Instructies

4 personen

De weckbokalen voorbereiding

1

Werk altijd met propere handen. Werk zeer hygiënisch, zodat de kans op mislukken minimaal wordt.

2

Kook de bokalen en deksels gedurende 5 minuten in een grote pan met water en 1 eetlepel sodakristallen. De soda helpt het materiaal te steriliseren en te ontvetten.

3

Gebruik eventueel een glastang om ze uit het kokend water te halen en spoel ze onder zuiver water, zodat de witte waas van de soda verdwijnt.

4

Laat ze omgekeerd uitlekken en opdrogen op een schone keukendoek.

De ingelegde rode kool

1 rode kool, 0,75 l azijn, 0,75 l Water, 10 el suiker, 10 Steranijs, 4 kaneelstokjes, 4 tl mosterdzaad, 8 blaadje laurier, 8 takjes tijm
5

Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd ze in vier. Rasp of snipper ze heel fijn. Dat gaat het eenvoudigst met een speciale rasp of een mandoline.

6

Breng de azijn met het water en de suiker aan de kook.

TIPGebruik altijd de helft water en de helft azijn.
7

Vul 2 gesteriliseerde weckbokalen voor de helft met de gesnipperde rodekool. Leg in elke bokaal 3 steranijs, 1 kaneelstok, 1 koffielepel mosterdzaad, 4 takjes tijm en 2 blaadjes laurier. Vul de bokaal tot aan de rand met rodekool en leg er dan weer 1 koffielepel mosterdzaad, 1 kaneelstok, 2 steranijs en 2 blaadjes laurier op.

8

Giet de marinade over de kool.

9

Sluit de bokalen.

10

Vul een weckketel met water. De bokalen moeten ongeveer voor driekwart onder staan. Breng het water tot net onder het kookpunt (bij een weckketel gaat dat eenvoudig met de thermometer) en laat de bokalen 30 minuten ‘wecken’.

TIPAls je geen weckketel hebt, kun je een kookpot met water gebruiken dat je net onder het kookpunt houdt.
11

Haal de bokalen uit het water en bewaar ze op een donkere, koele plaats.