Ananascake met amandelnoten

Het cakebeslag is gebaseerd op de klassieke 'quatre-quarts'. Ananas is het ideale stukje exotisch fruit om er een bijzonder smakelijke cake van te maken. Het fruit is zurig-fris en dat is een prettige aanvulling op de luchtige zoete cake. Je smaakpapillen zullen je ongetwijfeld groot gelijk geven.

Ingrediënten

 • 0.75 ananas
 • 4 koffielepel bruine suiker
 • klontje boter
 • scheutje bruine rum
 • 250 g bloem
 • 250 g Cassonade
 • 250 g boter
 • 1 vanillestokje
 • snuifje zout
 • 4 ei
 • 50 g amandelschilfers
 • 2 eetlepel suiker

Benodigdheden

 • een keukenweegschaal
 • een keukenmachine (met hulpstuk om beslag te mengen en een klopper)
 • een bakblik voor cake

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal tijdig boter uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen.

De fruitbereiding

Begin met de ananasbereiding, zodat het fruit zoveel mogelijk kan uitlekken. Zo vermijd je te veel vocht in het cakebeslag.

Pel de ananas volgens de regels van de kunst. Zo schilt Jeroen een ananas.

Snij de ananas in kwarten. Snij telkens eerst het taaie stuk ananaskern weg. Snij elk partje vervolgens nog eens in kwarten en vervolgens in kleine blokjes. (Het overbodige deeltje ananas eet je best meteen op.)

Smelt een klontje boter in een pan op een matig vuur.

Doe de stukjes verse ananas in de hete pan en bak het fruit even. Waarom? Als je rauwe ananas in het cakebeslag stopt, dan zal het fruit onvoldoende gaar zijn.

Roer de blokjes ananas af en toe, en voeg na een dikke twee minuten een bescheiden scheutje bruine rum toe. Flambeer de pan, zodat de alcohol verdwijnt en enkel het aroma van de rum in de pan achterblijft. LET OP: Flambeer niet onder de dampkap. Hou kinderen best uit de buurt.

Laat de ananas met suiker vijf minuten karameliseren op een zacht vuur. Kijk uit dat de stukjes fruit niet aanbranden, maar laat wel al het vocht verdampen. (Giet later geen vocht bij het beslag van de cake.)

Het cakebeslag met topping

Weeg de juiste hoeveelheid malse boter en cassonadesuiker. Doe beide in de mengpot van de keukenmachine. Laat de klopper draaien tot beide ingrediënten perfect gemengd zijn.

Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap uit de beide halve peulen zoveel mogelijk van de zaadjes. Doe de vanille in het beslagmengsel.

Verzamel de eieren en weeg de nodige hoeveelheid bloem.

Laat de machine draaien en voeg het eerste ei toe. Schep er een deel van de bloem bij en wacht even tot het beslag egaal gemengd is. Herhaal dit tot alle eieren en de bloem verwerkt zijn.

Voeg tenslotte een snuifje zout toe.

Laat de machine nog even draaien en schep vervolgens door het beslag met een pannenlikker. Vergeet zeker de bodem van de pot niet, zodat je zeker bent dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Schep de stukjes gebakken ananas bij het beslag en roer.

Smeer een beetje malse boter over de binnenzijde van het bakblik. Bepoeder het boterlaagje met een beetje bloem. Zo kan je de cake straks gemakkelijk ontvormen.

Stort het beslag met fruit in het bakblik en schuif de cake in de voorverwarmde oven van 175°C. Bak de cake gedurende zo’n 65 minuten. Bereid meteen de topping met nootschilfers.

De cake afwerken en bakken

Scheid het ei en doe het eiwit in een schaaltje. De dooier gebruik je niet.
Klop het eiwit even los en strooi er de amandelschilfers bij. Voeg suiker toe en meng alles tot er een laagje suiker rond de nootjes kleeft.
Haal de cake (na zo'n 10 minuten bakken) heel even uit de oven en verdeel de gesuikerde nootjes over het oppervlak van de cake. Laat dan de cake verder bakken.
Controleer of de cake gaar is. Prik een satéstok of een prikvork in het gebak. Als er geen restjes beslag aan kleven, dan is de cake voldoende gebakken.
Ananascake met amandelnoten