Witloofvelouté met spek en kaas
Witloofvelouté met spek en kaas
Witloofvelouté met spek en kaas
Witloofvelouté met spek en kaas
Ingrediënten
4 personen
Groentebouillon
3 l
Boter
Ajuinen
3
Look
2 teentjes
Witloof
14 stronken
Prei
1 stronk
Peper
Zout
Tijm
Laurier
Bloem
Spek
200 g
Beschuiten
4
Geraspte kaas
50 g
Room
1 scheutje
Sherry
1 scheutje
Bieslook
Eieren
2
Benodigdheden
Keukenpapier, een ovenschaal, een elektrische staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De witloofvelouté
3 l groentebouillon
1
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.
boter
2
Smelt een klont boter in een soepketel.
3 ajuinen
3
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
2 teentjes Look
4
Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen bij de uien.
12 stronken witloof
5
Maak het witloof schoon en snijd het grof. Doe het ook in de soepketel.
1 stronk prei
6
Maak de prei schoon. Snijd het wit in stukken en stoof het met de rest van de groenten.
peper, zout, tijm, laurier
7
Kruid met peper en zout. Bind de tijm en laurier bij elkaar tot een bouquet garni of rol ze in een blad prei en zet ze vast met cocktailprikkers. Leg het bouquet garni in de soep.
8
Giet er de warme bouillon bij en zet een deksel op de ketel. Laat garen op een zacht vuur.
bloem
9
Smelt een klont boter op het vuur. Roer er eenzelfde hoeveelheid bloem door en laat wat drogen. Zet de roux apart.
200 g spek
10
Snijd het spek in reepjes. Smelt een klontje boter in een pan en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
11
Verwarm de oven voor tot 170 °C.
4 beschuiten, 50 g geraspte kaas
12
Leg de beschuiten in een ovenschaal en strooi er de kaas over.
13
Zet de toastjes 10 minuten in de oven.
14
Haal het bouquet garni uit de soep en mix ze. Giet de soep door een zeef.
15
Zet de soep weer op het vuur. Doe er de roux bij en roer los met een garde. Breng aan de kook zodat de soep begint te binden. Voeg eventueel meer roux toe tot de soep volledig gebonden is.
De afwerking
2 stronken witloof
16
Snipper het extra witloof voor de afwerking fijn.
1 scheutje Room, 2 eieren
17
Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik. Klop de eierdooiers los met de room.
TIPGebruik in een liaison één eierdooier per deciliter room.
1 scheutje sherry
18
Roer de liaison door de soep maar laat niet meer koken. Doe het gesnipperde witloof bij de soep en eventueel een scheutje sherry.
Bieslook
19
Schep de soep in borden. Leg er een kaastoast in en strooi er wat krokant spek over. Werk af met gesnipperde bieslook.
De witloofvelouté
3 l groentebouillon
1
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.
boter
2
Smelt een klont boter in een soepketel.
3 ajuinen
3
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
2 teentjes Look
4
Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen bij de uien.
12 stronken witloof
5
Maak het witloof schoon en snijd het grof. Doe het ook in de soepketel.
1 stronk prei
6
Maak de prei schoon. Snijd het wit in stukken en stoof het met de rest van de groenten.
peper, zout, tijm, laurier
7
Kruid met peper en zout. Bind de tijm en laurier bij elkaar tot een bouquet garni of rol ze in een blad prei en zet ze vast met cocktailprikkers. Leg het bouquet garni in de soep.
8
Giet er de warme bouillon bij en zet een deksel op de ketel. Laat garen op een zacht vuur.
bloem
9
Smelt een klont boter op het vuur. Roer er eenzelfde hoeveelheid bloem door en laat wat drogen. Zet de roux apart.
200 g spek
10
Snijd het spek in reepjes. Smelt een klontje boter in een pan en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
11
Verwarm de oven voor tot 170 °C.
4 beschuiten, 50 g geraspte kaas
12
Leg de beschuiten in een ovenschaal en strooi er de kaas over.
13
Zet de toastjes 10 minuten in de oven.
14
Haal het bouquet garni uit de soep en mix ze. Giet de soep door een zeef.
15
Zet de soep weer op het vuur. Doe er de roux bij en roer los met een garde. Breng aan de kook zodat de soep begint te binden. Voeg eventueel meer roux toe tot de soep volledig gebonden is.
De afwerking
2 stronken witloof
16
Snipper het extra witloof voor de afwerking fijn.
1 scheutje Room, 2 eieren
17
Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik. Klop de eierdooiers los met de room.
TIPGebruik in een liaison één eierdooier per deciliter room.
1 scheutje sherry
18
Roer de liaison door de soep maar laat niet meer koken. Doe het gesnipperde witloof bij de soep en eventueel een scheutje sherry.
Bieslook
19
Schep de soep in borden. Leg er een kaastoast in en strooi er wat krokant spek over. Werk af met gesnipperde bieslook.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Groentebouillon
3 l
Boter
Ajuinen
3
Look
2 teentjes
Witloof
14 stronken
Prei
1 stronk
Peper
Zout
Tijm
Laurier
Bloem
Spek
200 g
Beschuiten
4
Geraspte kaas
50 g
Room
1 scheutje
Sherry
1 scheutje
Bieslook
Eieren
2
Witloofvelouté met spek en kaas
Het klassieke witloof met ham en kaas, maar deze keer in een velouté. Dat is een rijkelijke, romige soep die je bindt met een roux en een liaison.Instructies
De witloofvelouté
3 l groentebouillon
1
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.
boter
2
Smelt een klont boter in een soepketel.
3 ajuinen
3
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
2 teentjes Look
4
Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen bij de uien.
12 stronken witloof
5
Maak het witloof schoon en snijd het grof. Doe het ook in de soepketel.
1 stronk prei
6
Maak de prei schoon. Snijd het wit in stukken en stoof het met de rest van de groenten.
peper, zout, tijm, laurier
7
Kruid met peper en zout. Bind de tijm en laurier bij elkaar tot een bouquet garni of rol ze in een blad prei en zet ze vast met cocktailprikkers. Leg het bouquet garni in de soep.
8
Giet er de warme bouillon bij en zet een deksel op de ketel. Laat garen op een zacht vuur.
bloem
9
Smelt een klont boter op het vuur. Roer er eenzelfde hoeveelheid bloem door en laat wat drogen. Zet de roux apart.
200 g spek
10
Snijd het spek in reepjes. Smelt een klontje boter in een pan en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
11
Verwarm de oven voor tot 170 °C.
4 beschuiten, 50 g geraspte kaas
12
Leg de beschuiten in een ovenschaal en strooi er de kaas over.
13
Zet de toastjes 10 minuten in de oven.
14
Haal het bouquet garni uit de soep en mix ze. Giet de soep door een zeef.
15
Zet de soep weer op het vuur. Doe er de roux bij en roer los met een garde. Breng aan de kook zodat de soep begint te binden. Voeg eventueel meer roux toe tot de soep volledig gebonden is.
De afwerking
2 stronken witloof
16
Snipper het extra witloof voor de afwerking fijn.
1 scheutje Room, 2 eieren
17
Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik. Klop de eierdooiers los met de room.
TIPGebruik in een liaison één eierdooier per deciliter room.
1 scheutje sherry
18
Roer de liaison door de soep maar laat niet meer koken. Doe het gesnipperde witloof bij de soep en eventueel een scheutje sherry.
Bieslook
19
Schep de soep in borden. Leg er een kaastoast in en strooi er wat krokant spek over. Werk af met gesnipperde bieslook.