Advocaatmousse met appel en croutons van briochebrood

Advocaat blijft het ideale ingrediënt voor een dessert met een volle en karakteristieke smaak. Jeroen maakt er een mousse mee op basis van plattekaas. Na afkoelen wordt de mousse bedekt met een laag warme briochecroutons en blokjes gebakken appel.

Ingrediënten

 • 170 g advocaat
 • 150 g plattekaas
 • 2.5 dl room
 • 30 g suiker
 • 2 blaadje gelatine
 • 1 ei
 • 4 sneetje briochebrood
 • 1 Jonagold appel
 • klontje boter

Benodigdheden

 • hoge glazen om in te serveren

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De advocaatmousse

Week de blaadjes gelatine in een beker koud water.

Scheid het ei en doe de dooier en het eiwit in twee aparte mengschalen.

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en voeg de korrels bij de dooier. Gebruik een garde en klop beide ingrediënten tot een bleke massa, waarin de suiker volledig is opgelost. Gebruik eventueel een handmixer.
Meet de hoeveelheid advocaat af en roer de eierlikeur door het zoete eiermengsel. Doe exact hetzelfde met de plattekaas.
Schenk een scheutje room in een kleine pan op een zacht vuur. Knijp de geweekte gelatine uit en los de blaadjes op in de warme room.
Meng de room met gelatine door het advocaatmengsel.
Room en eiwit zullen voor luchtigheid zorgen. Schenk de volle room in een mengkom en klop hem bij voorkeur luchtig met de garde. De slagroom hoeft niet te stijf te zijn. Ga voor slagroom die de dikte heeft van yoghurt.
Roer de half opgeklopte slagroom door het advocaatmengsel.
Klop het eiwit dat je apart hield op tot een stevig wit schuim. Gebruik altijd een schone en vetvrije garde en pot om een geslaagd resultaat te krijgen.
Schep het eiwitschuim bij de advocaatmousse voor extra luchtigheid. Spatel het schuim er voorzichtig onder met een pannenlikker.
Schenk de mousse in gelijke porties in hoge glazen of dessertbekers. Voorzie in elk glas nog voldoende plaats voor een laag briochecroutons en appelblokjes.
Laat de porties advocaatmousse opstijven in de koelkast. Reken hiervoor minstens een paar uur.

Gebakken appel met croutons

Bereid deze garnituur voor de mousse kort voor je serveert.

Snijd enkele dikke plakken briochebrood. (Ongeveer 1,5 tot 2 cm dik.) Verwijder eerst de korstjes en snijd de briocheschijven in gelijke dobbelstenen. Hou ze even apart.

Schil de appel en snij de vrucht in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in gelijke blokjes van ong. 1,5 cm breed.

Smelt een flinke klont boter in een braadpan op een matig vuur.

Bak de stukjes appel in de hete boter. Roer regelmatig even. De stukjes fruit behouden best nog wat beet, dus hou het bij een bescheiden bakbeurt.

Bak de blokjes brioche kort mee tot ze goudgeel gekleurd zijn. Schud de blokjes brood en appel regelmatig op of roer voorzichtig, zodat ze niet ongelijkmatig kleuren of verbranden.

Afwerken en serveren

Lepel bovenop elke portie opgesteven koude mousse wat croutons en gebakken appel.
Serveer de dessertmousse terwijl de croutons en de appelblokjes nog warm zijn.
Advocaatmousse met appel en croutons van briochebrood