Amarettotaart met café glacé

Dit nagerecht op basis van amaretto en frangipanevulling is het proberen waard als je houdt van de zoete smaak van amandel. Voor de koffieliefhebbers maakt Jeroen er een poepsimpele café glacé bij. Deze heerlijke koffie met vanille-ijs is geïnspireerd op de originele, Italiaanse affogato die geserveerd wordt met 'gelato fior di latte'. In combinatie met een stukje versgebakken taart heb je al snel het ideale, verkwikkende vieruurtje.

Ingrediënten

  • 1 vel bladerdeeg
  • 0.5 dl melk
  • 0.5 dl amaretto
  • 2 eetlepel oploskoffie
  • 200 g boter
  • 125 g kristalsuiker
  • 130 g amandelpoeder
  • 180 g patisseriebloem
  • 250 g bloemsuiker
  • een snuifje keukenzout
  • 2 ei
  • 1 eiwit
  • 0.5 citroen
  • vanille-ijs
  • 1 espresso

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De amarettotaart

Laat de oven voorverwarmen tot 175°C.

Vet een taartvorm in en bestuif met bloem. Leg het bladerdeeg in de vorm en duw de randen zachtjes aan. Snijd het overtollige deeg weg en prik gaatjes in de bodem.

tip Duw de randen van het bladerdeeg lichtjes omhoog want bladerdeeg krimpt nog tijdens het bakken.

Verwarm de melk en amaretto in een steelpannetje. Roer het koffiepoeder eronder. Breng zachtjes aan de kook zodat de koffie volledig opgelost is.

Doe de boter in klontjes in de kom van de keukenmachine. Voeg de suiker, het amandelpoeder, de bloem, de bloemsuiker en een snuifje zout toe. Meng alles goed onder elkaar.

Giet de opgeloste koffie met amaretto en melk in een straaltje erbij.

Voeg de eieren toe en laat verder mengen tot je een homogeen beslag hebt.

Stort de vulling in de taartvorm en strijk glad.

Bak de taart gedurende 45 minuten op 175°C. Controleer of de taart gaar is met een prikker. Komt die er proper uit? Dan is je taart door en door gaar. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen in de vorm.

Meng ondertussen het eiwit met het citroensap en zeef de bloemsuiker erbij. Meng in de keukenmachine tot een hagelwit glazuur (icing).

Ontvorm de taart en smeer de icing erover met een spatel of mes. Voor de liefhebbers: strooi er een klein snuifje gemalen koffie over.

De café glacé of affogato

Vul een koffietas voor 3/4de met vanille-ijs. 

Maak met een lepel een putje in het midden van het ijs en giet er een verse espresso in. Serveer bij de taart.

Amarettotaart met café glacé