Maaltijdsoep met linzen
Maaltijdsoep met linzen
Maaltijdsoep met linzen
Maaltijdsoep met linzen
Ingrediënten
4 personen
Soep vlees
800 g
Kippenbouillon
3 l
Linzen
6 el
Uien
2
Aardappelen
3
Wortels
2
Spitskool
0,25
Selder
250 g
Tijm
Salie
Laurierblaadjes
Peterseliestelen
4
Kervel
1
Kruidnagels
2
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Benodigdheden
Een eindje keukentouw
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Laat de linzen op voorhand een nacht weken in koud water.
2
Ontdooi een portie kippen- of groentebouillon, of maak een verse bouillon.
Voor de maaltijdsoep
800 g soep vlees, 3 l Kippenbouillon, 6 el Linzen, 2 uien, 3 aardappelen, 2 Wortels, 0,25 spitskool, 250 g selder, tijm, Salie, laurierblaadjes, 4 peterseliestelen, 1 kervel, 2 kruidnagels, 1 klontje boter, peper, zout
3
Spoel alle groenten schoon.
4
Snij het soepvlees in grote stukken (zoals dikke karbonaden) of vraag vooraf aan de slager om het vlees te versnijden.
5
Zet een grote stoofpot (of soepketel) op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
6
Kleur het vlees in de hete boter. Leg de mergpijp er alvast bij.
7
Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukjes. Pel de uien en snipper ze grof. Voeg beide toe aan de stoofpot.
8
Schil de wortelen, snij ze eerst overlangs en vervolgens in dikke halve schijfjes.
9
Verwijder het taaie hart van de spitskool en snij ze grof. Snij ook de selderstengels in stukken en doe ze samen met de stukjes wortel en kool in de stoofpot. De spitskool kan je buiten het seizoen vervangen door snippers savooikool en in de plaats van groene selder kan je ook blokjes knolselder gebruiken.
10
Laat de geweekte linzen uitlekken en voeg ze toe. Linzen zijn zeer voedzaam en passen perfect in deze soep.
11
Laat de groenten en het vlees nog enkele minuten stoven. Roer regelmatig even in de pot.
12
Schenk de bouillon bij de gestoofde groenten. De kleurenweelde van de groenten gaat een beetje verloren door de bakresten van het vlees, maar deze werkmethode levert de lekkerste soep op.
13
Maak een stevig en groot bouquet garni van een handvol verse tijm, enkele takjes salie, enkele blaadjes laurier en wat peterseliestengels. Bind alles samen met wat keukentouw en laat het bouquet garni meestoven in de soep.
14
Kruid de soep met een (flinke) snuif zout en peper van de molen.
15
Plaats het deksel op de pot. Laat de soep 2 uur pruttelen op een zacht vuur. Het soepvlees kan al z’n smaak afgeven, en bovendien wordt het bijzonder mals.
16
Door het langdurig koken verschijnen er restdeeltjes van het vlees aan de oppervlakte. Schuim de soep af met een spaan of een soeplepel.
17
Proef de soep en voeg enkel nog zout en peper toe als je dat noodzakelijk vindt.
18
Verwijder het bouquet garni (en de kruidnagels). Schep de soep vol met stukjes groenten en vlees in een grote kom.
19
Werk de soep af met wat verse groene kruiden. Strooi een flinke portie kervelpluksels en fijngesneden peterselie over het gerecht.
20
Vergeet niet om de tafelgenoten ook te voorzien van vork en mes.
TIPhet merg uit de mergpijp smaakt heerlijk op een bruine boterham, met een beetje versgemalen peper erover.
Voorbereiding
1
Laat de linzen op voorhand een nacht weken in koud water.
2
Ontdooi een portie kippen- of groentebouillon, of maak een verse bouillon.
Voor de maaltijdsoep
800 g soep vlees, 3 l Kippenbouillon, 6 el Linzen, 2 uien, 3 aardappelen, 2 Wortels, 0,25 spitskool, 250 g selder, tijm, Salie, laurierblaadjes, 4 peterseliestelen, 1 kervel, 2 kruidnagels, 1 klontje boter, peper, zout
3
Spoel alle groenten schoon.
4
Snij het soepvlees in grote stukken (zoals dikke karbonaden) of vraag vooraf aan de slager om het vlees te versnijden.
5
Zet een grote stoofpot (of soepketel) op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
6
Kleur het vlees in de hete boter. Leg de mergpijp er alvast bij.
7
Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukjes. Pel de uien en snipper ze grof. Voeg beide toe aan de stoofpot.
8
Schil de wortelen, snij ze eerst overlangs en vervolgens in dikke halve schijfjes.
9
Verwijder het taaie hart van de spitskool en snij ze grof. Snij ook de selderstengels in stukken en doe ze samen met de stukjes wortel en kool in de stoofpot. De spitskool kan je buiten het seizoen vervangen door snippers savooikool en in de plaats van groene selder kan je ook blokjes knolselder gebruiken.
10
Laat de geweekte linzen uitlekken en voeg ze toe. Linzen zijn zeer voedzaam en passen perfect in deze soep.
11
Laat de groenten en het vlees nog enkele minuten stoven. Roer regelmatig even in de pot.
12
Schenk de bouillon bij de gestoofde groenten. De kleurenweelde van de groenten gaat een beetje verloren door de bakresten van het vlees, maar deze werkmethode levert de lekkerste soep op.
13
Maak een stevig en groot bouquet garni van een handvol verse tijm, enkele takjes salie, enkele blaadjes laurier en wat peterseliestengels. Bind alles samen met wat keukentouw en laat het bouquet garni meestoven in de soep.
14
Kruid de soep met een (flinke) snuif zout en peper van de molen.
15
Plaats het deksel op de pot. Laat de soep 2 uur pruttelen op een zacht vuur. Het soepvlees kan al z’n smaak afgeven, en bovendien wordt het bijzonder mals.
16
Door het langdurig koken verschijnen er restdeeltjes van het vlees aan de oppervlakte. Schuim de soep af met een spaan of een soeplepel.
17
Proef de soep en voeg enkel nog zout en peper toe als je dat noodzakelijk vindt.
18
Verwijder het bouquet garni (en de kruidnagels). Schep de soep vol met stukjes groenten en vlees in een grote kom.
19
Werk de soep af met wat verse groene kruiden. Strooi een flinke portie kervelpluksels en fijngesneden peterselie over het gerecht.
20
Vergeet niet om de tafelgenoten ook te voorzien van vork en mes.
TIPhet merg uit de mergpijp smaakt heerlijk op een bruine boterham, met een beetje versgemalen peper erover.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Soep vlees
800 g
Kippenbouillon
3 l
Linzen
6 el
Uien
2
Aardappelen
3
Wortels
2
Spitskool
0,25
Selder
250 g
Tijm
Salie
Laurierblaadjes
Peterseliestelen
4
Kervel
1
Kruidnagels
2
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Maaltijdsoep met linzen
Deze maaltijdsoep is niet alleen lekker en gezond, maar ook heel budgetvriendelijk. Er verdwijnen heel veel groenten in, samen met stukken ouderwets soepvlees. Laat het vlees zeer lang garen. Dan verandert het vanzelf van een taaie brok in een malse lekkernij. Koop ook zeker een mergpijp voor extra smaak.Instructies
Voorbereiding
1
Laat de linzen op voorhand een nacht weken in koud water.
2
Ontdooi een portie kippen- of groentebouillon, of maak een verse bouillon.
Voor de maaltijdsoep
800 g soep vlees, 3 l Kippenbouillon, 6 el Linzen, 2 uien, 3 aardappelen, 2 Wortels, 0,25 spitskool, 250 g selder, tijm, Salie, laurierblaadjes, 4 peterseliestelen, 1 kervel, 2 kruidnagels, 1 klontje boter, peper, zout
3
Spoel alle groenten schoon.
4
Snij het soepvlees in grote stukken (zoals dikke karbonaden) of vraag vooraf aan de slager om het vlees te versnijden.
5
Zet een grote stoofpot (of soepketel) op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
6
Kleur het vlees in de hete boter. Leg de mergpijp er alvast bij.
7
Schil de aardappelen en snij ze in hapklare stukjes. Pel de uien en snipper ze grof. Voeg beide toe aan de stoofpot.
8
Schil de wortelen, snij ze eerst overlangs en vervolgens in dikke halve schijfjes.
9
Verwijder het taaie hart van de spitskool en snij ze grof. Snij ook de selderstengels in stukken en doe ze samen met de stukjes wortel en kool in de stoofpot. De spitskool kan je buiten het seizoen vervangen door snippers savooikool en in de plaats van groene selder kan je ook blokjes knolselder gebruiken.
10
Laat de geweekte linzen uitlekken en voeg ze toe. Linzen zijn zeer voedzaam en passen perfect in deze soep.
11
Laat de groenten en het vlees nog enkele minuten stoven. Roer regelmatig even in de pot.
12
Schenk de bouillon bij de gestoofde groenten. De kleurenweelde van de groenten gaat een beetje verloren door de bakresten van het vlees, maar deze werkmethode levert de lekkerste soep op.
13
Maak een stevig en groot bouquet garni van een handvol verse tijm, enkele takjes salie, enkele blaadjes laurier en wat peterseliestengels. Bind alles samen met wat keukentouw en laat het bouquet garni meestoven in de soep.
14
Kruid de soep met een (flinke) snuif zout en peper van de molen.
15
Plaats het deksel op de pot. Laat de soep 2 uur pruttelen op een zacht vuur. Het soepvlees kan al z’n smaak afgeven, en bovendien wordt het bijzonder mals.
16
Door het langdurig koken verschijnen er restdeeltjes van het vlees aan de oppervlakte. Schuim de soep af met een spaan of een soeplepel.
17
Proef de soep en voeg enkel nog zout en peper toe als je dat noodzakelijk vindt.
18
Verwijder het bouquet garni (en de kruidnagels). Schep de soep vol met stukjes groenten en vlees in een grote kom.
19
Werk de soep af met wat verse groene kruiden. Strooi een flinke portie kervelpluksels en fijngesneden peterselie over het gerecht.
20
Vergeet niet om de tafelgenoten ook te voorzien van vork en mes.
TIPhet merg uit de mergpijp smaakt heerlijk op een bruine boterham, met een beetje versgemalen peper erover.