Gehaktballetjes met andijviestamppot en picklessaus
Gehaktballetjes met andijviestamppot en picklessaus
Gehaktballetjes met andijviestamppot en picklessaus
Gehaktballetjes met andijviestamppot en picklessaus
Ingrediënten
4 personen
Frietaardappelen
1.000 g
Boter
1 een klontje
Boter
3 een klont
Ontbijtspek
200 g
Ajuin
1
Look
1 teentje
Gemengd gehakt
600 g
Gehaktkruiden
1 snuifje
Paneermeel
30 g
Eierdooiers
3
Sjalotten
1
Andijvie
1
Picklessaus
4 el
Witte wijn
0,1 l
Room
0,1 l
Tijm
Laurier
2 blaadjes
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
1 snuifje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1.000 g frietaardappelen, 1 een klontje boter, 200 g ontbijtspek
1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze in een pot gezouten water aan de kook. Laat een klontje boter smelten in een pan. Snijd het spek fijn en bak het krokant in de hete boter.
1 ajuin, 1 teentje Look
2
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze toe aan het spek. Pel een teentje look en rasp het bij het spek en de ui.
600 g gemengd gehakt, 1 snuifje gehaktkruiden, 30 g paneermeel, 1 eierdooier
3
Doe het gehakt met de gehaktkruiden en een dooier in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg het gebakken spek en de ui eraan toe.
1 een klont boter
4
Laat een nieuw klontje boter smelten in een pan, rol balletjes van het gehakt en bak de balletjes goudbruin in de boter.
1 Sjalotten, 1 Andijvie
5
Pel de sjalot voor de saus en snipper het fijn. Snijd de bladeren van de andijvie, ga met een mes door de bladeren en was alles grondig. Laat de andijvie goed uitlekken of zwier hem droog.
1 een klont boter
6
Schep de gebakken balletjes uit de pan en giet de vetstof weg. Laat een nieuw klontje boter smelten in de pan en stoof de sjalot erin aan. Giet ondertussen de aardappelen af en droog ze even op het vuur
4 el Picklessaus, 0,1 l witte wijn, 0,1 l Room, tijm, 2 blaadjes laurier, 1 scheutje melk, 1 een klont boter, 2 eierdooiers, 1 snuifje nootmuskaat
7
Voeg de pickles toe aan de sjalot en blus het met de witte wijn. Voeg de room, de tijm en de laurier eraan toe en laat de saus even inkoken. Voeg de melk, een klontje boter en de dooiers toe aan de aardappelen en kruid ze met peper, zout en nootmuskaat.
8
Ga met een pureestamper door de aardappelen. Meng de andijvie onder de aardappelen en zet de pot nog even op het vuur. Leg de gehaktballen in de saus, zet er een zacht vuurtje onder en zet een deksel op de pan. Laat de gehaktballetjes nog even verder garen.
9
Schep een flinke lepel stamppot op een bord en schep er wat balletjes met saus bij.
1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze in een pot gezouten water aan de kook. Laat een klontje boter smelten in een pan. Snijd het spek fijn en bak het krokant in de hete boter.
2
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze toe aan het spek. Pel een teentje look en rasp het bij het spek en de ui.
1.000 g frietaardappelen, 1 een klontje boter, 200 g ontbijtspek
1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze in een pot gezouten water aan de kook. Laat een klontje boter smelten in een pan. Snijd het spek fijn en bak het krokant in de hete boter.
1 ajuin, 1 teentje Look
2
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze toe aan het spek. Pel een teentje look en rasp het bij het spek en de ui.
600 g gemengd gehakt, 1 snuifje gehaktkruiden, 30 g paneermeel, 1 eierdooier
3
Doe het gehakt met de gehaktkruiden en een dooier in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg het gebakken spek en de ui eraan toe.
1 een klont boter
4
Laat een nieuw klontje boter smelten in een pan, rol balletjes van het gehakt en bak de balletjes goudbruin in de boter.
1 Sjalotten, 1 Andijvie
5
Pel de sjalot voor de saus en snipper het fijn. Snijd de bladeren van de andijvie, ga met een mes door de bladeren en was alles grondig. Laat de andijvie goed uitlekken of zwier hem droog.
1 een klont boter
6
Schep de gebakken balletjes uit de pan en giet de vetstof weg. Laat een nieuw klontje boter smelten in de pan en stoof de sjalot erin aan. Giet ondertussen de aardappelen af en droog ze even op het vuur
4 el Picklessaus, 0,1 l witte wijn, 0,1 l Room, tijm, 2 blaadjes laurier, 1 scheutje melk, 1 een klont boter, 2 eierdooiers, 1 snuifje nootmuskaat
7
Voeg de pickles toe aan de sjalot en blus het met de witte wijn. Voeg de room, de tijm en de laurier eraan toe en laat de saus even inkoken. Voeg de melk, een klontje boter en de dooiers toe aan de aardappelen en kruid ze met peper, zout en nootmuskaat.
8
Ga met een pureestamper door de aardappelen. Meng de andijvie onder de aardappelen en zet de pot nog even op het vuur. Leg de gehaktballen in de saus, zet er een zacht vuurtje onder en zet een deksel op de pan. Laat de gehaktballetjes nog even verder garen.
9
Schep een flinke lepel stamppot op een bord en schep er wat balletjes met saus bij.
1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze in een pot gezouten water aan de kook. Laat een klontje boter smelten in een pan. Snijd het spek fijn en bak het krokant in de hete boter.
2
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze toe aan het spek. Pel een teentje look en rasp het bij het spek en de ui.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Frietaardappelen
1.000 g
Boter
1 een klontje
Boter
3 een klont
Ontbijtspek
200 g
Ajuin
1
Look
1 teentje
Gemengd gehakt
600 g
Gehaktkruiden
1 snuifje
Paneermeel
30 g
Eierdooiers
3
Sjalotten
1
Andijvie
1
Picklessaus
4 el
Witte wijn
0,1 l
Room
0,1 l
Tijm
Laurier
2 blaadjes
Melk
1 scheutje
Nootmuskaat
1 snuifje
Gehaktballetjes met andijviestamppot en picklessaus
In februari 2022 mocht Jeroen de Johannes Van Damprijs in ontvangst nemen, een Nederlandse award voor mensen met een exceptionele bijdrage aan de culinaire wereld. Met dit gerecht maakt Jeroen het lievelingsgerecht klaar van Johannes Van Dam: gehaktballetjes met een stamppot van andijvie. Een heerlijk eerbetoon aan de beroemde Nederlandse gastronoom met een Dagelijkse kost twist.Instructies
1.000 g frietaardappelen, 1 een klontje boter, 200 g ontbijtspek
1
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en breng ze in een pot gezouten water aan de kook. Laat een klontje boter smelten in een pan. Snijd het spek fijn en bak het krokant in de hete boter.
1 ajuin, 1 teentje Look
2
Pel de ui, snipper ze fijn en voeg ze toe aan het spek. Pel een teentje look en rasp het bij het spek en de ui.
600 g gemengd gehakt, 1 snuifje gehaktkruiden, 30 g paneermeel, 1 eierdooier
3
Doe het gehakt met de gehaktkruiden en een dooier in de kom van de keukenmachine en laat de machine draaien. Voeg het gebakken spek en de ui eraan toe.
1 een klont boter
4
Laat een nieuw klontje boter smelten in een pan, rol balletjes van het gehakt en bak de balletjes goudbruin in de boter.
1 Sjalotten, 1 Andijvie
5
Pel de sjalot voor de saus en snipper het fijn. Snijd de bladeren van de andijvie, ga met een mes door de bladeren en was alles grondig. Laat de andijvie goed uitlekken of zwier hem droog.
1 een klont boter
6
Schep de gebakken balletjes uit de pan en giet de vetstof weg. Laat een nieuw klontje boter smelten in de pan en stoof de sjalot erin aan. Giet ondertussen de aardappelen af en droog ze even op het vuur
4 el Picklessaus, 0,1 l witte wijn, 0,1 l Room, tijm, 2 blaadjes laurier, 1 scheutje melk, 1 een klont boter, 2 eierdooiers, 1 snuifje nootmuskaat
7
Voeg de pickles toe aan de sjalot en blus het met de witte wijn. Voeg de room, de tijm en de laurier eraan toe en laat de saus even inkoken. Voeg de melk, een klontje boter en de dooiers toe aan de aardappelen en kruid ze met peper, zout en nootmuskaat.
8
Ga met een pureestamper door de aardappelen. Meng de andijvie onder de aardappelen en zet de pot nog even op het vuur. Leg de gehaktballen in de saus, zet er een zacht vuurtje onder en zet een deksel op de pan. Laat de gehaktballetjes nog even verder garen.
9
Schep een flinke lepel stamppot op een bord en schep er wat balletjes met saus bij.