eiwitten.
Haal de cake uit de diepvries en ontvorm op een bord. Strijk volledig in met het eiwit en brand het eiwit met een bunsenbrander.
Verwarm de kirsch in een pannetje en steek het in brand. Giet de geflambeerde kirsch over de cake.