
Als tussengerecht op het kerstmenu voorziet Jeroen een aardappelsoepje met gerookte paling.
Ingrediënten
- 3 liter kippen- of groentebouillon
- 8 aardappel
- 2 prei
- 4 ui
- 1 teentje look
- 1 bouquet garni
- 250 g spek
- peper
- boter
- 4 dl zure room
- 200 g paling
- 100 g zeekraal
Benodigdheden
- een eindje keukentouw
- een staafmixer
Bereiding
De aardappelsoep
Ontdooi een portie verse kippenbouillon of maak zelf een ketel van deze smakelijke bouillon.
Pel de uien en snij ze grof.
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of een soepketel.
Stoof de stukken ui in de hete boter. Roer regelmatig en laat de uien niet verkleuren.
Snij het donkergroene loof van de prei, want dat gebruiken we niet. Snij vervolgens de bleke stammen overlangs in twee en spoel ze onder stromend water. Alle restjes zand of aarde moeten eruit.
Snij de gewassen prei in grove stukken en voeg ze toe aan de stoofpot. Roer af en toe eens in de pot en schil intussen de aardappelen.
Snij de aardappelen in grote stukken en doe ze in de stoofpot. Laat alles verder stoven op een zacht vuur.
Gooi het stuk gerookt spek bij de groenten en de aardappelen. Die lap varkensvlees zal voor een heerlijke smaak zorgen.
Maak een ‘bouquet garni’ van enkele blaadjes laurier,een paar takjes tijm en wat peterseliestengels. Bind alles samen met een eindje keukentouw en werp de kruidentuil in de pot.
Schenk de kippenbouillon (of groentebouillon) bij de gestoofde groenten.
Zet het deksel op de pot en laat de soep ongeveer 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
Vis het stuk gerookt spek en het bouquet garni uit de soep. Beide hebben hun werk gedaan door smaak te geven. (Met het uitgekookte vlees kan je de hond of de kat misschien nog een plezier doen.)
Zet de staafmixer in de soep en mix ze glad.
Schep de soep door een zeef voor een fluweelzacht resultaat.
Proef de soep en voeg wat peper van de molen toe. Extra zout is in principe overbodig, want het spek heeft voor een verfijnde zoute smaak gezorgd.
Schep de zure room in de soep en zet er nog even de mixer in.