Pladijs met witte wijnsaus, saffraan en fijne groenten
Pladijs met witte wijnsaus, saffraan en fijne groenten
Ingrediënten
4 personen
Aardappelen nieuwe
3
Boter
1 een klontje
Boter
Ajuinen
2
Selder
5 stengels
Look
2 teentjes
Tijm
Laurier
Vermout
0,2 l
Saffraanpoeder
2 potjes
Visfumet
2,5 dl
Room
0,3 l
Peper
Zout
Wortel
1
Courgette
1
Pladijsfilet
4
Grijze garnalenongepeld
300 g
Olijfolie
1 scheutje
Citroenen
0,25
Kervel
Benodigdheden
Staafmixer, een stoommandje, een vel aluminiumfolie, een elektrische staafmixer, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De witte wijnsaus
1 een klontje boter
1
Smelt een klont boter in een pan.
2 ajuinen
2
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
3 stengels selder
3
Snijd drie stengels selder in stukken en doe ze bij ui.
2 teentjes Look
4
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de pulp in de pan. Laat alle groenten even stoven.
tijm, laurier, 0,2 l vermout
5
Leg er tijm en laurier bij en bevochtig met de vermout. Laat volledig droog koken.
TIPHeb je geen vermout in huis? Vervang hem dan door droge witte wijn.
2 potjes saffraanpoeder, 2,5 dl visfumet
6
Doe er het saffraanpoeder bij en bevochtig met visfumet. Een recept om zelf visfumet te maken vind je hier.
0,3 l Room
7
Doe de room bij de saus en laat inkoken tot sausdikte.
peper, zout
8
Breng de saus op smaak met peper en zout.
De groenten
9
Smelt een klontje boter in een tweede pan. Doe er een scheutje water en een snuif zout en peper bij.
3 aardappelen
10
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise). Laat ze even garen in de boter met water met een deksel op de pan.
1 Wortel
11
Schil de wortel en snijd ook in brunoise. Doe de blokjes bij de aardappel.
2 stengels selder, 1 courgette
12
Snijd de selder en de courgette ook in brunoise. De zaadjes van de courgette gebruik je niet. Doe eerst de selder bij de rest van de groenten en laat meestoven. Voeg er ten slotte de courgette aan toe en laat meestoven. Zorg dat de groenten niet te gaar worden.
13
Giet de groenten af en laat ze afkoelen.
De pladijs
14
Breng water aan de kook in een kookpot waar een stoommandje op past.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
4 pladijsfilet
15
Maak kleine inkepingen in de pladijsfilets zodat je ze gemakkelijker kunt oprollen. Kruid de filets met peper en zout en vouw ze in pakketjes.
300 g grijze garnalen
16
Garnalen schil.
1 scheutje olijfolie
17
Leg een vel aluminiumfolie op de bodem van het stoommandje. Sprenkel er wat olijfolie over.
18
Leg de pladijs in het stoommandje en laat op ongeveer 5 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar worden boven het kokende water.
Afwerken en serveren
0,25 citroenen, boter
19
Zeef de saus in een steelpan. Mix er klontjes koude boter door met een staafmixer zodat de saus wat schuimt. Breng op smaak met wat zout en enkele druppels citroensap.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
kervel
20
Serveer de pladijsrolletjes met fijne groenten en saus. Werk af met grijze garnalen en plukjes kervel.
De witte wijnsaus
1 een klontje boter
1
Smelt een klont boter in een pan.
2 ajuinen
2
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
3 stengels selder
3
Snijd drie stengels selder in stukken en doe ze bij ui.
2 teentjes Look
4
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de pulp in de pan. Laat alle groenten even stoven.
tijm, laurier, 0,2 l vermout
5
Leg er tijm en laurier bij en bevochtig met de vermout. Laat volledig droog koken.
TIPHeb je geen vermout in huis? Vervang hem dan door droge witte wijn.
2 potjes saffraanpoeder, 2,5 dl visfumet
6
Doe er het saffraanpoeder bij en bevochtig met visfumet. Een recept om zelf visfumet te maken vind je hier.
0,3 l Room
7
Doe de room bij de saus en laat inkoken tot sausdikte.
peper, zout
8
Breng de saus op smaak met peper en zout.
De groenten
9
Smelt een klontje boter in een tweede pan. Doe er een scheutje water en een snuif zout en peper bij.
3 aardappelen
10
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise). Laat ze even garen in de boter met water met een deksel op de pan.
1 Wortel
11
Schil de wortel en snijd ook in brunoise. Doe de blokjes bij de aardappel.
2 stengels selder, 1 courgette
12
Snijd de selder en de courgette ook in brunoise. De zaadjes van de courgette gebruik je niet. Doe eerst de selder bij de rest van de groenten en laat meestoven. Voeg er ten slotte de courgette aan toe en laat meestoven. Zorg dat de groenten niet te gaar worden.
13
Giet de groenten af en laat ze afkoelen.
De pladijs
14
Breng water aan de kook in een kookpot waar een stoommandje op past.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
4 pladijsfilet
15
Maak kleine inkepingen in de pladijsfilets zodat je ze gemakkelijker kunt oprollen. Kruid de filets met peper en zout en vouw ze in pakketjes.
300 g grijze garnalen
16
Garnalen schil.
1 scheutje olijfolie
17
Leg een vel aluminiumfolie op de bodem van het stoommandje. Sprenkel er wat olijfolie over.
18
Leg de pladijs in het stoommandje en laat op ongeveer 5 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar worden boven het kokende water.
Afwerken en serveren
0,25 citroenen, boter
19
Zeef de saus in een steelpan. Mix er klontjes koude boter door met een staafmixer zodat de saus wat schuimt. Breng op smaak met wat zout en enkele druppels citroensap.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
kervel
20
Serveer de pladijsrolletjes met fijne groenten en saus. Werk af met grijze garnalen en plukjes kervel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Aardappelen nieuwe
3
Boter
1 een klontje
Boter
Ajuinen
2
Selder
5 stengels
Look
2 teentjes
Tijm
Laurier
Vermout
0,2 l
Saffraanpoeder
2 potjes
Visfumet
2,5 dl
Room
0,3 l
Peper
Zout
Wortel
1
Courgette
1
Pladijsfilet
4
Grijze garnalenongepeld
300 g
Olijfolie
1 scheutje
Citroenen
0,25
Kervel
Pladijs met witte wijnsaus, saffraan en fijne groenten
Pladijs is een goedkope maar lekkere vis. Jeroen maakt er een viszooi van met een wijnsaus op basis van vermout en fijne groenten.Instructies
De witte wijnsaus
1 een klontje boter
1
Smelt een klont boter in een pan.
2 ajuinen
2
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.
3 stengels selder
3
Snijd drie stengels selder in stukken en doe ze bij ui.
2 teentjes Look
4
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de pulp in de pan. Laat alle groenten even stoven.
tijm, laurier, 0,2 l vermout
5
Leg er tijm en laurier bij en bevochtig met de vermout. Laat volledig droog koken.
TIPHeb je geen vermout in huis? Vervang hem dan door droge witte wijn.
2 potjes saffraanpoeder, 2,5 dl visfumet
6
Doe er het saffraanpoeder bij en bevochtig met visfumet. Een recept om zelf visfumet te maken vind je hier.
0,3 l Room
7
Doe de room bij de saus en laat inkoken tot sausdikte.
peper, zout
8
Breng de saus op smaak met peper en zout.
De groenten
9
Smelt een klontje boter in een tweede pan. Doe er een scheutje water en een snuif zout en peper bij.
3 aardappelen
10
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes (brunoise). Laat ze even garen in de boter met water met een deksel op de pan.
1 Wortel
11
Schil de wortel en snijd ook in brunoise. Doe de blokjes bij de aardappel.
2 stengels selder, 1 courgette
12
Snijd de selder en de courgette ook in brunoise. De zaadjes van de courgette gebruik je niet. Doe eerst de selder bij de rest van de groenten en laat meestoven. Voeg er ten slotte de courgette aan toe en laat meestoven. Zorg dat de groenten niet te gaar worden.
13
Giet de groenten af en laat ze afkoelen.
De pladijs
14
Breng water aan de kook in een kookpot waar een stoommandje op past.
4 pladijsfilet
15
Maak kleine inkepingen in de pladijsfilets zodat je ze gemakkelijker kunt oprollen. Kruid de filets met peper en zout en vouw ze in pakketjes.
300 g grijze garnalen
16
Garnalen schil.
1 scheutje olijfolie
17
Leg een vel aluminiumfolie op de bodem van het stoommandje. Sprenkel er wat olijfolie over.
18
Leg de pladijs in het stoommandje en laat op ongeveer 5 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar worden boven het kokende water.
Afwerken en serveren
0,25 citroenen, boter
19
Zeef de saus in een steelpan. Mix er klontjes koude boter door met een staafmixer zodat de saus wat schuimt. Breng op smaak met wat zout en enkele druppels citroensap.
kervel
20
Serveer de pladijsrolletjes met fijne groenten en saus. Werk af met grijze garnalen en plukjes kervel.