dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Opgelegde rode kool (thumbnail)Opgelegde rode kool

Opgelegde rode kool

1u 20m
9
-
2.3K
Recepten

Opgelegde rode kool

Opgelegde zoetzure rode kool is lekker in slaatjes of als bijgerecht bij allerlei winterse gerechten. De kool wordt niet gekookt, maar gaart in een marinade van water, azijn en suiker. ‘Wecken’ is een ouderwetse maar heel efficiënte manier om groenten te bewaren. Je hebt speciale weckbokalen met een rubberen dichtingsring nodig die je vult met de groenten, allerlei kruiden, specerijen en marinade. Dan sluit je de bokalen en zet je ze een half uur in een speciale weckketel op 90°C. Als je ze op een koele, donkere plaats bewaart, blijven ze maandenlang goed.
Opgelegde rode kool (thumbnail)Opgelegde rode kool

Opgelegde rode kool

1u 20m
9
-
2.3K
Recepten

Opgelegde rode kool

Opgelegde zoetzure rode kool is lekker in slaatjes of als bijgerecht bij allerlei winterse gerechten. De kool wordt niet gekookt, maar gaart in een marinade van water, azijn en suiker. ‘Wecken’ is een ouderwetse maar heel efficiënte manier om groenten te bewaren. Je hebt speciale weckbokalen met een rubberen dichtingsring nodig die je vult met de groenten, allerlei kruiden, specerijen en marinade. Dan sluit je de bokalen en zet je ze een half uur in een speciale weckketel op 90°C. Als je ze op een koele, donkere plaats bewaart, blijven ze maandenlang goed.
Type gerechtBasisbereiding
Totale tijd1u 20m
Ingrediënten9
Beoordeling-
Aantal likes2.3K

Ingrediënten

4 personen
Rode kool
1
Azijn
0,75 l
Water
0,75 l
Suiker
10 el
Steranijs
10
Kaneelstokjes
4
Mosterdzaad
4 tl
Laurier
8 blaadje
Tijm
8 takjes

Benodigdheden

2 grote weckbokalen met rubberen dichtingsring, weckketel of grote kookpot, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De weckbokalen voorbereiding

1
Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
2
Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.
3
Gebruik eventueel een glastang om ze uit het kokend water te halen en spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
4
Laat ze omgekeerd uitlekken en opdrogen op een schone keukendoek.

De ingelegde rode kool

1 rode kool, 0,75 l azijn, 0,75 l Water, 10 el suiker, 10 Steranijs, 4 kaneelstokjes, 4 tl mosterdzaad, 8 blaadje laurier, 8 takjes tijm
5
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd ze in vier. Rasp of snipper ze heel fijn. Dat gaat het eenvoudigst met een speciale rasp of een mandoline.
6
Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook.
TIPGebruik altijd de helft water en de helft azijn.
7
Vul 2 gesteriliseerde weckbokalen voor de helft met de gesnipperde rodekool. Leg in elke bokaal 3 steranijs, 1 kaneelstok, 1 koffielepel mosterdzaad, 4 takjes tijm en 2 blaadjes laurier. Vul de bokaal tot aan de rand met rodekool en leg er dan weer 1 koffielepel mosterdzaad, 1 kaneelstok, 2 steranijs en 2 blaadjes laurier op.
8
Giet de marinade over de kool.
9
Sluit de bokalen.
10
Vul een weckketel met water. De bokalen moeten ongeveer voor driekwart onder staan. Breng het water tot net onder het kookpunt (bij een weckketel gaat dat eenvoudig met de thermometer) en laat de bokalen 30 minuten ‘wecken’.
TIPAls je geen weckketel hebt, kun je een kookpot met water gebruiken dat je net onder het kookpunt houdt.
11
Haal de bokalen uit het water en bewaar ze op een donkere, koele plaats.
1
Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
2
Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.

Instructies

De weckbokalen voorbereiding

1
Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
2
Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.
3
Gebruik eventueel een glastang om ze uit het kokend water te halen en spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
4
Laat ze omgekeerd uitlekken en opdrogen op een schone keukendoek.

De ingelegde rode kool

1 rode kool, 0,75 l azijn, 0,75 l Water, 10 el suiker, 10 Steranijs, 4 kaneelstokjes, 4 tl mosterdzaad, 8 blaadje laurier, 8 takjes tijm
5
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd ze in vier. Rasp of snipper ze heel fijn. Dat gaat het eenvoudigst met een speciale rasp of een mandoline.
6
Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook.
TIPGebruik altijd de helft water en de helft azijn.
7
Vul 2 gesteriliseerde weckbokalen voor de helft met de gesnipperde rodekool. Leg in elke bokaal 3 steranijs, 1 kaneelstok, 1 koffielepel mosterdzaad, 4 takjes tijm en 2 blaadjes laurier. Vul de bokaal tot aan de rand met rodekool en leg er dan weer 1 koffielepel mosterdzaad, 1 kaneelstok, 2 steranijs en 2 blaadjes laurier op.
8
Giet de marinade over de kool.
9
Sluit de bokalen.
10
Vul een weckketel met water. De bokalen moeten ongeveer voor driekwart onder staan. Breng het water tot net onder het kookpunt (bij een weckketel gaat dat eenvoudig met de thermometer) en laat de bokalen 30 minuten ‘wecken’.
TIPAls je geen weckketel hebt, kun je een kookpot met water gebruiken dat je net onder het kookpunt houdt.
11
Haal de bokalen uit het water en bewaar ze op een donkere, koele plaats.
1
Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
2
Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Opgelegde rode kool (thumbnail)Opgelegde rode kool
4 personen
1u 20m
Ingrediënten
Rode kool
1
Azijn
0,75 l
Water
0,75 l
Suiker
10 el
Steranijs
10
Kaneelstokjes
4
Mosterdzaad
4 tl
Laurier
8 blaadje
Tijm
8 takjes

Opgelegde rode kool

Opgelegde zoetzure rode kool is lekker in slaatjes of als bijgerecht bij allerlei winterse gerechten. De kool wordt niet gekookt, maar gaart in een marinade van water, azijn en suiker. ‘Wecken’ is een ouderwetse maar heel efficiënte manier om groenten te bewaren. Je hebt speciale weckbokalen met een rubberen dichtingsring nodig die je vult met de groenten, allerlei kruiden, specerijen en marinade. Dan sluit je de bokalen en zet je ze een half uur in een speciale weckketel op 90°C. Als je ze op een koele, donkere plaats bewaart, blijven ze maandenlang goed.
Instructies

De weckbokalen voorbereiding

1
Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.
2
Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.
3
Gebruik eventueel een glastang om ze uit het kokend water te halen en spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt.
4
Laat ze omgekeerd uitlekken en opdrogen op een schone keukendoek.

De ingelegde rode kool

1 rode kool, 0,75 l azijn, 0,75 l Water, 10 el suiker, 10 Steranijs, 4 kaneelstokjes, 4 tl mosterdzaad, 8 blaadje laurier, 8 takjes tijm
5
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd ze in vier. Rasp of snipper ze heel fijn. Dat gaat het eenvoudigst met een speciale rasp of een mandoline.
6
Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook.
TIPGebruik altijd de helft water en de helft azijn.
7
Vul 2 gesteriliseerde weckbokalen voor de helft met de gesnipperde rodekool. Leg in elke bokaal 3 steranijs, 1 kaneelstok, 1 koffielepel mosterdzaad, 4 takjes tijm en 2 blaadjes laurier. Vul de bokaal tot aan de rand met rodekool en leg er dan weer 1 koffielepel mosterdzaad, 1 kaneelstok, 2 steranijs en 2 blaadjes laurier op.
8
Giet de marinade over de kool.
9
Sluit de bokalen.
10
Vul een weckketel met water. De bokalen moeten ongeveer voor driekwart onder staan. Breng het water tot net onder het kookpunt (bij een weckketel gaat dat eenvoudig met de thermometer) en laat de bokalen 30 minuten ‘wecken’.
TIPAls je geen weckketel hebt, kun je een kookpot met water gebruiken dat je net onder het kookpunt houdt.
11
Haal de bokalen uit het water en bewaar ze op een donkere, koele plaats.