dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst (thumbnail)Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

45m
30
100%
2.8K
Recepten

Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

Deze versie van de geliefde balletjes in tomatensaus valt gegarandeerd in de smaak bij jong en oud. De groentesaus à la siciliana, de rijst met gebakken ui en kruidige gehaktballetjes maken er een zuiderse variant van om ‘u’ tegen te zeggen.
Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst (thumbnail)Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

45m
30
100%
2.8K
Recepten

Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

Deze versie van de geliefde balletjes in tomatensaus valt gegarandeerd in de smaak bij jong en oud. De groentesaus à la siciliana, de rijst met gebakken ui en kruidige gehaktballetjes maken er een zuiderse variant van om ‘u’ tegen te zeggen.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd45m
Ingrediënten30
Beoordeling100%
Aantal likes2.8K

Ingrediënten

4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Olijfolie
Boter
1 klontje
Boter
1 klont
Zout
Ajuinen
2,5
Aubergine
1
Peper
Rode paprika
1
Gele paprika
1
Bolcourgette
1
Look
2 teentjes
Gedroogde tijm
1 snuifje
Xeresazijn
1 scheutje
Kristalsuiker
1 snuifje
Pijnboompitten
100 g
Rijst
200 g
Tomatenpuree
2 tl
Witte wijn
1 scheutje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Tomatenblokjes
2 blik
Laurierblaadjes
3
Rozemarijn
1 takje
Gemengd gehakt
600 g
Eieren
2
Krulpeterselie
0,5 bosjes
Krulpeterselie
Komijn
1 snuifje
Kaneel
1 snuifje
Cayennepeper
1 snuifje
Za'atar
1 snuifje
Witte peper
1 snuifje
Paneermeel
50 g
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

1 scheutje olijfolie, 1 klontje boter, zout
1
Zet een pan met een scheutje olijfolie en een klontje boter op het vuur. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.
1 ajuin
2
Snijd de ui grof en bak ze in de hete vetstof.
olijfolie
3
Zet een ruime pan met olijfolie op het vuur.
1 ajuin
4
Snijd een andere ui grof en stoof deze aan in de ruime pan.
1 aubergine, peper, zout
5
Schil de aubergine en snijd ze in blokken. Laat ze meestoven met de ui en kruid de groenten met peper en zout.
1 rode paprika, 1 gele paprika
6
Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grote stukken. Stoof ze mee aan in de ruime pan met ui en aubergine. Zet intussen het vuur onder de gebakken ui uit.
1 bolcourgette, 2 teentjes Look
7
Snijd de bolcourgette in stukken en stoof mee in de ruime pan. Doe er vervolgens de fijngehakte teentjes look bij.
8
Haal de gebakken ui van het vuur en laat deze even afkoelen in een kommetje. Zet de pan opnieuw op het vuur.
1 snuifje gedroogde tijm
9
Breng de stovende groenten op smaak met de gedroogde tijm.
1 scheutje xeresazijn, 1 snuifje kristalsuiker
10
Giet de xeresazijn over de groenten en voeg er een snuif suiker aan toe. Meng alles goed onder elkaar.
100 g pijnboompitten
11
Bak de pijnboompitten goudbruin in de andere pan en laat vervolgens even uitlekken op een vel keukenpapier.
200 g rijst
12
Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
2 tl Tomatenpuree
13
Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat kort meebakken.
1 scheutje witte wijn
14
Blus het geheel met de witte wijn en laat de saus pruttelen tot het grootste deel van de witte wijn verdampt is.
1 snuifje gerookt paprikapoeder, 2 blik Tomatenblokjes
15
Breng de saus vervolgens op smaak met het gerookt paprikapoeder en voeg er de tomatenblokjes aan toe.
3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, peper, zout
16
Kruid verder bij met de laurierblaadjes, de rozemarijn, zout en peper. Laat de saus rustig pruttelen.
0,5 ajuinen
17
Snijd de ajuin fijn.
600 g gemengd gehakt, 2 eieren, 0,5 bosjes krulpeterselie
18
Stort het gehakt in een mengkom. Voeg er de fijngesneden ui met de pijnboompitten, de eierdooiers en de fijngesnipperde peterselie aan toe. Meng het geheel onder elkaar.
1 snuifje komijn, 1 snuifje kaneel, 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje Za'atar, 1 snuifje witte peper, 50 g paneermeel
19
Breng het gehakt op smaak met komijn, kaneel, cayennepeper, za’atar en witte peper. Voeg er tenslotte het paneermeel aan toe en meng de kruiden onder het gehakt.
1 klont boter
20
Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten. Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de pan. Giet intussen de rijst af.
21
Schep de balletjes vervolgens in de saus en laat ze er nog even in sudderen.
22
Roer de gebakken ui onder de rijst.
23
Schep wat van de rijst op een bord. Serveer er de balletjes in tomatensaus bij.
krulpeterselie
24
Werk het bord af met wat fijngehakte peterselie.
1
Zet een pan met een scheutje olijfolie en een klontje boter op het vuur. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.
2
Snijd de ui grof en bak ze in de hete vetstof.

Instructies

1 scheutje olijfolie, 1 klontje boter, zout
1
Zet een pan met een scheutje olijfolie en een klontje boter op het vuur. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.
1 ajuin
2
Snijd de ui grof en bak ze in de hete vetstof.
olijfolie
3
Zet een ruime pan met olijfolie op het vuur.
1 ajuin
4
Snijd een andere ui grof en stoof deze aan in de ruime pan.
1 aubergine, peper, zout
5
Schil de aubergine en snijd ze in blokken. Laat ze meestoven met de ui en kruid de groenten met peper en zout.
1 rode paprika, 1 gele paprika
6
Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grote stukken. Stoof ze mee aan in de ruime pan met ui en aubergine. Zet intussen het vuur onder de gebakken ui uit.
1 bolcourgette, 2 teentjes Look
7
Snijd de bolcourgette in stukken en stoof mee in de ruime pan. Doe er vervolgens de fijngehakte teentjes look bij.
8
Haal de gebakken ui van het vuur en laat deze even afkoelen in een kommetje. Zet de pan opnieuw op het vuur.
1 snuifje gedroogde tijm
9
Breng de stovende groenten op smaak met de gedroogde tijm.
1 scheutje xeresazijn, 1 snuifje kristalsuiker
10
Giet de xeresazijn over de groenten en voeg er een snuif suiker aan toe. Meng alles goed onder elkaar.
100 g pijnboompitten
11
Bak de pijnboompitten goudbruin in de andere pan en laat vervolgens even uitlekken op een vel keukenpapier.
200 g rijst
12
Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
2 tl Tomatenpuree
13
Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat kort meebakken.
1 scheutje witte wijn
14
Blus het geheel met de witte wijn en laat de saus pruttelen tot het grootste deel van de witte wijn verdampt is.
1 snuifje gerookt paprikapoeder, 2 blik Tomatenblokjes
15
Breng de saus vervolgens op smaak met het gerookt paprikapoeder en voeg er de tomatenblokjes aan toe.
3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, peper, zout
16
Kruid verder bij met de laurierblaadjes, de rozemarijn, zout en peper. Laat de saus rustig pruttelen.
0,5 ajuinen
17
Snijd de ajuin fijn.
600 g gemengd gehakt, 2 eieren, 0,5 bosjes krulpeterselie
18
Stort het gehakt in een mengkom. Voeg er de fijngesneden ui met de pijnboompitten, de eierdooiers en de fijngesnipperde peterselie aan toe. Meng het geheel onder elkaar.
1 snuifje komijn, 1 snuifje kaneel, 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje Za'atar, 1 snuifje witte peper, 50 g paneermeel
19
Breng het gehakt op smaak met komijn, kaneel, cayennepeper, za’atar en witte peper. Voeg er tenslotte het paneermeel aan toe en meng de kruiden onder het gehakt.
1 klont boter
20
Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten. Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de pan. Giet intussen de rijst af.
21
Schep de balletjes vervolgens in de saus en laat ze er nog even in sudderen.
22
Roer de gebakken ui onder de rijst.
23
Schep wat van de rijst op een bord. Serveer er de balletjes in tomatensaus bij.
krulpeterselie
24
Werk het bord af met wat fijngehakte peterselie.
1
Zet een pan met een scheutje olijfolie en een klontje boter op het vuur. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.
2
Snijd de ui grof en bak ze in de hete vetstof.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst (thumbnail)Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst
4 personen
45m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Olijfolie
Boter
1 klontje
Boter
1 klont
Zout
Ajuinen
2,5
Aubergine
1
Peper
Rode paprika
1
Gele paprika
1
Bolcourgette
1
Look
2 teentjes
Gedroogde tijm
1 snuifje
Xeresazijn
1 scheutje
Kristalsuiker
1 snuifje
Pijnboompitten
100 g
Rijst
200 g
Tomatenpuree
2 tl
Witte wijn
1 scheutje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Tomatenblokjes
2 blik
Laurierblaadjes
3
Rozemarijn
1 takje
Gemengd gehakt
600 g
Eieren
2
Krulpeterselie
0,5 bosjes
Krulpeterselie
Komijn
1 snuifje
Kaneel
1 snuifje
Cayennepeper
1 snuifje
Za'atar
1 snuifje
Witte peper
1 snuifje
Paneermeel
50 g

Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

Deze versie van de geliefde balletjes in tomatensaus valt gegarandeerd in de smaak bij jong en oud. De groentesaus à la siciliana, de rijst met gebakken ui en kruidige gehaktballetjes maken er een zuiderse variant van om ‘u’ tegen te zeggen.
Instructies
1 scheutje olijfolie, 1 klontje boter, zout
1
Zet een pan met een scheutje olijfolie en een klontje boter op het vuur. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.
1 ajuin
2
Snijd de ui grof en bak ze in de hete vetstof.
olijfolie
3
Zet een ruime pan met olijfolie op het vuur.
1 ajuin
4
Snijd een andere ui grof en stoof deze aan in de ruime pan.
1 aubergine, peper, zout
5
Schil de aubergine en snijd ze in blokken. Laat ze meestoven met de ui en kruid de groenten met peper en zout.
1 rode paprika, 1 gele paprika
6
Schil de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in grote stukken. Stoof ze mee aan in de ruime pan met ui en aubergine. Zet intussen het vuur onder de gebakken ui uit.
1 bolcourgette, 2 teentjes Look
7
Snijd de bolcourgette in stukken en stoof mee in de ruime pan. Doe er vervolgens de fijngehakte teentjes look bij.
8
Haal de gebakken ui van het vuur en laat deze even afkoelen in een kommetje. Zet de pan opnieuw op het vuur.
1 snuifje gedroogde tijm
9
Breng de stovende groenten op smaak met de gedroogde tijm.
1 scheutje xeresazijn, 1 snuifje kristalsuiker
10
Giet de xeresazijn over de groenten en voeg er een snuif suiker aan toe. Meng alles goed onder elkaar.
100 g pijnboompitten
11
Bak de pijnboompitten goudbruin in de andere pan en laat vervolgens even uitlekken op een vel keukenpapier.
200 g rijst
12
Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
2 tl Tomatenpuree
13
Doe de tomatenpuree bij de groenten en laat kort meebakken.
1 scheutje witte wijn
14
Blus het geheel met de witte wijn en laat de saus pruttelen tot het grootste deel van de witte wijn verdampt is.
1 snuifje gerookt paprikapoeder, 2 blik Tomatenblokjes
15
Breng de saus vervolgens op smaak met het gerookt paprikapoeder en voeg er de tomatenblokjes aan toe.
3 laurierblaadjes, 1 takje rozemarijn, peper, zout
16
Kruid verder bij met de laurierblaadjes, de rozemarijn, zout en peper. Laat de saus rustig pruttelen.
0,5 ajuinen
17
Snijd de ajuin fijn.
600 g gemengd gehakt, 2 eieren, 0,5 bosjes krulpeterselie
18
Stort het gehakt in een mengkom. Voeg er de fijngesneden ui met de pijnboompitten, de eierdooiers en de fijngesnipperde peterselie aan toe. Meng het geheel onder elkaar.
1 snuifje komijn, 1 snuifje kaneel, 1 snuifje cayennepeper, 1 snuifje Za'atar, 1 snuifje witte peper, 50 g paneermeel
19
Breng het gehakt op smaak met komijn, kaneel, cayennepeper, za’atar en witte peper. Voeg er tenslotte het paneermeel aan toe en meng de kruiden onder het gehakt.
1 klont boter
20
Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten. Rol balletjes van het gehakt en bak ze goudbruin in de pan. Giet intussen de rijst af.
21
Schep de balletjes vervolgens in de saus en laat ze er nog even in sudderen.
22
Roer de gebakken ui onder de rijst.
23
Schep wat van de rijst op een bord. Serveer er de balletjes in tomatensaus bij.
krulpeterselie
24
Werk het bord af met wat fijngehakte peterselie.