Chocolademadeleines met glühwein
Chocolademadeleines met glühwein
Chocolademadeleines met glühwein
Chocolademadeleines met glühwein
Ingrediënten
4 personen
Boter
120 g
Bakpoeder
4 g
Cacaopoeder
25 g
Suiker
125 g
Vanillestokje
1
Eieren
3
Bloem
100 g
Rode wijn
7 dl
Sinaasappel
1
Citroen
1
Kaneelstokjes
2
Kruidnagels
3
Laurier
2 blaadje
Bruine suiker
200 g
Cognac
0,05 l
Water
2 dl
Mandarijnen
3
Benodigdheden
Een keukenweegschaal, een keukenmachine met k menghulpstuk, een plastic spuitzak, bakvorm en voor madeleines anti aanbak of siliconen, een dunschiller, evt een fruitpers
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Chocolademadeleintjes
120 g boter, 4 g bakpoeder, 25 g cacaopoeder, 125 g suiker, 1 vanillestokje, 3 eieren, 100 g bloem
1
Laat de boter vooraf op kamertemperatuur komen. Zo kan je ze heel gemakkelijk verwerken in het koekjesdeeg. Heb je minder tijd, smelt de boter dan in een pan op een zeer zacht vuur.
2
Verwarm de oven voor tot 170°C.
3
Verzamel alle droge ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de zelfrijzende bloem en voeg nog wat bakpoeder toe.
4
Doe er ook het cacaopoeder bij en de kristalsuiker.
5
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap de zwarte zaadjes uit de peul. Doe ze in de pot met droge ingrediënten die je in de keukenmachine plaatst.
6
Gebruik het K-hulpstuk voor beslag om alles te mengen op een matige snelheid. Laat de machine draaien en voeg de eieren één voor één toe.
7
Schenk de gesmolten boter in een straaltje bij het mengsel. Laat de machine 2 minuten draaien op iets hogere snelheid tot je een egaal koekjesdeeg krijgt.
8
Neem je koekjesvorm voor madeleines erbij. Spatel het deeg in een (plastic) spuitzak. Knip de top eraf en vul elke uitsparing in de koekjesvorm met een toef koekjesdeeg.
9
Schuif de madeleines in de oven van 170°C en bak ze gedurende zo’n 15 minuten.
10
Serveer de madeleines gerust warm.
Glühwein
7 dl rode wijn, 1 sinaasappel, 1 citroen, 2 kaneelstokjes, 3 kruidnagels, 2 blaadje laurier, 200 g bruine suiker, 0,05 l cognac, 2 dl Water, 3 mandarijnen
11
Kies bij voorkeur voor onbehandeld citrusfruit. Spoel de vruchten vooraf schoon.
12
Kies een budgetvriendelijke rode wijn die bij je persoonlijke smaak aansluit. Kies gerust voor een krachtige wijn.
13
Schenk de rode wijn in een kookpot en verwarm hem op een matig vuur. Laat de wijn niet koken, want de alcohol dampt al snel weg vanaf een kleine 80°C.
14
Halveer de sinaasappel en pers het sap bij de wijn.
15
Snij met een dunschiller de oranje schil van de helft van de mandarijntjes. Doe de dunne lapjes schil in de wijn.
16
Voeg op identieke manier de zeste van de citroen toe.
17
Knijp het sap van de mandarijntjes en de citroen in de rode wijn. Voeg de laurierblaadjes, de kaneelstokjes en de kruidnagels toe.
18
Schep de bruine suiker in de warme wijn en roer even.
19
Schenk er tenslotte het water bij én een glaasje cognac.
20
Laat de wijn voldoende heet worden op een zacht vuur (maar blijf weg van het kookpunt van 100°C) en serveer.
Chocolademadeleintjes
120 g boter, 4 g bakpoeder, 25 g cacaopoeder, 125 g suiker, 1 vanillestokje, 3 eieren, 100 g bloem
1
Laat de boter vooraf op kamertemperatuur komen. Zo kan je ze heel gemakkelijk verwerken in het koekjesdeeg. Heb je minder tijd, smelt de boter dan in een pan op een zeer zacht vuur.
2
Verwarm de oven voor tot 170°C.
3
Verzamel alle droge ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de zelfrijzende bloem en voeg nog wat bakpoeder toe.
4
Doe er ook het cacaopoeder bij en de kristalsuiker.
5
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap de zwarte zaadjes uit de peul. Doe ze in de pot met droge ingrediënten die je in de keukenmachine plaatst.
6
Gebruik het K-hulpstuk voor beslag om alles te mengen op een matige snelheid. Laat de machine draaien en voeg de eieren één voor één toe.
7
Schenk de gesmolten boter in een straaltje bij het mengsel. Laat de machine 2 minuten draaien op iets hogere snelheid tot je een egaal koekjesdeeg krijgt.
8
Neem je koekjesvorm voor madeleines erbij. Spatel het deeg in een (plastic) spuitzak. Knip de top eraf en vul elke uitsparing in de koekjesvorm met een toef koekjesdeeg.
9
Schuif de madeleines in de oven van 170°C en bak ze gedurende zo’n 15 minuten.
10
Serveer de madeleines gerust warm.
Glühwein
7 dl rode wijn, 1 sinaasappel, 1 citroen, 2 kaneelstokjes, 3 kruidnagels, 2 blaadje laurier, 200 g bruine suiker, 0,05 l cognac, 2 dl Water, 3 mandarijnen
11
Kies bij voorkeur voor onbehandeld citrusfruit. Spoel de vruchten vooraf schoon.
12
Kies een budgetvriendelijke rode wijn die bij je persoonlijke smaak aansluit. Kies gerust voor een krachtige wijn.
13
Schenk de rode wijn in een kookpot en verwarm hem op een matig vuur. Laat de wijn niet koken, want de alcohol dampt al snel weg vanaf een kleine 80°C.
14
Halveer de sinaasappel en pers het sap bij de wijn.
15
Snij met een dunschiller de oranje schil van de helft van de mandarijntjes. Doe de dunne lapjes schil in de wijn.
16
Voeg op identieke manier de zeste van de citroen toe.
17
Knijp het sap van de mandarijntjes en de citroen in de rode wijn. Voeg de laurierblaadjes, de kaneelstokjes en de kruidnagels toe.
18
Schep de bruine suiker in de warme wijn en roer even.
19
Schenk er tenslotte het water bij én een glaasje cognac.
20
Laat de wijn voldoende heet worden op een zacht vuur (maar blijf weg van het kookpunt van 100°C) en serveer.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
55m
Ingrediënten
Boter
120 g
Bakpoeder
4 g
Cacaopoeder
25 g
Suiker
125 g
Vanillestokje
1
Eieren
3
Bloem
100 g
Rode wijn
7 dl
Sinaasappel
1
Citroen
1
Kaneelstokjes
2
Kruidnagels
3
Laurier
2 blaadje
Bruine suiker
200 g
Cognac
0,05 l
Water
2 dl
Mandarijnen
3
Chocolademadeleines met glühwein
Hoewel de winter het voorlopig niet te bont maakt, blijft koekjes bakken een prettige indoor-activiteit tijdens de koudere maanden. En een dampende kruidige glühwein is in geen geval voorbehouden aan de kerstdagen. Die doet nu nog evenveel deugd als met een versierde spar in de buurt.Instructies
Chocolademadeleintjes
120 g boter, 4 g bakpoeder, 25 g cacaopoeder, 125 g suiker, 1 vanillestokje, 3 eieren, 100 g bloem
1
Laat de boter vooraf op kamertemperatuur komen. Zo kan je ze heel gemakkelijk verwerken in het koekjesdeeg. Heb je minder tijd, smelt de boter dan in een pan op een zeer zacht vuur.
2
Verwarm de oven voor tot 170°C.
3
Verzamel alle droge ingrediënten in de mengkom van de keukenmachine. Weeg de zelfrijzende bloem en voeg nog wat bakpoeder toe.
4
Doe er ook het cacaopoeder bij en de kristalsuiker.
5
Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap de zwarte zaadjes uit de peul. Doe ze in de pot met droge ingrediënten die je in de keukenmachine plaatst.
6
Gebruik het K-hulpstuk voor beslag om alles te mengen op een matige snelheid. Laat de machine draaien en voeg de eieren één voor één toe.
7
Schenk de gesmolten boter in een straaltje bij het mengsel. Laat de machine 2 minuten draaien op iets hogere snelheid tot je een egaal koekjesdeeg krijgt.
8
Neem je koekjesvorm voor madeleines erbij. Spatel het deeg in een (plastic) spuitzak. Knip de top eraf en vul elke uitsparing in de koekjesvorm met een toef koekjesdeeg.
9
Schuif de madeleines in de oven van 170°C en bak ze gedurende zo’n 15 minuten.
10
Serveer de madeleines gerust warm.
Glühwein
7 dl rode wijn, 1 sinaasappel, 1 citroen, 2 kaneelstokjes, 3 kruidnagels, 2 blaadje laurier, 200 g bruine suiker, 0,05 l cognac, 2 dl Water, 3 mandarijnen
11
Kies bij voorkeur voor onbehandeld citrusfruit. Spoel de vruchten vooraf schoon.
12
Kies een budgetvriendelijke rode wijn die bij je persoonlijke smaak aansluit. Kies gerust voor een krachtige wijn.
13
Schenk de rode wijn in een kookpot en verwarm hem op een matig vuur. Laat de wijn niet koken, want de alcohol dampt al snel weg vanaf een kleine 80°C.
14
Halveer de sinaasappel en pers het sap bij de wijn.
15
Snij met een dunschiller de oranje schil van de helft van de mandarijntjes. Doe de dunne lapjes schil in de wijn.
16
Voeg op identieke manier de zeste van de citroen toe.
17
Knijp het sap van de mandarijntjes en de citroen in de rode wijn. Voeg de laurierblaadjes, de kaneelstokjes en de kruidnagels toe.
18
Schep de bruine suiker in de warme wijn en roer even.
19
Schenk er tenslotte het water bij én een glaasje cognac.
20
Laat de wijn voldoende heet worden op een zacht vuur (maar blijf weg van het kookpunt van 100°C) en serveer.