Gefrituurde soezen met kaneelsuiker en chocoladesaus
Gefrituurde soezen met kaneelsuiker en chocoladesaus
Gefrituurde soezen met kaneelsuiker en chocoladesaus
Gefrituurde soezen met kaneelsuiker en chocoladesaus
Ingrediënten
4 personen
Bloem
60 g
Suiker
35 g
Boter
50 g
Boter
1 klontje
Boter
Melk
0,05 l
Melk
1 scheutje
Water
0,1 l
Zout
1 snuifje
Chocolade
200 g
Room
0,05 l
Cognac
1 scheutje
Kristalsuiker
100 g
Kaneelpoeder
2 tl
Benodigdheden
Een keukenweegschaal, een maatbeker, een friteuse met olie
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het soezenbeslag
60 g bloem, 35 g suiker, 50 g boter, 0,05 l melk, 0,1 l Water, 1 snuifje zout
1
Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig. Dat geeft je de beste garantie op geslaagd gebak.
2
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water en de melk in de pot. Voeg de suiker toe en de boter. Vergeet ook het snuifje zout niet.
3
Zet het vuur op een laag pitje, zodra de boter gesmolten is. Strooi de bloem in de warme melk. Roer met een houten lepel tot je een mals egaal beslag krijgt. Ga door tot je een biscuitgeur ruikt, en het stevig beslag behoorlijk droog is.
4
Neem de pot van het vuur. Voeg het eerste ei toe en roer krachtig en op tempo tot het volledig in het beslag verdwenen is. Verwerk het tweede ei op dezelfde manier tot je een beslag krijgt dat zo compact is als stopverf. Dit vraagt wat inspanning.
5
Zet het soezenbeslag even opzij.
De chocoladesaus
200 g Chocolade, 0,05 l Room, 1 scheutje melk, 1 scheutje cognac, 1 klontje boter
6
Schenk een scheutje melk in een potje of steelpan op een zacht vuur.
7
Breek de donkere chocolade in stukken en doe ze in de pan. Laat de chocolade rustig smelten. Je kan uiteraard ook de bain marie-techniek gebruiken.
8
Schenk de room bij de gesmolten chocolade en roer.
9
Schenk een scheutje cognac of bruine rum bij de gesmolten chocolade en roer. (naar smaak)
De kaneelsuiker
100 g kristalsuiker, 2 tl kaneelpoeder
10
Schep de suiker in een schaaltje.
11
Voeg er een flinke snuif kaneelpoeder aan roe en roer. Beslis zelf hoe sterk je de kaneel wenst te proeven.
De soezen bakken en het dessert afwerken
boter
12
Verhit de frituurolie tot 160°C.
13
Schep met behulp van twee eetlepels een ‘quenelle’ van het soezenbeslag. Laat elk ovaal balletje in de hete olie glijden. Bak niet overdreven veel soezen per bakbeurt.
14
Bak de soezen goudbruin. Geef ze rustig de tijd en draai de bolletjes af en toe even om, terwijl ze zacht opblazen. (gonfleren)
15
Laat de hete gebakken soezen even uitlekken op een vel keukenpapier en rol ze vervolgens door het schaaltje met kaneelsuiker.
16
Roer een klontje boter door de chocoladesaus, zodat ze extra glans krijgt.
17
Serveer iedereen enkele warme soezen met een suikerlaagje. Lepel er wat chocoladesaus over.
Het soezenbeslag
60 g bloem, 35 g suiker, 50 g boter, 0,05 l melk, 0,1 l Water, 1 snuifje zout
1
Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig. Dat geeft je de beste garantie op geslaagd gebak.
2
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water en de melk in de pot. Voeg de suiker toe en de boter. Vergeet ook het snuifje zout niet.
3
Zet het vuur op een laag pitje, zodra de boter gesmolten is. Strooi de bloem in de warme melk. Roer met een houten lepel tot je een mals egaal beslag krijgt. Ga door tot je een biscuitgeur ruikt, en het stevig beslag behoorlijk droog is.
4
Neem de pot van het vuur. Voeg het eerste ei toe en roer krachtig en op tempo tot het volledig in het beslag verdwenen is. Verwerk het tweede ei op dezelfde manier tot je een beslag krijgt dat zo compact is als stopverf. Dit vraagt wat inspanning.
5
Zet het soezenbeslag even opzij.
De chocoladesaus
200 g Chocolade, 0,05 l Room, 1 scheutje melk, 1 scheutje cognac, 1 klontje boter
6
Schenk een scheutje melk in een potje of steelpan op een zacht vuur.
7
Breek de donkere chocolade in stukken en doe ze in de pan. Laat de chocolade rustig smelten. Je kan uiteraard ook de bain marie-techniek gebruiken.
8
Schenk de room bij de gesmolten chocolade en roer.
9
Schenk een scheutje cognac of bruine rum bij de gesmolten chocolade en roer. (naar smaak)
De kaneelsuiker
100 g kristalsuiker, 2 tl kaneelpoeder
10
Schep de suiker in een schaaltje.
11
Voeg er een flinke snuif kaneelpoeder aan roe en roer. Beslis zelf hoe sterk je de kaneel wenst te proeven.
De soezen bakken en het dessert afwerken
boter
12
Verhit de frituurolie tot 160°C.
13
Schep met behulp van twee eetlepels een ‘quenelle’ van het soezenbeslag. Laat elk ovaal balletje in de hete olie glijden. Bak niet overdreven veel soezen per bakbeurt.
14
Bak de soezen goudbruin. Geef ze rustig de tijd en draai de bolletjes af en toe even om, terwijl ze zacht opblazen. (gonfleren)
15
Laat de hete gebakken soezen even uitlekken op een vel keukenpapier en rol ze vervolgens door het schaaltje met kaneelsuiker.
16
Roer een klontje boter door de chocoladesaus, zodat ze extra glans krijgt.
17
Serveer iedereen enkele warme soezen met een suikerlaagje. Lepel er wat chocoladesaus over.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Bloem
60 g
Suiker
35 g
Boter
50 g
Boter
1 klontje
Boter
Melk
0,05 l
Melk
1 scheutje
Water
0,1 l
Zout
1 snuifje
Chocolade
200 g
Room
0,05 l
Cognac
1 scheutje
Kristalsuiker
100 g
Kaneelpoeder
2 tl
Gefrituurde soezen met kaneelsuiker en chocoladesaus
Liefhebbers van een dessert of een feestelijk tussendoortje durven al eens voor de zoete zonde te gaan. Dit is er ongetwijfeld één, die bovendien ook schaamteloos lekker is. Deze soezen ‘gonfleren’ of bollen luchtig op tijdens een bakbeurt in de friteuse, waarna ze een laagje kaneelsuiker krijgen en overgoten worden met warme chocoladesaus.Instructies
Het soezenbeslag
60 g bloem, 35 g suiker, 50 g boter, 0,05 l melk, 0,1 l Water, 1 snuifje zout
1
Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig. Dat geeft je de beste garantie op geslaagd gebak.
2
Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water en de melk in de pot. Voeg de suiker toe en de boter. Vergeet ook het snuifje zout niet.
3
Zet het vuur op een laag pitje, zodra de boter gesmolten is. Strooi de bloem in de warme melk. Roer met een houten lepel tot je een mals egaal beslag krijgt. Ga door tot je een biscuitgeur ruikt, en het stevig beslag behoorlijk droog is.
4
Neem de pot van het vuur. Voeg het eerste ei toe en roer krachtig en op tempo tot het volledig in het beslag verdwenen is. Verwerk het tweede ei op dezelfde manier tot je een beslag krijgt dat zo compact is als stopverf. Dit vraagt wat inspanning.
5
Zet het soezenbeslag even opzij.
De chocoladesaus
200 g Chocolade, 0,05 l Room, 1 scheutje melk, 1 scheutje cognac, 1 klontje boter
6
Schenk een scheutje melk in een potje of steelpan op een zacht vuur.
7
Breek de donkere chocolade in stukken en doe ze in de pan. Laat de chocolade rustig smelten. Je kan uiteraard ook de bain marie-techniek gebruiken.
8
Schenk de room bij de gesmolten chocolade en roer.
9
Schenk een scheutje cognac of bruine rum bij de gesmolten chocolade en roer. (naar smaak)
De kaneelsuiker
100 g kristalsuiker, 2 tl kaneelpoeder
10
Schep de suiker in een schaaltje.
11
Voeg er een flinke snuif kaneelpoeder aan roe en roer. Beslis zelf hoe sterk je de kaneel wenst te proeven.
De soezen bakken en het dessert afwerken
boter
12
Verhit de frituurolie tot 160°C.
13
Schep met behulp van twee eetlepels een ‘quenelle’ van het soezenbeslag. Laat elk ovaal balletje in de hete olie glijden. Bak niet overdreven veel soezen per bakbeurt.
14
Bak de soezen goudbruin. Geef ze rustig de tijd en draai de bolletjes af en toe even om, terwijl ze zacht opblazen. (gonfleren)
15
Laat de hete gebakken soezen even uitlekken op een vel keukenpapier en rol ze vervolgens door het schaaltje met kaneelsuiker.
16
Roer een klontje boter door de chocoladesaus, zodat ze extra glans krijgt.
17
Serveer iedereen enkele warme soezen met een suikerlaagje. Lepel er wat chocoladesaus over.