Rozijnenkoekjes
Rozijnenkoekjes
Rozijnenkoekjes
Rozijnenkoekjes
Ingrediënten
4 personen
Boter
80 g
Patisseriebloem
300 g
Gist
10 g
Melk
0,1 l
Ahornsiroop
2 el
Zout
0,5 tl
Suiker
50 g
Bruine rum
1 scheutje
Kaneelpoeder
1 tl
Rozijnen
50 g
Ei
1
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor het koekjesdeeg
50 g rozijnen, 1 scheutje bruine rum
1
Laat de rozijnen weken in een scheutje bruine rum of cognac. Dit kan je gerust een uurtje op voorhand doen.
2
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
3
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig om het beste resultaat te verkrijgen.
0,1 l melk, 1 ei, 10 g gist
4
Neem de mengbeker en doe er de melk in, samen met het ei en de verbrokkelde gist. Kluts alles tot de gist oplost.
25 g boter
5
Smelt een deel van de boter (het deel voor het koekjesdeeg) op een zeer zacht vuur.
300 g patisseriebloem, 0,5 tl zout
6
Doe de bloem en het zout in de mengbeker van de keukenmachine.
7
Plaats de beker op de machine en laat ze draaien op matige snelheid. Schenk er het mengsel van melk, gist en ei bij. Verhoog nadien de snelheid.
8
Schenk er de gesmolten boter bij en laat de machine draaien tot je mooie bol deeg krijgt.
9
Haal het deeg uit de machine en kneed het nog even met de hand.
10
Neem een kom, en vet de binnenzijde in met wat boter. Leg de bol deeg erin en dek de kom af met een vel vershoudfolie. Laat het deeg 30 tot 40 minuten rijzen.
11
Intussen kan je de vulling voor de koekjes maken.
Voor de vulling
55 g boter, 50 g suiker, 1 tl kaneelpoeder
12
Doe de malse boter in een mengschaal en meng er de bruine suiker en het kaneelpoeder onder. Dit lukt het best met een vork. (Gebruik een hoeveelheid kaneel naar persoonlijke smaak.)
13
Strooi wat bloem op het werkvlak en kneed het gerezen deeg kort. Gebruik de deegrol om het uit te rollen tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Snij de lap deeg bij tot een grote rechthoek.
14
Smeer de koekjesvulling uit over het deeg, en strooi er vervolgens de rozijnen over.
15
Snij de lap deeg in twee gelijke stukken, en rol ze alletwee op. Leg de rollen koekjesdeeg een kwartiertje in de diepvriezer.
16
Snij de rollen deeg in schijven van zo’n 2 tot 3 centimeter breed. Neem de bakplaat van de oven en leg er een vel bakpapier op (of een siliconenmatje). Verdeel de koekjes over de plaat.
2 el ahornsiroop
17
Druppel over elk koekje een beetje esdoornsiroop. Laat de koekjes nog een kwartier rusten, zodat ze nog een beetje kunnen rijzen.
18
Verwarm de oven voor op 190 graden.
19
Bak de koekjes gedurende 25 tot 30 minuten in een oven van 190°C. (De exacte baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven dat je gebruikt.)
20
Laat de koekjes afkoelen, of probeer er alvast eentje lauwwarm.
Voor het koekjesdeeg
50 g rozijnen, 1 scheutje bruine rum
1
Laat de rozijnen weken in een scheutje bruine rum of cognac. Dit kan je gerust een uurtje op voorhand doen.
2
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
3
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig om het beste resultaat te verkrijgen.
0,1 l melk, 1 ei, 10 g gist
4
Neem de mengbeker en doe er de melk in, samen met het ei en de verbrokkelde gist. Kluts alles tot de gist oplost.
25 g boter
5
Smelt een deel van de boter (het deel voor het koekjesdeeg) op een zeer zacht vuur.
300 g patisseriebloem, 0,5 tl zout
6
Doe de bloem en het zout in de mengbeker van de keukenmachine.
7
Plaats de beker op de machine en laat ze draaien op matige snelheid. Schenk er het mengsel van melk, gist en ei bij. Verhoog nadien de snelheid.
8
Schenk er de gesmolten boter bij en laat de machine draaien tot je mooie bol deeg krijgt.
9
Haal het deeg uit de machine en kneed het nog even met de hand.
10
Neem een kom, en vet de binnenzijde in met wat boter. Leg de bol deeg erin en dek de kom af met een vel vershoudfolie. Laat het deeg 30 tot 40 minuten rijzen.
11
Intussen kan je de vulling voor de koekjes maken.
Voor de vulling
55 g boter, 50 g suiker, 1 tl kaneelpoeder
12
Doe de malse boter in een mengschaal en meng er de bruine suiker en het kaneelpoeder onder. Dit lukt het best met een vork. (Gebruik een hoeveelheid kaneel naar persoonlijke smaak.)
13
Strooi wat bloem op het werkvlak en kneed het gerezen deeg kort. Gebruik de deegrol om het uit te rollen tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Snij de lap deeg bij tot een grote rechthoek.
14
Smeer de koekjesvulling uit over het deeg, en strooi er vervolgens de rozijnen over.
15
Snij de lap deeg in twee gelijke stukken, en rol ze alletwee op. Leg de rollen koekjesdeeg een kwartiertje in de diepvriezer.
16
Snij de rollen deeg in schijven van zo’n 2 tot 3 centimeter breed. Neem de bakplaat van de oven en leg er een vel bakpapier op (of een siliconenmatje). Verdeel de koekjes over de plaat.
2 el ahornsiroop
17
Druppel over elk koekje een beetje esdoornsiroop. Laat de koekjes nog een kwartier rusten, zodat ze nog een beetje kunnen rijzen.
18
Verwarm de oven voor op 190 graden.
19
Bak de koekjes gedurende 25 tot 30 minuten in een oven van 190°C. (De exacte baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven dat je gebruikt.)
20
Laat de koekjes afkoelen, of probeer er alvast eentje lauwwarm.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 50m
Ingrediënten
Boter
80 g
Patisseriebloem
300 g
Gist
10 g
Melk
0,1 l
Ahornsiroop
2 el
Zout
0,5 tl
Suiker
50 g
Bruine rum
1 scheutje
Kaneelpoeder
1 tl
Rozijnen
50 g
Ei
1
Rozijnenkoekjes
Het is niet nodig om de beste banketbakker te zijn om iets lekker in de oven te stoppen. Deze zachte rozijnenkoekjes zijn zeker het proberen waard. Jeroen maakt ze met een vulling van boter en suiker. Toegegeven, het zijn ‘bommetjes’, maar dan wel hele lekkere.Instructies
Voor het koekjesdeeg
50 g rozijnen, 1 scheutje bruine rum
1
Laat de rozijnen weken in een scheutje bruine rum of cognac. Dit kan je gerust een uurtje op voorhand doen.
2
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
3
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig om het beste resultaat te verkrijgen.
0,1 l melk, 1 ei, 10 g gist
4
Neem de mengbeker en doe er de melk in, samen met het ei en de verbrokkelde gist. Kluts alles tot de gist oplost.
25 g boter
5
Smelt een deel van de boter (het deel voor het koekjesdeeg) op een zeer zacht vuur.
300 g patisseriebloem, 0,5 tl zout
6
Doe de bloem en het zout in de mengbeker van de keukenmachine.
7
Plaats de beker op de machine en laat ze draaien op matige snelheid. Schenk er het mengsel van melk, gist en ei bij. Verhoog nadien de snelheid.
8
Schenk er de gesmolten boter bij en laat de machine draaien tot je mooie bol deeg krijgt.
9
Haal het deeg uit de machine en kneed het nog even met de hand.
10
Neem een kom, en vet de binnenzijde in met wat boter. Leg de bol deeg erin en dek de kom af met een vel vershoudfolie. Laat het deeg 30 tot 40 minuten rijzen.
11
Intussen kan je de vulling voor de koekjes maken.
Voor de vulling
55 g boter, 50 g suiker, 1 tl kaneelpoeder
12
Doe de malse boter in een mengschaal en meng er de bruine suiker en het kaneelpoeder onder. Dit lukt het best met een vork. (Gebruik een hoeveelheid kaneel naar persoonlijke smaak.)
13
Strooi wat bloem op het werkvlak en kneed het gerezen deeg kort. Gebruik de deegrol om het uit te rollen tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Snij de lap deeg bij tot een grote rechthoek.
14
Smeer de koekjesvulling uit over het deeg, en strooi er vervolgens de rozijnen over.
15
Snij de lap deeg in twee gelijke stukken, en rol ze alletwee op. Leg de rollen koekjesdeeg een kwartiertje in de diepvriezer.
16
Snij de rollen deeg in schijven van zo’n 2 tot 3 centimeter breed. Neem de bakplaat van de oven en leg er een vel bakpapier op (of een siliconenmatje). Verdeel de koekjes over de plaat.
2 el ahornsiroop
17
Druppel over elk koekje een beetje esdoornsiroop. Laat de koekjes nog een kwartier rusten, zodat ze nog een beetje kunnen rijzen.
18
Verwarm de oven voor op 190 graden.
19
Bak de koekjes gedurende 25 tot 30 minuten in een oven van 190°C. (De exacte baktijd kan afhankelijk zijn van het type oven dat je gebruikt.)
20
Laat de koekjes afkoelen, of probeer er alvast eentje lauwwarm.