Aspergesalade met jalapeñosalsa

Met witte en groene asperges bereid je een vegetarisch voorgerechtje, dat je net zo goed kan serveren als slaatje bij de barbecue. De gekookte asperges worden koud geserveerd met een frisse pittige salsa met jalapeñopepers. Da’s het opgelegde pepertje dat je in je pitta terugvindt.

Dit gerecht kan je perfect op voorhand bereiden. Let er wel op om de verse koriander en de postelein pas vlak voor het serveren toe te voegen.

 

Ingrediënten

 • 4 asperge
 • 3 tomaat
 • 1 sjalot
 • 20 g gember
 • 0.5 bussel postelein
 • 1 eetlepel jalapeñopeper
 • koriander
 • wijnazijn
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Benodigdheden

 • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De aspergesalade met jalapeñosalsa en postelein

Schil de zowel de groene als de witte asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en haal de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af.

Vul een kookpot met voldoende koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
 Bereid intussen de salsa voor.

Pel de sjalot en snipper ze zo fijn mogelijk. Voor een geslaagde salsa is het belangrijk dat alle ingrediënten zeer fijn versneden zijn.

Hak de jalapeñopepers ook zo fijn mogelijk.

Schil het stukje gember en rasp het tot pulp. Neem een kom en meng de verschillende ingrediënten samen.

Asperges koken is eenvoudig. Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en zet vervolgens meteen het vuur af.

Gebruik het (bijna) kokende water waarin de asperges garen om de tomaten te ontvellen. De emondeertechniek lees je hier.

kookvraag Emonderen

Laat de asperges nog enkele minuten rusten in het warme water. Reken 5 tot 10 minuten voor een flinke portie asperges.


Proef even en controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. Schep de asperges uit het water. Laat ze uitlekken op een propere keukendoek.

Snij elke ontvelde tomaat in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in stukjes van slechts enkele millimeters groot. Doe de blokjes tomaat in de kom met salsa-ingrediënten.

Voeg een flinke scheut olijfolie en een beetje witte wijnazijn toe. Proef en voeg er naar smaak een beetje peper toe en wat zout. Meng de salsa.

Spoel de koriander en snipper de blaadjes fijn. Meng het kruid in de salsa met jalapeñopeper.

Spoel de postelein heel voorzichtig en pluk er de blaadjes af. Postelein is een bladgroente die veel waardevolle vitamines en mineralen bevat. De blaadjes hebben een licht pikante en zurige smaak.

Neem er de lauwe asperges bij en snijd ze overlangs in lange dunne repen. Probeer elke asperge in 3 tot 4 reepjes te snijden.

Schik op de bodem van elk bord afwisselend witte en groene reepjes asperge. Het oog wil ook wat.

Verdeel er telkens een flinke lepel van de kleurige salsa over en werk elk bord af met blaadjes postelein.

Aspergesalade met jalapeñosalsa