Goudbrasem met bulgur, spinazie en tomaat
Goudbrasem met bulgur, spinazie en tomaat
Goudbrasem met bulgur, spinazie en tomaat
Goudbrasem met bulgur, spinazie en tomaat
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Goudbrasemfiletsop het vel (1 filet = 1/2 vis)
4
Bulgur
400 g
Groentebouillon
0,8 l
Trostomaten
500 g
Jonge spinazie
100 g
Zwarte olijvenklein, ontpit, eventueel op olie
50 g
Gepekelde citroeningemaakt
1
Basilicum
0,5 bosjes
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Yoghurt
0,2 l
Harissa
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Ontdooi een portie groentebouillon of neem de tijd om een ketel verse bouillon te koken. Het kost maar weinig moeite. Hier vind je het recept.
Bereiding
2
Verwarm de bouillon. Neem de vis alvast uit de koelkast en laat de filets op kamertemperatuur komen.
3
Weeg de nodige hoeveelheid bulgur en doe de tarwekorrels in een kookpot. Schep er een dubbele hoeveelheid bouillon bij en breng dit aan de kook op een matig vuur. Respecteer de kooktijd die op de verpakking vermeld staat en de tarwekorrels zullen alle smakelijk bouillon opzuigen en beetgaar worden.
4
Pluk de kleine trostomaten los, spoel ze even en verwijder het taaie hartje bij de steel. Snij het weg met een aardappelmesje.
5
Snij de kleine smaakvolle tomaten in kwartjes en zet ze opzij.
6
Spoel de spinazie en laat de fragiele blaadjes uitlekken.
7
Neem de visfilets en wrijf erover van de staart richting de kop. Als je nog kleine graten ontdekt, pluk ze dan weg met een keukenpincet.
8
Verhit een pan op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
9
Kruid de goudbrasem met wat peper van de molen en een beetje zout.
10
Leg de visfilets op de velkant in de sissende olie. Gebruik een paletmes of een vlakke spatel om de filets even aan te drukken. Dan krullen ze niet op.
11
Zet vuur af of neem de pan van het vuur na zo’n 5 minuten. Laat de vis in de hete pan liggen. Draai ze tussendoor even om in de hete pan. Straks zijn de filets perfect gegaard.
Het yoghurtsausje
12
Neem een mengschaal en doe er de yoghurt in. Voeg een toefje harissa toe, samen met een klein scheutje (fijne) olijfolie en een beetje zout. (bv. fleur de sel) Roer alle ingrediënten.
Afwerking
13
Snij een deel van de schil van de gepekelde citroen, en hak deze zeste in zo fijn mogelijke stukjes. (Deze Marokkaanse specialiteit vind je in speciaalzaken of exotische buurtwinkels. Je kan dit ingrediënt naar keuze ook weglaten.)
14
Doe de stukjes citroenschil in een zeer ruime mengschaal. Schep er de hete bulgur bij, onmiddellijk gevolgd door de fijne bladspinazie.
15
Roer en laat de spinazie een beetje garen door de hitte van de bulgur.
16
Voeg de stukjes tomaat toe en de kleine olijven. Voeg ook een beetje olie toe waarin de olijven zijn opgelegd, of een extra scheutje olijfolie.
17
Scheur de basilicumblaadjes fijn, roer en proef. Voeg wat peper van de molen en wat zout toe. Meng de bulgursalade.
18
Schep in elk bord een flinke portie bulgur met groenten, leg er een goudbrasemfilet bovenop. Werk de borden af met wat van de yoghurtsaus en zet de rest van de saus op de tafel.
Voorbereiding
1
Ontdooi een portie groentebouillon of neem de tijd om een ketel verse bouillon te koken. Het kost maar weinig moeite. Hier vind je het recept.
Bereiding
2
Verwarm de bouillon. Neem de vis alvast uit de koelkast en laat de filets op kamertemperatuur komen.
3
Weeg de nodige hoeveelheid bulgur en doe de tarwekorrels in een kookpot. Schep er een dubbele hoeveelheid bouillon bij en breng dit aan de kook op een matig vuur. Respecteer de kooktijd die op de verpakking vermeld staat en de tarwekorrels zullen alle smakelijk bouillon opzuigen en beetgaar worden.
4
Pluk de kleine trostomaten los, spoel ze even en verwijder het taaie hartje bij de steel. Snij het weg met een aardappelmesje.
5
Snij de kleine smaakvolle tomaten in kwartjes en zet ze opzij.
6
Spoel de spinazie en laat de fragiele blaadjes uitlekken.
7
Neem de visfilets en wrijf erover van de staart richting de kop. Als je nog kleine graten ontdekt, pluk ze dan weg met een keukenpincet.
8
Verhit een pan op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
9
Kruid de goudbrasem met wat peper van de molen en een beetje zout.
10
Leg de visfilets op de velkant in de sissende olie. Gebruik een paletmes of een vlakke spatel om de filets even aan te drukken. Dan krullen ze niet op.
11
Zet vuur af of neem de pan van het vuur na zo’n 5 minuten. Laat de vis in de hete pan liggen. Draai ze tussendoor even om in de hete pan. Straks zijn de filets perfect gegaard.
Het yoghurtsausje
12
Neem een mengschaal en doe er de yoghurt in. Voeg een toefje harissa toe, samen met een klein scheutje (fijne) olijfolie en een beetje zout. (bv. fleur de sel) Roer alle ingrediënten.
Afwerking
13
Snij een deel van de schil van de gepekelde citroen, en hak deze zeste in zo fijn mogelijke stukjes. (Deze Marokkaanse specialiteit vind je in speciaalzaken of exotische buurtwinkels. Je kan dit ingrediënt naar keuze ook weglaten.)
14
Doe de stukjes citroenschil in een zeer ruime mengschaal. Schep er de hete bulgur bij, onmiddellijk gevolgd door de fijne bladspinazie.
15
Roer en laat de spinazie een beetje garen door de hitte van de bulgur.
16
Voeg de stukjes tomaat toe en de kleine olijven. Voeg ook een beetje olie toe waarin de olijven zijn opgelegd, of een extra scheutje olijfolie.
17
Scheur de basilicumblaadjes fijn, roer en proef. Voeg wat peper van de molen en wat zout toe. Meng de bulgursalade.
18
Schep in elk bord een flinke portie bulgur met groenten, leg er een goudbrasemfilet bovenop. Werk de borden af met wat van de yoghurtsaus en zet de rest van de saus op de tafel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Goudbrasemfiletsop het vel (1 filet = 1/2 vis)
4
Bulgur
400 g
Groentebouillon
0,8 l
Trostomaten
500 g
Jonge spinazie
100 g
Zwarte olijvenklein, ontpit, eventueel op olie
50 g
Gepekelde citroeningemaakt
1
Basilicum
0,5 bosjes
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Yoghurt
0,2 l
Harissa
Goudbrasem met bulgur, spinazie en tomaat
Breng eens wat variatie in de vis die je op de tafel zet. Goudbrasem of ‘dorade royale’ is zo’n exemplaar dat je zeker eens moet uitproberen. De goudbrasem is ideaal om te bakken in de pan. Jeroen serveert de vis met een lauwwarme salade op basis van bulgur. Een super-simpel yoghurtsausje maakt het gerecht af. Hierin is een beetje harissa de smaakmaker.Instructies
Voorbereiding
1
Ontdooi een portie groentebouillon of neem de tijd om een ketel verse bouillon te koken. Het kost maar weinig moeite. Hier vind je het recept.
Bereiding
2
Verwarm de bouillon. Neem de vis alvast uit de koelkast en laat de filets op kamertemperatuur komen.
3
Weeg de nodige hoeveelheid bulgur en doe de tarwekorrels in een kookpot. Schep er een dubbele hoeveelheid bouillon bij en breng dit aan de kook op een matig vuur. Respecteer de kooktijd die op de verpakking vermeld staat en de tarwekorrels zullen alle smakelijk bouillon opzuigen en beetgaar worden.
4
Pluk de kleine trostomaten los, spoel ze even en verwijder het taaie hartje bij de steel. Snij het weg met een aardappelmesje.
5
Snij de kleine smaakvolle tomaten in kwartjes en zet ze opzij.
6
Spoel de spinazie en laat de fragiele blaadjes uitlekken.
7
Neem de visfilets en wrijf erover van de staart richting de kop. Als je nog kleine graten ontdekt, pluk ze dan weg met een keukenpincet.
8
Verhit een pan op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
9
Kruid de goudbrasem met wat peper van de molen en een beetje zout.
10
Leg de visfilets op de velkant in de sissende olie. Gebruik een paletmes of een vlakke spatel om de filets even aan te drukken. Dan krullen ze niet op.
11
Zet vuur af of neem de pan van het vuur na zo’n 5 minuten. Laat de vis in de hete pan liggen. Draai ze tussendoor even om in de hete pan. Straks zijn de filets perfect gegaard.
Het yoghurtsausje
12
Neem een mengschaal en doe er de yoghurt in. Voeg een toefje harissa toe, samen met een klein scheutje (fijne) olijfolie en een beetje zout. (bv. fleur de sel) Roer alle ingrediënten.
Afwerking
13
Snij een deel van de schil van de gepekelde citroen, en hak deze zeste in zo fijn mogelijke stukjes. (Deze Marokkaanse specialiteit vind je in speciaalzaken of exotische buurtwinkels. Je kan dit ingrediënt naar keuze ook weglaten.)
14
Doe de stukjes citroenschil in een zeer ruime mengschaal. Schep er de hete bulgur bij, onmiddellijk gevolgd door de fijne bladspinazie.
15
Roer en laat de spinazie een beetje garen door de hitte van de bulgur.
16
Voeg de stukjes tomaat toe en de kleine olijven. Voeg ook een beetje olie toe waarin de olijven zijn opgelegd, of een extra scheutje olijfolie.
17
Scheur de basilicumblaadjes fijn, roer en proef. Voeg wat peper van de molen en wat zout toe. Meng de bulgursalade.
18
Schep in elk bord een flinke portie bulgur met groenten, leg er een goudbrasemfilet bovenop. Werk de borden af met wat van de yoghurtsaus en zet de rest van de saus op de tafel.