Waldorfsalade met venkel, haring en pumpernickel
Waldorfsalade met venkel, haring en pumpernickel
Waldorfsalade met venkel, haring en pumpernickel
Waldorfsalade met venkel, haring en pumpernickel
Ingrediënten
4 personen
Ijsblokjes
Venkel
1
Zout
Boter
Pompernikkel
2 sneetjes
Graanmosterd
3 tl
Appelazijn
1 scheutje
Water
1 scheutje
Arachideolie
0,1 l
Yoghurt
2 el
Peper
Dille
Groene appels
2
Groene selder
2 stengel
Rucola
100 g
Babyspinazie
100 g
Rode uien
0,5
Walnoten
100 g
Tuinkers
1 een bakje
Haringen
200 g
Eierdooiers
3
Benodigdheden
Staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
ijsblokjes
1
Vul een grote kom met ijsblokken en water.
1 venkel
2
Snijd de venkel in fijne slierten op de mandoline en bewaar in het ijswater.
zout, boter, 2 sneetjes Pompernikkel
3
Smelt een flinke klont boter in een pan. Verkruimel het brood met je vingers en bak de kleine stukjes brood krokant in de hete boter. Laat afkoelen en uitlekken op een vel keukenpapier. Strooi er een snuifje zout over.
3 tl graanmosterd, 1 scheutje appelazijn, 1 scheutje Water, 3 eierdooiers
4
Doe voor de dressing het eigeel in een maatbeker. Voeg de graanmosterd, de appelazijn en een klein scheutje water toe. Zet de mixer erin.
0,1 l arachideolie
5
Giet de neutrale olie er in een straaltje bij terwijl je op en neer beweegt met de staafmixer. Blijf mixen tot je een gebonden saus hebt.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
2 el Yoghurt
6
Voeg de yoghurt toe en mix opnieuw. De dressing zal terug iets lopender worden.
zout, peper, dille
7
Voeg zout, peper en fijngesneden dille toe. Meng de kruiden met een lepel door de dressing.
2 groene appels
8
Schil de appels en snijd in brunoise (kleine blokjes). Meng er een lepel van de dressing onder om te voorkomen dat de stukjes appel verkleuren.
2 stengel groene selder
9
Spoel de selder onder koud stromend water. Verwijder de draden. Snijd de stengels in fijne stukjes. Doe bij de appel.
100 g Rucola, 100 g babyspinazie
10
Spoel de rucola en de jonge spinazieblaadjes. Laat uitlekken in een vergiet.
0,5 rode uien, 100 g Walnoten
11
Snipper de rode ui fijn en hak de walnoten grof. Voeg ze ook toe en meng alles onder elkaar met een paar lepels extra dressing.
1 een bakje tuinkers, zout, peper
12
Neem de krokante venkel erbij. Leg ze onderaan in een ruime slakom. Vul de salade aan met de rucola, jonge spinazie en wat tuinkers. Breng op smaak met een lepel dressing, zout en peper, en meng voorzichtig onder elkaar.
200 g haringen
13
Snijd de haring in hapklare stukken.
14
Tijd om te serveren. Begin met een hoopje venkelsalade. Schep daar de mengeling van selder en appel bij. Schik de gerookte haring erbovenop en werk af met de crumble van pumpernickel.
ijsblokjes
1
Vul een grote kom met ijsblokken en water.
1 venkel
2
Snijd de venkel in fijne slierten op de mandoline en bewaar in het ijswater.
zout, boter, 2 sneetjes Pompernikkel
3
Smelt een flinke klont boter in een pan. Verkruimel het brood met je vingers en bak de kleine stukjes brood krokant in de hete boter. Laat afkoelen en uitlekken op een vel keukenpapier. Strooi er een snuifje zout over.
3 tl graanmosterd, 1 scheutje appelazijn, 1 scheutje Water, 3 eierdooiers
4
Doe voor de dressing het eigeel in een maatbeker. Voeg de graanmosterd, de appelazijn en een klein scheutje water toe. Zet de mixer erin.
0,1 l arachideolie
5
Giet de neutrale olie er in een straaltje bij terwijl je op en neer beweegt met de staafmixer. Blijf mixen tot je een gebonden saus hebt.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
2 el Yoghurt
6
Voeg de yoghurt toe en mix opnieuw. De dressing zal terug iets lopender worden.
zout, peper, dille
7
Voeg zout, peper en fijngesneden dille toe. Meng de kruiden met een lepel door de dressing.
2 groene appels
8
Schil de appels en snijd in brunoise (kleine blokjes). Meng er een lepel van de dressing onder om te voorkomen dat de stukjes appel verkleuren.
2 stengel groene selder
9
Spoel de selder onder koud stromend water. Verwijder de draden. Snijd de stengels in fijne stukjes. Doe bij de appel.
100 g Rucola, 100 g babyspinazie
10
Spoel de rucola en de jonge spinazieblaadjes. Laat uitlekken in een vergiet.
0,5 rode uien, 100 g Walnoten
11
Snipper de rode ui fijn en hak de walnoten grof. Voeg ze ook toe en meng alles onder elkaar met een paar lepels extra dressing.
1 een bakje tuinkers, zout, peper
12
Neem de krokante venkel erbij. Leg ze onderaan in een ruime slakom. Vul de salade aan met de rucola, jonge spinazie en wat tuinkers. Breng op smaak met een lepel dressing, zout en peper, en meng voorzichtig onder elkaar.
200 g haringen
13
Snijd de haring in hapklare stukken.
14
Tijd om te serveren. Begin met een hoopje venkelsalade. Schep daar de mengeling van selder en appel bij. Schik de gerookte haring erbovenop en werk af met de crumble van pumpernickel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Ijsblokjes
Venkel
1
Zout
Boter
Pompernikkel
2 sneetjes
Graanmosterd
3 tl
Appelazijn
1 scheutje
Water
1 scheutje
Arachideolie
0,1 l
Yoghurt
2 el
Peper
Dille
Groene appels
2
Groene selder
2 stengel
Rucola
100 g
Babyspinazie
100 g
Rode uien
0,5
Walnoten
100 g
Tuinkers
1 een bakje
Haringen
200 g
Eierdooiers
3
Waldorfsalade met venkel, haring en pumpernickel
Deze wereldberoemde salade is een stukje culinair erfgoed uit het legendarische Waldorf-Astoria hotel in New York. Selder, groene appel en walnoten kunnen absoluut niet ontbreken. Jeroen voegt aan zijn versie ook venkel en opgelegde haring met rode ui. Wat krokant gebakken pumpernickel of zuurdesembrood erbij en je hebt een heerlijke lunch.Instructies
ijsblokjes
1
Vul een grote kom met ijsblokken en water.
1 venkel
2
Snijd de venkel in fijne slierten op de mandoline en bewaar in het ijswater.
zout, boter, 2 sneetjes Pompernikkel
3
Smelt een flinke klont boter in een pan. Verkruimel het brood met je vingers en bak de kleine stukjes brood krokant in de hete boter. Laat afkoelen en uitlekken op een vel keukenpapier. Strooi er een snuifje zout over.
3 tl graanmosterd, 1 scheutje appelazijn, 1 scheutje Water, 3 eierdooiers
4
Doe voor de dressing het eigeel in een maatbeker. Voeg de graanmosterd, de appelazijn en een klein scheutje water toe. Zet de mixer erin.
0,1 l arachideolie
5
Giet de neutrale olie er in een straaltje bij terwijl je op en neer beweegt met de staafmixer. Blijf mixen tot je een gebonden saus hebt.
2 el Yoghurt
6
Voeg de yoghurt toe en mix opnieuw. De dressing zal terug iets lopender worden.
zout, peper, dille
7
Voeg zout, peper en fijngesneden dille toe. Meng de kruiden met een lepel door de dressing.
2 groene appels
8
Schil de appels en snijd in brunoise (kleine blokjes). Meng er een lepel van de dressing onder om te voorkomen dat de stukjes appel verkleuren.
2 stengel groene selder
9
Spoel de selder onder koud stromend water. Verwijder de draden. Snijd de stengels in fijne stukjes. Doe bij de appel.
100 g Rucola, 100 g babyspinazie
10
Spoel de rucola en de jonge spinazieblaadjes. Laat uitlekken in een vergiet.
0,5 rode uien, 100 g Walnoten
11
Snipper de rode ui fijn en hak de walnoten grof. Voeg ze ook toe en meng alles onder elkaar met een paar lepels extra dressing.
1 een bakje tuinkers, zout, peper
12
Neem de krokante venkel erbij. Leg ze onderaan in een ruime slakom. Vul de salade aan met de rucola, jonge spinazie en wat tuinkers. Breng op smaak met een lepel dressing, zout en peper, en meng voorzichtig onder elkaar.
200 g haringen
13
Snijd de haring in hapklare stukken.
14
Tijd om te serveren. Begin met een hoopje venkelsalade. Schep daar de mengeling van selder en appel bij. Schik de gerookte haring erbovenop en werk af met de crumble van pumpernickel.