Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
Ingrediënten
4 personen
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
4 sneetjes
Witte asperges
1
Aspergeschillen
Uien
2
Preistronken
1
Asperges
1 bosje
Boter
Laurier
Tijm
Peterseliestelen
Broodkruim
Olijfolie
Gerookte zalm
150 g
Room
1
Benodigdheden
Staafmixer, een eindje keukentouw, een zeef, een staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
1 witte asperges, aspergeschillen, 2 uien, 1 preistronken
1
Spoel alle groenten en laat ze uitlekken. Snij de prei vooraf even overlangs, zodat je ze makkelijk kan wassen.
1 bosje asperges
2
Schil de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn).
3
Als je ingevroren aspergeschillen ter beschikking hebt, neem ze er dan bij.
4
Vul een pot met water (ongeveer een halve liter per persoon) en zet de pot op een matig vuur. Doe de verse aspergeschillen in de pot en vul ze eventueel aan met schillen die je eerder hebt ingevroren. De vers geschilde asperges hou je opzij, want die hebben we straks nog nodig.
5
Laat de aspergebouillon even tot tegen het kookpunt komen en zet het vuur dan heel zacht. Laat de schillen nog een kwartiertje trekken.
6
Aspergesoep hoort bleek te zijn. Je gebruikt dus best witte of bleke groenten. Pel eerst de uien en snij ze grof.
uien
7
Doe het donkerste loof en het wortelstuk van de prei en snij ze grof.
8
Snij de geschilde asperges middendoor. Hou de helften met de aspergekopjes eraan opzij. De andere stukken asperge snij je grof.
boter
9
Neem een soepketel of een ruime stoofpot en smelt een klontje boter op een matig vuur.
10
Stoof de stukjes ui, prei en asperge enkele minuten in de bruisende boter. Roer regelmatig even in de pot en laat de groenten zeker niet kleuren.
laurier, tijm, peterseliestelen
11
Bind enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en een portie peterseliestelen samen tot een bouquet garni. Leg het kruidentuiltje in de stoofpot.
12
Zeef de bouillon van aspergeschillen en schenk het vocht bij de gestoofde groenten. Laat de soep een klein half uurtje zacht pruttelen.
13
Tussendoor kan je de garnituur voorbereiden. Snij eerst de rest van de verse asperges in heel fijne rondjes. De mooie aspergekopjes snij je enkel even middendoor. Doe de stukjes asperge in een schaaltje.
14
Hak de peterselie fijn en doe de snippers in een schaaltje.
broodkruim, 4 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99
15
Snij de korsten van de sneetjes brood en snij het broodkruim vervolgens in kleine dobbelstenen van zo’n 1 x 1 cm. De korstjes gebruik je niet.
olijfolie
16
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak daarin de stukjes brood tot goudgele croutons. Laat de croutons nadien even uitlekken op een bordje met een vel keukenpapier.
150 g gerookte zalm
17
Snipper de sneetjes gerookte zalm in fijne reepjes.
18
Vis het bouquet garni uit de soep. Mix de soep nadien fijn met de staafmixer. Neem er de tijd voor, zodat je een gladde soep krijgt. Nu kan je zelf kiezen of je de aspergesoep gezeefd of ongezeefd afwerkt.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
1 Room
19
Proef de soep en schenk er de room bij, samen met een snuif zout en wat peper van de molen. Zet er nog heel even de staafmixer in. Zoek de juiste smaakbalans.
20
Verwarm de gladde soep op een zacht vuur en voeg de stukjes verse asperge toe. Laat ze in de soep tot ze beetgaar zijn. Serveer de aspergesoep. Werk elke portie af met snippers peterselie, croutons en reepjes gerookte zalm.
1
Spoel alle groenten en laat ze uitlekken. Snij de prei vooraf even overlangs, zodat je ze makkelijk kan wassen.
2
Schil de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn).
Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
1 witte asperges, aspergeschillen, 2 uien, 1 preistronken
1
Spoel alle groenten en laat ze uitlekken. Snij de prei vooraf even overlangs, zodat je ze makkelijk kan wassen.
1 bosje asperges
2
Schil de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn).
3
Als je ingevroren aspergeschillen ter beschikking hebt, neem ze er dan bij.
4
Vul een pot met water (ongeveer een halve liter per persoon) en zet de pot op een matig vuur. Doe de verse aspergeschillen in de pot en vul ze eventueel aan met schillen die je eerder hebt ingevroren. De vers geschilde asperges hou je opzij, want die hebben we straks nog nodig.
5
Laat de aspergebouillon even tot tegen het kookpunt komen en zet het vuur dan heel zacht. Laat de schillen nog een kwartiertje trekken.
6
Aspergesoep hoort bleek te zijn. Je gebruikt dus best witte of bleke groenten. Pel eerst de uien en snij ze grof.
uien
7
Doe het donkerste loof en het wortelstuk van de prei en snij ze grof.
8
Snij de geschilde asperges middendoor. Hou de helften met de aspergekopjes eraan opzij. De andere stukken asperge snij je grof.
boter
9
Neem een soepketel of een ruime stoofpot en smelt een klontje boter op een matig vuur.
10
Stoof de stukjes ui, prei en asperge enkele minuten in de bruisende boter. Roer regelmatig even in de pot en laat de groenten zeker niet kleuren.
laurier, tijm, peterseliestelen
11
Bind enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en een portie peterseliestelen samen tot een bouquet garni. Leg het kruidentuiltje in de stoofpot.
12
Zeef de bouillon van aspergeschillen en schenk het vocht bij de gestoofde groenten. Laat de soep een klein half uurtje zacht pruttelen.
13
Tussendoor kan je de garnituur voorbereiden. Snij eerst de rest van de verse asperges in heel fijne rondjes. De mooie aspergekopjes snij je enkel even middendoor. Doe de stukjes asperge in een schaaltje.
14
Hak de peterselie fijn en doe de snippers in een schaaltje.
broodkruim, 4 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99
15
Snij de korsten van de sneetjes brood en snij het broodkruim vervolgens in kleine dobbelstenen van zo’n 1 x 1 cm. De korstjes gebruik je niet.
olijfolie
16
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak daarin de stukjes brood tot goudgele croutons. Laat de croutons nadien even uitlekken op een bordje met een vel keukenpapier.
150 g gerookte zalm
17
Snipper de sneetjes gerookte zalm in fijne reepjes.
18
Vis het bouquet garni uit de soep. Mix de soep nadien fijn met de staafmixer. Neem er de tijd voor, zodat je een gladde soep krijgt. Nu kan je zelf kiezen of je de aspergesoep gezeefd of ongezeefd afwerkt.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
1 Room
19
Proef de soep en schenk er de room bij, samen met een snuif zout en wat peper van de molen. Zet er nog heel even de staafmixer in. Zoek de juiste smaakbalans.
20
Verwarm de gladde soep op een zacht vuur en voeg de stukjes verse asperge toe. Laat ze in de soep tot ze beetgaar zijn. Serveer de aspergesoep. Werk elke portie af met snippers peterselie, croutons en reepjes gerookte zalm.
1
Spoel alle groenten en laat ze uitlekken. Snij de prei vooraf even overlangs, zodat je ze makkelijk kan wassen.
2
Schil de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn).
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Witte asperges
1
Aspergeschillen
Uien
2
Preistronken
1
Asperges
1 bosje
Boter
Laurier
Tijm
Peterseliestelen
Broodkruim
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
4 sneetjes
Olijfolie
Gerookte zalm
150 g
Room
1
Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
Dit is een echte feestsoep. Niet voor niets stond ze op het menu op Jeroens eerste communie, want het is echt zo'n soepje met dat tikkeltje méér... al hoef je uiteraard niet te wachten op een speciale gelegenheid voor je dit recept ook 's probeert.Bij dit recept hoort trouwens een leuke tip: kook je thuis vaak met verse asperges, hou de schillen dan bij en vries ze in. Wat anders toch maar op de composthoop belandt, is de ideale smaakmaker voor deze soep.Instructies
Aspergesoep met croutons en gerookte zalm
1 witte asperges, aspergeschillen, 2 uien, 1 preistronken
1
Spoel alle groenten en laat ze uitlekken. Snij de prei vooraf even overlangs, zodat je ze makkelijk kan wassen.
1 bosje asperges
2
Schil de asperges met een dunschiller. Hou een asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af (dan merk je ook meteen of ze zorgvuldig geschild zijn).
3
Als je ingevroren aspergeschillen ter beschikking hebt, neem ze er dan bij.
4
Vul een pot met water (ongeveer een halve liter per persoon) en zet de pot op een matig vuur. Doe de verse aspergeschillen in de pot en vul ze eventueel aan met schillen die je eerder hebt ingevroren. De vers geschilde asperges hou je opzij, want die hebben we straks nog nodig.
5
Laat de aspergebouillon even tot tegen het kookpunt komen en zet het vuur dan heel zacht. Laat de schillen nog een kwartiertje trekken.
6
Aspergesoep hoort bleek te zijn. Je gebruikt dus best witte of bleke groenten. Pel eerst de uien en snij ze grof.
uien
7
Doe het donkerste loof en het wortelstuk van de prei en snij ze grof.
8
Snij de geschilde asperges middendoor. Hou de helften met de aspergekopjes eraan opzij. De andere stukken asperge snij je grof.
boter
9
Neem een soepketel of een ruime stoofpot en smelt een klontje boter op een matig vuur.
10
Stoof de stukjes ui, prei en asperge enkele minuten in de bruisende boter. Roer regelmatig even in de pot en laat de groenten zeker niet kleuren.
laurier, tijm, peterseliestelen
11
Bind enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm en een portie peterseliestelen samen tot een bouquet garni. Leg het kruidentuiltje in de stoofpot.
12
Zeef de bouillon van aspergeschillen en schenk het vocht bij de gestoofde groenten. Laat de soep een klein half uurtje zacht pruttelen.
13
Tussendoor kan je de garnituur voorbereiden. Snij eerst de rest van de verse asperges in heel fijne rondjes. De mooie aspergekopjes snij je enkel even middendoor. Doe de stukjes asperge in een schaaltje.
14
Hak de peterselie fijn en doe de snippers in een schaaltje.
broodkruim, 4 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99
15
Snij de korsten van de sneetjes brood en snij het broodkruim vervolgens in kleine dobbelstenen van zo’n 1 x 1 cm. De korstjes gebruik je niet.
olijfolie
16
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak daarin de stukjes brood tot goudgele croutons. Laat de croutons nadien even uitlekken op een bordje met een vel keukenpapier.
150 g gerookte zalm
17
Snipper de sneetjes gerookte zalm in fijne reepjes.
18
Vis het bouquet garni uit de soep. Mix de soep nadien fijn met de staafmixer. Neem er de tijd voor, zodat je een gladde soep krijgt. Nu kan je zelf kiezen of je de aspergesoep gezeefd of ongezeefd afwerkt.
1 Room
19
Proef de soep en schenk er de room bij, samen met een snuif zout en wat peper van de molen. Zet er nog heel even de staafmixer in. Zoek de juiste smaakbalans.
20
Verwarm de gladde soep op een zacht vuur en voeg de stukjes verse asperge toe. Laat ze in de soep tot ze beetgaar zijn. Serveer de aspergesoep. Werk elke portie af met snippers peterselie, croutons en reepjes gerookte zalm.