Stroopwafels
Stroopwafels
Stroopwafels
Stroopwafels
Ingrediënten
4 personen
Melk
0,1 l
Gist
40 g
Bloem
450 g
Kristalsuiker
50 g
Boter
405 g
Kaneelpoeder
Zout
1 snuifje
Bruine suiker
350 g
Kandijsiroop
100 g
Water
0,1 l
Kaneelstokje
1
Ei
1
Benodigdheden
Een keukenmachine met een kneedhaak, een wafelijzer met ijzers voor fijne wafeltjes
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het deeg
0,1 l melk, 40 g gist
1
Verwarm de melk in een steelpan tot ze lauw is. Brokkel de gist in de melk.
TIPIn plaats van verse gist, kun je ook gedroogde gist gebruiken. Gedroogde gist is ‘sterker’ waardoor je maar de helft van het gewicht nodig hebt (20 gram in plaats van 40 gram in dit recept). Verse gist geeft meer smaak aan de wafels.
450 g bloem, 50 g kristalsuiker, 180 g boter, kaneelpoeder, 1 snuifje zout
2
Meng de bloem met de suiker en de malse boter. Doe er een snuif kaneel en een snuifje zout bij. Kneed in de keukenmachine tot een glad deeg.
1 ei
3
Doe een ei bij het deeg en giet er dan traag de melk met de opgeloste gist bij.
4
Dek het deeg af met huishoudfolie of een schone keukenhanddoek. Laat een uur rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.
De stroop
350 g bruine suiker, 100 g kandijsiroop, 0,1 l Water, 225 g boter, 1 kaneelstokje
5
Doe de suiker met de kandijsiroop, het water, de boter en een kaneelstok in een steelpan. Breng aan de kook op een matig vuur en laat rustig een beetje inkoken.
6
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. De stroop zal indikken.
De wafels
7
Laat het wafelijzer opwarmen.
8
Rol balletjes van het deeg die iets groter zijn dan een pingpongballetje. Duw ze wat plat.
9
Bak een wafel goudbruin in het wafelijzer. De gist zorgt ervoor dat de wafels een beetje ‘opblazen’.
10
Haal de wafel uit het ijzer en snijd ze meteen open met een gekarteld mes. Smeer er stroop tussen. Bak de rest van de wafels op dezelfde manier.
11
Laat de wafels afkoelen.
Het deeg
0,1 l melk, 40 g gist
1
Verwarm de melk in een steelpan tot ze lauw is. Brokkel de gist in de melk.
TIPIn plaats van verse gist, kun je ook gedroogde gist gebruiken. Gedroogde gist is ‘sterker’ waardoor je maar de helft van het gewicht nodig hebt (20 gram in plaats van 40 gram in dit recept). Verse gist geeft meer smaak aan de wafels.
450 g bloem, 50 g kristalsuiker, 180 g boter, kaneelpoeder, 1 snuifje zout
2
Meng de bloem met de suiker en de malse boter. Doe er een snuif kaneel en een snuifje zout bij. Kneed in de keukenmachine tot een glad deeg.
1 ei
3
Doe een ei bij het deeg en giet er dan traag de melk met de opgeloste gist bij.
4
Dek het deeg af met huishoudfolie of een schone keukenhanddoek. Laat een uur rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.
De stroop
350 g bruine suiker, 100 g kandijsiroop, 0,1 l Water, 225 g boter, 1 kaneelstokje
5
Doe de suiker met de kandijsiroop, het water, de boter en een kaneelstok in een steelpan. Breng aan de kook op een matig vuur en laat rustig een beetje inkoken.
6
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. De stroop zal indikken.
De wafels
7
Laat het wafelijzer opwarmen.
8
Rol balletjes van het deeg die iets groter zijn dan een pingpongballetje. Duw ze wat plat.
9
Bak een wafel goudbruin in het wafelijzer. De gist zorgt ervoor dat de wafels een beetje ‘opblazen’.
10
Haal de wafel uit het ijzer en snijd ze meteen open met een gekarteld mes. Smeer er stroop tussen. Bak de rest van de wafels op dezelfde manier.
11
Laat de wafels afkoelen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Melk
0,1 l
Gist
40 g
Bloem
450 g
Kristalsuiker
50 g
Boter
405 g
Kaneelpoeder
Zout
1 snuifje
Bruine suiker
350 g
Kandijsiroop
100 g
Water
0,1 l
Kaneelstokje
1
Ei
1
Stroopwafels
Jeroen leefde voor 'Goed volk' tien dagen tussen kermismensen en het was een fantastische ervaring. Het zijn loyale, warme mensen die heerlijk typische gerechten maken, zoals deze lackmans of laquemants – fijne wafels gevuld met stroop.Instructies
Het deeg
0,1 l melk, 40 g gist
1
Verwarm de melk in een steelpan tot ze lauw is. Brokkel de gist in de melk.
TIPIn plaats van verse gist, kun je ook gedroogde gist gebruiken. Gedroogde gist is ‘sterker’ waardoor je maar de helft van het gewicht nodig hebt (20 gram in plaats van 40 gram in dit recept). Verse gist geeft meer smaak aan de wafels.
450 g bloem, 50 g kristalsuiker, 180 g boter, kaneelpoeder, 1 snuifje zout
2
Meng de bloem met de suiker en de malse boter. Doe er een snuif kaneel en een snuifje zout bij. Kneed in de keukenmachine tot een glad deeg.
1 ei
3
Doe een ei bij het deeg en giet er dan traag de melk met de opgeloste gist bij.
4
Dek het deeg af met huishoudfolie of een schone keukenhanddoek. Laat een uur rijzen op een warme plaats waar niet te veel temperatuurschommelingen zijn.
De stroop
350 g bruine suiker, 100 g kandijsiroop, 0,1 l Water, 225 g boter, 1 kaneelstokje
5
Doe de suiker met de kandijsiroop, het water, de boter en een kaneelstok in een steelpan. Breng aan de kook op een matig vuur en laat rustig een beetje inkoken.
6
Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. De stroop zal indikken.
De wafels
7
Laat het wafelijzer opwarmen.
8
Rol balletjes van het deeg die iets groter zijn dan een pingpongballetje. Duw ze wat plat.
9
Bak een wafel goudbruin in het wafelijzer. De gist zorgt ervoor dat de wafels een beetje ‘opblazen’.
10
Haal de wafel uit het ijzer en snijd ze meteen open met een gekarteld mes. Smeer er stroop tussen. Bak de rest van de wafels op dezelfde manier.
11
Laat de wafels afkoelen.