dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp (thumbnail)Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp

Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp

45m
15
-
2.4K
Recepten

Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp

De onglet of longhaas is Jeroens favoriete stuk vlees. Het is een spier die de longen laat bewegen en dus weinig heeft moeten werken. In elk rund zit één onglet van ongeveer 1 kilogram. Het is dus niet altijd verkrijgbaar bij de slager. Vroeger was dit trouwens het stukje vlees dat slagers mochten houden als extra beloning voor hun werk. Daarom wordt het ook wel beenhouwersbiefstuk genoemd.
Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp (thumbnail)Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp

Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp

45m
15
-
2.4K
Recepten

Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp

De onglet of longhaas is Jeroens favoriete stuk vlees. Het is een spier die de longen laat bewegen en dus weinig heeft moeten werken. In elk rund zit één onglet van ongeveer 1 kilogram. Het is dus niet altijd verkrijgbaar bij de slager. Vroeger was dit trouwens het stukje vlees dat slagers mochten houden als extra beloning voor hun werk. Daarom wordt het ook wel beenhouwersbiefstuk genoemd.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd45m
Ingrediënten15
Beoordeling-
Aantal likes2.4K

Ingrediënten

4 personen
Onglet
800 g
Boter
Ajuin
1
Spruiten
600 g
Aardappelen
600 g
Laurier
4 blaadjes
Tijm
4 takjes
Pepers
Zout
Water
0,4 l
Spek
200 g
Rode wijn
0,2 l
Kippenbouillon
0,2 l
Graanmosterd
1 el
Bloem

Benodigdheden

Een ovenschaal, aluminiumfolie, een garde, een pureestamper, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Gebakken onglet met spruitenstoemp

800 g Onglet
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
boter
3
Smelt een klont boter in een kookpot.
1 ajuin
4
Pel en snipper de ui. Bak hem bruin in de boter.
600 g spruiten
5
Maak de spruiten schoon en snijd ze fijn. Houd eventueel wat spruitjes apart voor de afwerking.
6
Doe de spruiten bij de ui.
600 g aardappelen
7
Schil de aardappelen en snijd ze in niet te grote stukken. Doe ze bij de spruiten.
4 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, pepers, zout, 0,4 l Water
8
Doe de helft van de laurier en tijm in de kookpot. Kruid met peper en zout. Giet er het water bij.
9
Zet een deksel op de pan en laat garen op een matig vuur.
10
Smelt een klont boter in een pan. Kruid de onglet aan beide kanten met peper en zout. Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de pan.
200 g spek
11
Snijd intussen het spek in reepjes.
12
Leg de onglet in een ovenschaal en laat 4 tot 5 minuten verder garen in de oven. Voeg als het nodig is wat extra water toe.
0,2 l rode wijn
13
Bak de spekjes in de pan van het vlees. Giet er de rode wijn bij en voeg er de rest van de tijm en laurier aan toe. Kruid met flink wat peper. Laat op een hoog vuur inkoken.
14
Haal het vlees uit de oven, draai het om en laat het rusten onder aluminiumfolie.
0,2 l Kippenbouillon, 1 el graanmosterd
15
Doe kippenbouillon en graanmosterd bij de saus.
bloem
16
Meng met je vingers een klontje boter met een beetje bloem. Bind de saus met de beurre manié. Laat op een zacht vuur indikken.
17
Haal de tijm en laurier uit de kookpot met spruiten en aardappelen. Plet tot stoemp met een pureestamper. Kruid eventueel wat bij.
18
Haal de buitenste blaadjes van de apart gehouden spruiten. Giet er wat kokend water over.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
19
Serveer de onglet met speksaus en spruitenstoemp. Werk af met de frisgroene spruitenblaadjes.
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Instructies

Gebakken onglet met spruitenstoemp

800 g Onglet
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
boter
3
Smelt een klont boter in een kookpot.
1 ajuin
4
Pel en snipper de ui. Bak hem bruin in de boter.
600 g spruiten
5
Maak de spruiten schoon en snijd ze fijn. Houd eventueel wat spruitjes apart voor de afwerking.
6
Doe de spruiten bij de ui.
600 g aardappelen
7
Schil de aardappelen en snijd ze in niet te grote stukken. Doe ze bij de spruiten.
4 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, pepers, zout, 0,4 l Water
8
Doe de helft van de laurier en tijm in de kookpot. Kruid met peper en zout. Giet er het water bij.
9
Zet een deksel op de pan en laat garen op een matig vuur.
10
Smelt een klont boter in een pan. Kruid de onglet aan beide kanten met peper en zout. Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de pan.
200 g spek
11
Snijd intussen het spek in reepjes.
12
Leg de onglet in een ovenschaal en laat 4 tot 5 minuten verder garen in de oven. Voeg als het nodig is wat extra water toe.
0,2 l rode wijn
13
Bak de spekjes in de pan van het vlees. Giet er de rode wijn bij en voeg er de rest van de tijm en laurier aan toe. Kruid met flink wat peper. Laat op een hoog vuur inkoken.
14
Haal het vlees uit de oven, draai het om en laat het rusten onder aluminiumfolie.
0,2 l Kippenbouillon, 1 el graanmosterd
15
Doe kippenbouillon en graanmosterd bij de saus.
bloem
16
Meng met je vingers een klontje boter met een beetje bloem. Bind de saus met de beurre manié. Laat op een zacht vuur indikken.
17
Haal de tijm en laurier uit de kookpot met spruiten en aardappelen. Plet tot stoemp met een pureestamper. Kruid eventueel wat bij.
18
Haal de buitenste blaadjes van de apart gehouden spruiten. Giet er wat kokend water over.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
19
Serveer de onglet met speksaus en spruitenstoemp. Werk af met de frisgroene spruitenblaadjes.
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp (thumbnail)Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp
4 personen
45m
Ingrediënten
Onglet
800 g
Boter
Ajuin
1
Spruiten
600 g
Aardappelen
600 g
Laurier
4 blaadjes
Tijm
4 takjes
Pepers
Zout
Water
0,4 l
Spek
200 g
Rode wijn
0,2 l
Kippenbouillon
0,2 l
Graanmosterd
1 el
Bloem

Gebakken onglet met speksaus en spruitenstoemp

De onglet of longhaas is Jeroens favoriete stuk vlees. Het is een spier die de longen laat bewegen en dus weinig heeft moeten werken. In elk rund zit één onglet van ongeveer 1 kilogram. Het is dus niet altijd verkrijgbaar bij de slager. Vroeger was dit trouwens het stukje vlees dat slagers mochten houden als extra beloning voor hun werk. Daarom wordt het ook wel beenhouwersbiefstuk genoemd.
Instructies

Gebakken onglet met spruitenstoemp

800 g Onglet
1
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
2
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
boter
3
Smelt een klont boter in een kookpot.
1 ajuin
4
Pel en snipper de ui. Bak hem bruin in de boter.
600 g spruiten
5
Maak de spruiten schoon en snijd ze fijn. Houd eventueel wat spruitjes apart voor de afwerking.
6
Doe de spruiten bij de ui.
600 g aardappelen
7
Schil de aardappelen en snijd ze in niet te grote stukken. Doe ze bij de spruiten.
4 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, pepers, zout, 0,4 l Water
8
Doe de helft van de laurier en tijm in de kookpot. Kruid met peper en zout. Giet er het water bij.
9
Zet een deksel op de pan en laat garen op een matig vuur.
10
Smelt een klont boter in een pan. Kruid de onglet aan beide kanten met peper en zout. Schroei het vlees aan beide kanten dicht in de pan.
200 g spek
11
Snijd intussen het spek in reepjes.
12
Leg de onglet in een ovenschaal en laat 4 tot 5 minuten verder garen in de oven. Voeg als het nodig is wat extra water toe.
0,2 l rode wijn
13
Bak de spekjes in de pan van het vlees. Giet er de rode wijn bij en voeg er de rest van de tijm en laurier aan toe. Kruid met flink wat peper. Laat op een hoog vuur inkoken.
14
Haal het vlees uit de oven, draai het om en laat het rusten onder aluminiumfolie.
0,2 l Kippenbouillon, 1 el graanmosterd
15
Doe kippenbouillon en graanmosterd bij de saus.
bloem
16
Meng met je vingers een klontje boter met een beetje bloem. Bind de saus met de beurre manié. Laat op een zacht vuur indikken.
17
Haal de tijm en laurier uit de kookpot met spruiten en aardappelen. Plet tot stoemp met een pureestamper. Kruid eventueel wat bij.
18
Haal de buitenste blaadjes van de apart gehouden spruiten. Giet er wat kokend water over.
19
Serveer de onglet met speksaus en spruitenstoemp. Werk af met de frisgroene spruitenblaadjes.