dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Fish and chips met tartaarsaus (thumbnail)Fish and chips met tartaarsaus

Fish and chips met tartaarsaus

1u 5m
18
-
3.9K
Recepten

Fish and chips met tartaarsaus

Aan de overkant van het Kanaal zijn ze er dol op. Krokant gefrituurde stukjes vis met dikke onregelmatige frieten erbij. Gebruik voor de bereiding liever geen kabeljauw. Met een goedkopere witte seizoensvis smaken de fish & chips minstens zo goed. Een Brit druppelt al graag eens wat azijn over deze snelle hap, maar volgens Jeroen zullen Vlamingen er meer plezier aan beleven wanneer er een rijkelijke tartaarsaus bij geserveerd wordt.
Fish and chips met tartaarsaus (thumbnail)Fish and chips met tartaarsaus

Fish and chips met tartaarsaus

1u 5m
18
-
3.9K
Recepten

Fish and chips met tartaarsaus

Aan de overkant van het Kanaal zijn ze er dol op. Krokant gefrituurde stukjes vis met dikke onregelmatige frieten erbij. Gebruik voor de bereiding liever geen kabeljauw. Met een goedkopere witte seizoensvis smaken de fish & chips minstens zo goed. Een Brit druppelt al graag eens wat azijn over deze snelle hap, maar volgens Jeroen zullen Vlamingen er meer plezier aan beleven wanneer er een rijkelijke tartaarsaus bij geserveerd wordt.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 5m
Ingrediënten18
Beoordeling-
Aantal likes3.9K

Ingrediënten

4 personen
Witte vissen
800 g
Gist
20 g
Suiker
2 tl
Pilsbier
0,2 l
Natuurazijn
1 el
Natuurazijn
1 scheutje
Patisseriebloem
200 g
Zout
2 snuifjes
Zout
Frietaardappelen
800 g
Mayonaise
3 el
Augurken
8
Kappertjes
1 el
Dragon
Peterselie
Bieslook
0,25 bosjes
Kervel
1
Peper
Tuinkers
Eieren
2

Benodigdheden

Een friteuse met bijvoorbeeld arachideolie, keukenpapier, waterkoker

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De 'fish'

800 g witte vissen, 20 g gist, 2 tl suiker, 0,2 l pilsbier, 1 el natuurazijn, 200 g patisseriebloem, 1 snuifje zout
1
Neem een mengschaal en verbrokkel er de verse gist in.
2
Schenk het bier erbij en roer met de garde tot de brokjes gist opgelost zijn.
3
Voeg de suiker en een scheutje azijn toe. De bloem komt als volgende aan de beurt. Meng alles tot een beslag dat de dikte heeft van een lichte bechamelsaus.
4
Voeg nu pas een snuifje zout toe en meng met de garde. Zet het beslag zo’n 20 minuten opzij, op een warme tochtvrije plek. Dan kan de gist z’n werk doen. Dat zie je wanneer een kleine bellen in het beslag verschijnen.
5
Controleer de vis, zodat er geen graten in zitten. Dep de vis droog met wat keukenpapier. Het is niet nodig om bv. kabeljauw te gebruiken. Vraag de visboer naar een waardig (en goedkoper) alternatief.
6
Snij de visfilets in kleinere porties van ongeveer 50 tot 70 g per stuk.

De 'chips'

800 g frietaardappelen, zout
7
Schil de aardappelen en snij ze in extra dikke frieten. Het hoeven geen perfecte ‘balkjes’ te zijn. Probeer er wel op te letten dat alle stukjes patat ongeveer even breed zijn.
8
Breng water aan de kook in een pot. Hierin kan je de ‘chips’ pocheren. Dat vervangt de beruchte eerste bakbeurt van onze Belgische friet vervangt.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
9
Pocheer de dikke frieten gedurende zo’n 5 minuten. Giet het kookvocht weg en laat de ‘chips’ schrikken onder koud stromend water. Zo’n gepocheerde ‘chip’ moet beetgaar zijn.
10
Leg de afgekoelde stukjes aardappel op een schone keukenhanddoek, laat ze uitlekken en dep ze droog.

De tartaarsaus

3 el mayonaise, 8 augurken, 1 el kappertjes, dragon, peterselie, 0,25 bosjes Bieslook, 1 kervel, 1 scheutje natuurazijn, 1 snuifje zout, peper, 2 eieren
11
Kook de eieren hard in een pannetje water. Reken een kooktijd van zo’n 10 minuten. Koel de eieren nadien in koud water, tot ze tot in de kern zijn afgekoeld.
12
Hak intussen de zure augurkjes in zeer fijne stukjes. Zet ook het mes in de kappertjes.
13
Neem een mengschaal en doe er de zure stukjes groen in.
14
Verwijder de steeltjes van de peterselie en hak de blaadjes zo fijn mogelijk. Gebruik naar keuze krulpeterselie of bladpeterselie.
15
Hak tenslotte de dragon en de bieslook superfijn en doe alle verse kruiden in de mengschaal. Wie kervel bij de hand heeft, kan er ook wat van gebruiken.
16
Pel de eieren en plet ze fijn met een vork. Meng de brokjes ei onder de kruiden.
17
Schep een paar lepels mayonaise bij de garnituur voor de tartaarsaus. Roer en beslis nadien of er extra mayonaise nodig is. De saus hoort rijkelijk te zijn, en niet te vet.
18
Proef en kruid de tartaarsaus met wat zout, peper van de molen en een scheutje natuurazijn.
19
Zet de pot met saus koel. De saus smaakt het lekkerst als je ze fris serveert.

De afwerking

tuinkers
20
Verhit het vet in de friteuse op 180°C.
21
Kruid de lapjes vis met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
22
Wentel de blokjes vis één voor één in het beslag en laat ze rustig zakken in de hete olie. Bak de ‘fish’ gedurende enkele minuten, tot de vis gaar is en het laagje beslag een goudbruin en krokant korstje geworden is. Met een prikvork kan je controleren of de stukjes vis gaar zijn.
23
Laat de gebakken stukken vis uitlekken op keukenpapier.
24
Geef nu de gepocheerde ‘chips’ een bakbeurt. Laat ook de goudbruine dikke frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi er naar smaak een beetje zout over.
25
Serveer de fish & chips met een flinke lepel frisse tartaarsaus. Leg er eventueel een toef pittige tuinkers bij.
1
Neem een mengschaal en verbrokkel er de verse gist in.
2
Schenk het bier erbij en roer met de garde tot de brokjes gist opgelost zijn.

Instructies

De 'fish'

800 g witte vissen, 20 g gist, 2 tl suiker, 0,2 l pilsbier, 1 el natuurazijn, 200 g patisseriebloem, 1 snuifje zout
1
Neem een mengschaal en verbrokkel er de verse gist in.
2
Schenk het bier erbij en roer met de garde tot de brokjes gist opgelost zijn.
3
Voeg de suiker en een scheutje azijn toe. De bloem komt als volgende aan de beurt. Meng alles tot een beslag dat de dikte heeft van een lichte bechamelsaus.
4
Voeg nu pas een snuifje zout toe en meng met de garde. Zet het beslag zo’n 20 minuten opzij, op een warme tochtvrije plek. Dan kan de gist z’n werk doen. Dat zie je wanneer een kleine bellen in het beslag verschijnen.
5
Controleer de vis, zodat er geen graten in zitten. Dep de vis droog met wat keukenpapier. Het is niet nodig om bv. kabeljauw te gebruiken. Vraag de visboer naar een waardig (en goedkoper) alternatief.
6
Snij de visfilets in kleinere porties van ongeveer 50 tot 70 g per stuk.

De 'chips'

800 g frietaardappelen, zout
7
Schil de aardappelen en snij ze in extra dikke frieten. Het hoeven geen perfecte ‘balkjes’ te zijn. Probeer er wel op te letten dat alle stukjes patat ongeveer even breed zijn.
8
Breng water aan de kook in een pot. Hierin kan je de ‘chips’ pocheren. Dat vervangt de beruchte eerste bakbeurt van onze Belgische friet vervangt.
Advertentie
Quooker kraan (thumbnail)Quooker kraan
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
9
Pocheer de dikke frieten gedurende zo’n 5 minuten. Giet het kookvocht weg en laat de ‘chips’ schrikken onder koud stromend water. Zo’n gepocheerde ‘chip’ moet beetgaar zijn.
10
Leg de afgekoelde stukjes aardappel op een schone keukenhanddoek, laat ze uitlekken en dep ze droog.

De tartaarsaus

3 el mayonaise, 8 augurken, 1 el kappertjes, dragon, peterselie, 0,25 bosjes Bieslook, 1 kervel, 1 scheutje natuurazijn, 1 snuifje zout, peper, 2 eieren
11
Kook de eieren hard in een pannetje water. Reken een kooktijd van zo’n 10 minuten. Koel de eieren nadien in koud water, tot ze tot in de kern zijn afgekoeld.
12
Hak intussen de zure augurkjes in zeer fijne stukjes. Zet ook het mes in de kappertjes.
13
Neem een mengschaal en doe er de zure stukjes groen in.
14
Verwijder de steeltjes van de peterselie en hak de blaadjes zo fijn mogelijk. Gebruik naar keuze krulpeterselie of bladpeterselie.
15
Hak tenslotte de dragon en de bieslook superfijn en doe alle verse kruiden in de mengschaal. Wie kervel bij de hand heeft, kan er ook wat van gebruiken.
16
Pel de eieren en plet ze fijn met een vork. Meng de brokjes ei onder de kruiden.
17
Schep een paar lepels mayonaise bij de garnituur voor de tartaarsaus. Roer en beslis nadien of er extra mayonaise nodig is. De saus hoort rijkelijk te zijn, en niet te vet.
18
Proef en kruid de tartaarsaus met wat zout, peper van de molen en een scheutje natuurazijn.
19
Zet de pot met saus koel. De saus smaakt het lekkerst als je ze fris serveert.

De afwerking

tuinkers
20
Verhit het vet in de friteuse op 180°C.
21
Kruid de lapjes vis met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
22
Wentel de blokjes vis één voor één in het beslag en laat ze rustig zakken in de hete olie. Bak de ‘fish’ gedurende enkele minuten, tot de vis gaar is en het laagje beslag een goudbruin en krokant korstje geworden is. Met een prikvork kan je controleren of de stukjes vis gaar zijn.
23
Laat de gebakken stukken vis uitlekken op keukenpapier.
24
Geef nu de gepocheerde ‘chips’ een bakbeurt. Laat ook de goudbruine dikke frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi er naar smaak een beetje zout over.
25
Serveer de fish & chips met een flinke lepel frisse tartaarsaus. Leg er eventueel een toef pittige tuinkers bij.
1
Neem een mengschaal en verbrokkel er de verse gist in.
2
Schenk het bier erbij en roer met de garde tot de brokjes gist opgelost zijn.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Fish and chips met tartaarsaus (thumbnail)Fish and chips met tartaarsaus
4 personen
1u 5m
Ingrediënten
Witte vissen
800 g
Gist
20 g
Suiker
2 tl
Pilsbier
0,2 l
Natuurazijn
1 el
Natuurazijn
1 scheutje
Patisseriebloem
200 g
Zout
2 snuifjes
Zout
Frietaardappelen
800 g
Mayonaise
3 el
Augurken
8
Kappertjes
1 el
Dragon
Peterselie
Bieslook
0,25 bosjes
Kervel
1
Peper
Tuinkers
Eieren
2

Fish and chips met tartaarsaus

Aan de overkant van het Kanaal zijn ze er dol op. Krokant gefrituurde stukjes vis met dikke onregelmatige frieten erbij. Gebruik voor de bereiding liever geen kabeljauw. Met een goedkopere witte seizoensvis smaken de fish & chips minstens zo goed. Een Brit druppelt al graag eens wat azijn over deze snelle hap, maar volgens Jeroen zullen Vlamingen er meer plezier aan beleven wanneer er een rijkelijke tartaarsaus bij geserveerd wordt.
Instructies

De 'fish'

800 g witte vissen, 20 g gist, 2 tl suiker, 0,2 l pilsbier, 1 el natuurazijn, 200 g patisseriebloem, 1 snuifje zout
1
Neem een mengschaal en verbrokkel er de verse gist in.
2
Schenk het bier erbij en roer met de garde tot de brokjes gist opgelost zijn.
3
Voeg de suiker en een scheutje azijn toe. De bloem komt als volgende aan de beurt. Meng alles tot een beslag dat de dikte heeft van een lichte bechamelsaus.
4
Voeg nu pas een snuifje zout toe en meng met de garde. Zet het beslag zo’n 20 minuten opzij, op een warme tochtvrije plek. Dan kan de gist z’n werk doen. Dat zie je wanneer een kleine bellen in het beslag verschijnen.
5
Controleer de vis, zodat er geen graten in zitten. Dep de vis droog met wat keukenpapier. Het is niet nodig om bv. kabeljauw te gebruiken. Vraag de visboer naar een waardig (en goedkoper) alternatief.
6
Snij de visfilets in kleinere porties van ongeveer 50 tot 70 g per stuk.

De 'chips'

800 g frietaardappelen, zout
7
Schil de aardappelen en snij ze in extra dikke frieten. Het hoeven geen perfecte ‘balkjes’ te zijn. Probeer er wel op te letten dat alle stukjes patat ongeveer even breed zijn.
8
Breng water aan de kook in een pot. Hierin kan je de ‘chips’ pocheren. Dat vervangt de beruchte eerste bakbeurt van onze Belgische friet vervangt.
9
Pocheer de dikke frieten gedurende zo’n 5 minuten. Giet het kookvocht weg en laat de ‘chips’ schrikken onder koud stromend water. Zo’n gepocheerde ‘chip’ moet beetgaar zijn.
10
Leg de afgekoelde stukjes aardappel op een schone keukenhanddoek, laat ze uitlekken en dep ze droog.

De tartaarsaus

3 el mayonaise, 8 augurken, 1 el kappertjes, dragon, peterselie, 0,25 bosjes Bieslook, 1 kervel, 1 scheutje natuurazijn, 1 snuifje zout, peper, 2 eieren
11
Kook de eieren hard in een pannetje water. Reken een kooktijd van zo’n 10 minuten. Koel de eieren nadien in koud water, tot ze tot in de kern zijn afgekoeld.
12
Hak intussen de zure augurkjes in zeer fijne stukjes. Zet ook het mes in de kappertjes.
13
Neem een mengschaal en doe er de zure stukjes groen in.
14
Verwijder de steeltjes van de peterselie en hak de blaadjes zo fijn mogelijk. Gebruik naar keuze krulpeterselie of bladpeterselie.
15
Hak tenslotte de dragon en de bieslook superfijn en doe alle verse kruiden in de mengschaal. Wie kervel bij de hand heeft, kan er ook wat van gebruiken.
16
Pel de eieren en plet ze fijn met een vork. Meng de brokjes ei onder de kruiden.
17
Schep een paar lepels mayonaise bij de garnituur voor de tartaarsaus. Roer en beslis nadien of er extra mayonaise nodig is. De saus hoort rijkelijk te zijn, en niet te vet.
18
Proef en kruid de tartaarsaus met wat zout, peper van de molen en een scheutje natuurazijn.
19
Zet de pot met saus koel. De saus smaakt het lekkerst als je ze fris serveert.

De afwerking

tuinkers
20
Verhit het vet in de friteuse op 180°C.
21
Kruid de lapjes vis met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
22
Wentel de blokjes vis één voor één in het beslag en laat ze rustig zakken in de hete olie. Bak de ‘fish’ gedurende enkele minuten, tot de vis gaar is en het laagje beslag een goudbruin en krokant korstje geworden is. Met een prikvork kan je controleren of de stukjes vis gaar zijn.
23
Laat de gebakken stukken vis uitlekken op keukenpapier.
24
Geef nu de gepocheerde ‘chips’ een bakbeurt. Laat ook de goudbruine dikke frieten uitlekken op keukenpapier. Strooi er naar smaak een beetje zout over.
25
Serveer de fish & chips met een flinke lepel frisse tartaarsaus. Leg er eventueel een toef pittige tuinkers bij.