Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt
Ingrediënten
4 personen
Risottorijst
200 g
Groentebouillon
0,6 l
Erwten
200 g
Ui
1
Look
1 teentje
Parmezaanse kaas
60 g
Chorizo
100 g
Laurier
1 blaadje
Tijm
1 takje
St. jakobsnootjes
12
Olijfolie
1 scheutje
Boter
2
Peper
Zout
Munt
0,5 bosjes
Benodigdheden
Een kaasrasp
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de risotto
200 g risottorijst, 0,6 l groentebouillon, 200 g erwten, 1 ui, 1 teentje Look, 60 g Parmezaanse kaas, 100 g chorizo, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm
1
Ontdooi de groentebouillon, of maak vooraf een keteltje verse bouillon klaar.
2
Pel de ui en snipper die zeer fijn. De helft ervan gebruik je voor de risotto.
3
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof daarin de (helft) van de snippers ui.
4
Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat de korrels kort mee bakken. Roer in de pot en schenk er vervolgens de groentebouillon bij. (Gebruik dubbel zoveel bouillon als rijst, dus: 1/3 rijst, 2/3 bouillon.)
5
Zet het vuur zachter en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen, zonder in de pot te roeren. Controleer regelmatig het resultaat.
6
Neem een andere pot en smelt er een klontje boter in, op een matig vuur.
7
Plet de look tot pulp.
8
Stoof de rest van de stukjes ui en de lookpulp in de hete boter.
9
Snij het stukje chorizo eerst in dikke schijfjes en vervolgens in zeer kleine blokjes. Voeg ze bij de ui.
10
Roer in de pot en voeg na een minuutje de erwten toe. (verse of diepvrieserwten) Voeg de laurier en de tijm toe. Laat de erwten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur. Controleer regelmatig even het resultaat.
11
Wanneer de rijst gaar is voeg je er een klontje boter aan toe en de gestoofde erwtjes met chorizo. Roer voorzichtig in de risotto, tot de boter gesmolten is.
12
Rasp de Parmezaanse kaas erbij, en roer de risotto nog een keer met de nodige voorzichtigheid.
13
Opmerking: Als de risotto niet smeuïg genoeg is, voeg dan een beetje extra groentebouillon toe.
Voor de sint-jakobsnootjes
12 St. Jakobsnootjes, 1 scheutje olijfolie, 2 boter, peper, zout
14
Koop bij voorkeur verse sint-jakobsschelpen en laat ze schoonmaken door je vishandelaar.
15
Voor wie dat zelf wenst te doen:
16
Neem een lepel, een scherp mes en een ruime kom. Wrik de schelp een klein beetje open en plaats het mes vlak tegen de bovenste (vlakke) schelphelft.
17
Blijf dicht tegen de schelp snijden tot ze open klapt. (Anders beschadig je het kostbare stukje vlees dat je nodig hebt.)
18
Gebruik een lepel om het witte Sint-Jacobsnootje los te maken van de onderste schelp. Beschadig het niet. Verwijder zorgvuldig de rest van het weekdier dat rond het witte nootje zit.
19
Spoel de nootjes voldoende lang onder een straal koud stromend water. Er mag in geen geval zand in achterblijven.
20
Dep de Sint-Jacobsnootjes nadien voorzichtig droog.
21
Zet een pan op een stevig vuur. Doe er een klontje boter in, samen met een scheutje olijfolie.
22
Kruid de sint-jakobsnootjes met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
23
Schroei de sint-jakobsnootjes in de gloeiend hete pan. Let op, dit gaat snel. Bak ze telkens 1 minuut aan de boven- en onderzijde. Het nootje moet binnenin nog een beetje glazig blijven. (Laat de gare nootjes niet in de warme pan liggen.)
Voor de afwerking
0,5 bosjes Munt, peper, zout
24
Spoel de blaadjes verse munt en en snipper ze fijn.Meng de munt onder de risotto en kruid het rijstgerecht naar persoonlijke smaak met wat peper en zout.Serveer een lepel verse risotto in een diep bord en leg er de sint-jakobsnootjes op.
Voor de risotto
200 g risottorijst, 0,6 l groentebouillon, 200 g erwten, 1 ui, 1 teentje Look, 60 g Parmezaanse kaas, 100 g chorizo, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm
1
Ontdooi de groentebouillon, of maak vooraf een keteltje verse bouillon klaar.
2
Pel de ui en snipper die zeer fijn. De helft ervan gebruik je voor de risotto.
3
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof daarin de (helft) van de snippers ui.
4
Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat de korrels kort mee bakken. Roer in de pot en schenk er vervolgens de groentebouillon bij. (Gebruik dubbel zoveel bouillon als rijst, dus: 1/3 rijst, 2/3 bouillon.)
5
Zet het vuur zachter en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen, zonder in de pot te roeren. Controleer regelmatig het resultaat.
6
Neem een andere pot en smelt er een klontje boter in, op een matig vuur.
7
Plet de look tot pulp.
8
Stoof de rest van de stukjes ui en de lookpulp in de hete boter.
9
Snij het stukje chorizo eerst in dikke schijfjes en vervolgens in zeer kleine blokjes. Voeg ze bij de ui.
10
Roer in de pot en voeg na een minuutje de erwten toe. (verse of diepvrieserwten) Voeg de laurier en de tijm toe. Laat de erwten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur. Controleer regelmatig even het resultaat.
11
Wanneer de rijst gaar is voeg je er een klontje boter aan toe en de gestoofde erwtjes met chorizo. Roer voorzichtig in de risotto, tot de boter gesmolten is.
12
Rasp de Parmezaanse kaas erbij, en roer de risotto nog een keer met de nodige voorzichtigheid.
13
Opmerking: Als de risotto niet smeuïg genoeg is, voeg dan een beetje extra groentebouillon toe.
Voor de sint-jakobsnootjes
12 St. Jakobsnootjes, 1 scheutje olijfolie, 2 boter, peper, zout
14
Koop bij voorkeur verse sint-jakobsschelpen en laat ze schoonmaken door je vishandelaar.
15
Voor wie dat zelf wenst te doen:
16
Neem een lepel, een scherp mes en een ruime kom. Wrik de schelp een klein beetje open en plaats het mes vlak tegen de bovenste (vlakke) schelphelft.
17
Blijf dicht tegen de schelp snijden tot ze open klapt. (Anders beschadig je het kostbare stukje vlees dat je nodig hebt.)
18
Gebruik een lepel om het witte Sint-Jacobsnootje los te maken van de onderste schelp. Beschadig het niet. Verwijder zorgvuldig de rest van het weekdier dat rond het witte nootje zit.
19
Spoel de nootjes voldoende lang onder een straal koud stromend water. Er mag in geen geval zand in achterblijven.
20
Dep de Sint-Jacobsnootjes nadien voorzichtig droog.
21
Zet een pan op een stevig vuur. Doe er een klontje boter in, samen met een scheutje olijfolie.
22
Kruid de sint-jakobsnootjes met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
23
Schroei de sint-jakobsnootjes in de gloeiend hete pan. Let op, dit gaat snel. Bak ze telkens 1 minuut aan de boven- en onderzijde. Het nootje moet binnenin nog een beetje glazig blijven. (Laat de gare nootjes niet in de warme pan liggen.)
Voor de afwerking
0,5 bosjes Munt, peper, zout
24
Spoel de blaadjes verse munt en en snipper ze fijn.Meng de munt onder de risotto en kruid het rijstgerecht naar persoonlijke smaak met wat peper en zout.Serveer een lepel verse risotto in een diep bord en leg er de sint-jakobsnootjes op.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Risottorijst
200 g
Groentebouillon
0,6 l
Erwten
200 g
Ui
1
Look
1 teentje
Parmezaanse kaas
60 g
Chorizo
100 g
Laurier
1 blaadje
Tijm
1 takje
St. jakobsnootjes
12
Olijfolie
1 scheutje
Boter
2
Peper
Zout
Munt
0,5 bosjes
Sint-jakobsnootjes en risotto met erwtjes, chorizo en munt
Dit is misschien wel het gedroomde voorgerechtje wanneer je iets te vieren hebt. Kwalitatieve sint-jakobsnootjes zijn niet zo goedkoop want het zacht-zoete vlees blijft een delicatesse. Hier serveert Jeroen ze met een smeuïge risotto met erwtjes, chorizo en wat verse munt. Als je de hoeveelheden aanpast, kan je dit gerecht uiteraard ook als hoofdgerecht op de tafel zetten.Instructies
Voor de risotto
200 g risottorijst, 0,6 l groentebouillon, 200 g erwten, 1 ui, 1 teentje Look, 60 g Parmezaanse kaas, 100 g chorizo, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm
1
Ontdooi de groentebouillon, of maak vooraf een keteltje verse bouillon klaar.
2
Pel de ui en snipper die zeer fijn. De helft ervan gebruik je voor de risotto.
3
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof daarin de (helft) van de snippers ui.
4
Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat de korrels kort mee bakken. Roer in de pot en schenk er vervolgens de groentebouillon bij. (Gebruik dubbel zoveel bouillon als rijst, dus: 1/3 rijst, 2/3 bouillon.)
5
Zet het vuur zachter en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen, zonder in de pot te roeren. Controleer regelmatig het resultaat.
6
Neem een andere pot en smelt er een klontje boter in, op een matig vuur.
7
Plet de look tot pulp.
8
Stoof de rest van de stukjes ui en de lookpulp in de hete boter.
9
Snij het stukje chorizo eerst in dikke schijfjes en vervolgens in zeer kleine blokjes. Voeg ze bij de ui.
10
Roer in de pot en voeg na een minuutje de erwten toe. (verse of diepvrieserwten) Voeg de laurier en de tijm toe. Laat de erwten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur. Controleer regelmatig even het resultaat.
11
Wanneer de rijst gaar is voeg je er een klontje boter aan toe en de gestoofde erwtjes met chorizo. Roer voorzichtig in de risotto, tot de boter gesmolten is.
12
Rasp de Parmezaanse kaas erbij, en roer de risotto nog een keer met de nodige voorzichtigheid.
13
Opmerking: Als de risotto niet smeuïg genoeg is, voeg dan een beetje extra groentebouillon toe.
Voor de sint-jakobsnootjes
12 St. Jakobsnootjes, 1 scheutje olijfolie, 2 boter, peper, zout
14
Koop bij voorkeur verse sint-jakobsschelpen en laat ze schoonmaken door je vishandelaar.
15
Voor wie dat zelf wenst te doen:
16
Neem een lepel, een scherp mes en een ruime kom. Wrik de schelp een klein beetje open en plaats het mes vlak tegen de bovenste (vlakke) schelphelft.
17
Blijf dicht tegen de schelp snijden tot ze open klapt. (Anders beschadig je het kostbare stukje vlees dat je nodig hebt.)
18
Gebruik een lepel om het witte Sint-Jacobsnootje los te maken van de onderste schelp. Beschadig het niet. Verwijder zorgvuldig de rest van het weekdier dat rond het witte nootje zit.
19
Spoel de nootjes voldoende lang onder een straal koud stromend water. Er mag in geen geval zand in achterblijven.
20
Dep de Sint-Jacobsnootjes nadien voorzichtig droog.
21
Zet een pan op een stevig vuur. Doe er een klontje boter in, samen met een scheutje olijfolie.
22
Kruid de sint-jakobsnootjes met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
23
Schroei de sint-jakobsnootjes in de gloeiend hete pan. Let op, dit gaat snel. Bak ze telkens 1 minuut aan de boven- en onderzijde. Het nootje moet binnenin nog een beetje glazig blijven. (Laat de gare nootjes niet in de warme pan liggen.)
Voor de afwerking
0,5 bosjes Munt, peper, zout
24
Spoel de blaadjes verse munt en en snipper ze fijn.Meng de munt onder de risotto en kruid het rijstgerecht naar persoonlijke smaak met wat peper en zout.Serveer een lepel verse risotto in een diep bord en leg er de sint-jakobsnootjes op.