Witloofsoep met ham en kaas
Witloofsoep met ham en kaas
Witloofsoep met ham en kaas
Witloofsoep met ham en kaas
Ingrediënten
4 personen
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
4 sneetjes
Groentebouillon
3 l
Ajuinen
3
Knolselders
0,5
Aardappelen
3
Witloof
11 stronken
Look
2 teentjes
Tijm
Laurier
Peper
Zout
Boter
20 g
Bloem
20 g
Melk
0,5 l
Gemalen kaas
200 g
Nootmuskaat
Citroenen
0,25
Ham
4 plakken
Sherry
1 scheutje
Room
1 scheutje
Bieslook
handvol
Benodigdheden
Staafmixer, keukentouw, een elektrische staafmixer, een ovenschaal
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De soep
3 l groentebouillon
1
Verwarm de groentebouillon op het vuur. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.
2
Smelt een klont boter in een grote soepketel.
3 ajuinen
3
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
0,5 knolselders
4
Schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Stoof mee aan.
3 aardappelen
5
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de soepketel.
7 stronken witloof
6
Snijd het witloof wat kleiner en stoof het aan met de rest van de groenten.
2 teentjes Look
7
Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen in de soepketel en laat mee stoven.
8
Giet er de warme groentebouillon over.
tijm, laurier, peper, zout
9
Bind wat tijm en laurier met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de soep. Kruid met peper en zout.
10
Zet een deksel op de soepketel en laat 30 minuten garen op een laag vuur.
11
Haal het bouquet garni uit de soep.
12
Mix de soep met een staafmixer. Kruid eventueel bij met peper en zout.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
De croque
13
Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht).
20 g boter, 20 g bloem, 0,5 l melk
14
Smelt de boter en roer er de bloem door met een garde. Giet de melk bij de roux en blijf roeren tot de saus is ingedikt.
200 g gemalen kaas, nootmuskaat, peper, zout, 0,25 citroenen
15
Doe driekwart van de gemalen kaas bij de bechamelsaus en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Knijp er de citroen bij uit.
4 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, 4 plakken ham
16
Strijk alle sneden brood in met de kaassaus. Strooi er wat extra gemalen kaas over. Leg een plak ham op twee boterhammen en bestrooi eventueel nog met wat extra gemalen kaas.
17
Leg de snee brood met kaas op de snee met kaas en ham, de kaas aan de bovenkant.
18
Leg de croques op een bakplaat. Bak ze in de voorverwarmde oven tot de mooi goudbruin zijn.
Afwerken en serveren
4 stronken witloof
19
Haal de harde kern uit het witloof en snipper het fijn. Verdeel het over soepkommen.
1 scheutje sherry, 1 scheutje Room
20
Sprenkel een scheutje sherry over het witloof en doe er een klein beetje room bij.
handvol Bieslook
21
Verdeel de soep over kommen. Werk af met wat gesnipperde bieslook of peterselie.
22
Serveer de soep met een halve croque.
De soep
3 l groentebouillon
1
Verwarm de groentebouillon op het vuur. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.
2
Smelt een klont boter in een grote soepketel.
3 ajuinen
3
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
0,5 knolselders
4
Schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Stoof mee aan.
3 aardappelen
5
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de soepketel.
7 stronken witloof
6
Snijd het witloof wat kleiner en stoof het aan met de rest van de groenten.
2 teentjes Look
7
Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen in de soepketel en laat mee stoven.
8
Giet er de warme groentebouillon over.
tijm, laurier, peper, zout
9
Bind wat tijm en laurier met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de soep. Kruid met peper en zout.
10
Zet een deksel op de soepketel en laat 30 minuten garen op een laag vuur.
11
Haal het bouquet garni uit de soep.
12
Mix de soep met een staafmixer. Kruid eventueel bij met peper en zout.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
De croque
13
Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht).
20 g boter, 20 g bloem, 0,5 l melk
14
Smelt de boter en roer er de bloem door met een garde. Giet de melk bij de roux en blijf roeren tot de saus is ingedikt.
200 g gemalen kaas, nootmuskaat, peper, zout, 0,25 citroenen
15
Doe driekwart van de gemalen kaas bij de bechamelsaus en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Knijp er de citroen bij uit.
4 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, 4 plakken ham
16
Strijk alle sneden brood in met de kaassaus. Strooi er wat extra gemalen kaas over. Leg een plak ham op twee boterhammen en bestrooi eventueel nog met wat extra gemalen kaas.
17
Leg de snee brood met kaas op de snee met kaas en ham, de kaas aan de bovenkant.
18
Leg de croques op een bakplaat. Bak ze in de voorverwarmde oven tot de mooi goudbruin zijn.
Afwerken en serveren
4 stronken witloof
19
Haal de harde kern uit het witloof en snipper het fijn. Verdeel het over soepkommen.
1 scheutje sherry, 1 scheutje Room
20
Sprenkel een scheutje sherry over het witloof en doe er een klein beetje room bij.
handvol Bieslook
21
Verdeel de soep over kommen. Werk af met wat gesnipperde bieslook of peterselie.
22
Serveer de soep met een halve croque.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Groentebouillon
3 l
Ajuinen
3
Knolselders
0,5
Aardappelen
3
Witloof
11 stronken
Look
2 teentjes
Tijm
Laurier
Peper
Zout
Boter
20 g
Bloem
20 g
Melk
0,5 l
Gemalen kaas
200 g
Nootmuskaat
Citroenen
0,25
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
4 sneetjes
Ham
4 plakken
Sherry
1 scheutje
Room
1 scheutje
Bieslook
handvol
Witloofsoep met ham en kaas
Dit is een plezierige variant op witloof met hesp en kaas in de oven. Jeroen maakt een soep van witloof en knolselder en geeft er een Franse croque monsieur bij met ham en kaassaus.Instructies
De soep
3 l groentebouillon
1
Verwarm de groentebouillon op het vuur. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.
2
Smelt een klont boter in een grote soepketel.
3 ajuinen
3
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
0,5 knolselders
4
Schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Stoof mee aan.
3 aardappelen
5
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de soepketel.
7 stronken witloof
6
Snijd het witloof wat kleiner en stoof het aan met de rest van de groenten.
2 teentjes Look
7
Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen in de soepketel en laat mee stoven.
8
Giet er de warme groentebouillon over.
tijm, laurier, peper, zout
9
Bind wat tijm en laurier met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de soep. Kruid met peper en zout.
10
Zet een deksel op de soepketel en laat 30 minuten garen op een laag vuur.
11
Haal het bouquet garni uit de soep.
12
Mix de soep met een staafmixer. Kruid eventueel bij met peper en zout.
De croque
13
Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht).
20 g boter, 20 g bloem, 0,5 l melk
14
Smelt de boter en roer er de bloem door met een garde. Giet de melk bij de roux en blijf roeren tot de saus is ingedikt.
200 g gemalen kaas, nootmuskaat, peper, zout, 0,25 citroenen
15
Doe driekwart van de gemalen kaas bij de bechamelsaus en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Knijp er de citroen bij uit.
4 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, 4 plakken ham
16
Strijk alle sneden brood in met de kaassaus. Strooi er wat extra gemalen kaas over. Leg een plak ham op twee boterhammen en bestrooi eventueel nog met wat extra gemalen kaas.
17
Leg de snee brood met kaas op de snee met kaas en ham, de kaas aan de bovenkant.
18
Leg de croques op een bakplaat. Bak ze in de voorverwarmde oven tot de mooi goudbruin zijn.
Afwerken en serveren
4 stronken witloof
19
Haal de harde kern uit het witloof en snipper het fijn. Verdeel het over soepkommen.
1 scheutje sherry, 1 scheutje Room
20
Sprenkel een scheutje sherry over het witloof en doe er een klein beetje room bij.
handvol Bieslook
21
Verdeel de soep over kommen. Werk af met wat gesnipperde bieslook of peterselie.
22
Serveer de soep met een halve croque.